Najib Sudah Bersalah, UMNO Perlu 'Move On' - KJ



Masih ada yang mahu bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kembali menjadi Presiden UMNO, walaupun beliau sudah didapati bersalah di mahkamah, dedah Ahli Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin.

<!--more-->Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi itu berkata, keadaan itu berbeza dengan pendapat sebahagian besar rakyat, termasuk akar umbi UMNO sendiri yang mahu melihat parti itu terus bergerak ke hadapan.

Justeru, beliau kecewa kerana dikritik oleh beberapa pemimpin kanan UMNO sendiri apabila lantang menyuarakan pandangan berkenaan.

“Saya cakap benda yang menjadi rahsia terbuka sekarang ini. Masih ada yang berharap Datuk Seri Najib kembali sebagai Presiden UMNO. Ini yang saya maksudkan. Mereka tak nak cakap benda ini, tapi saya terpaksa cakap. Bagi saya, kita perlu bergerak ke hadapan. Cari generasi baharu untuk memimpin UMNO.

“Sekarang ini presiden masih lagi ada, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi. Tak ada masalah sebab kes beliau masih dalam perbicaraan… tidak ada keputusan apa-apa lagi dari mahkamah. Tetapi kita mesti melihat selepas itu siapa? Apakah barisan kepimpinan baharu? Yang sebenarnya yang dikehendaki rakyat juga,” katanya ketika ditemu bual Astro AWANI, hari ini.

Baru-baru ini, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah mensabitkan Najib bersalah atas tiga pertuduhan berkaitan dana RM42 juta dari SRC International Sdn Bhd.

Ahli Parlimen Pekan itu telah dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta, namun Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman sehingga peringkat seterusnya di Mahkamah Rayuan.

Susulan keputusan mahkamah itu, Khairy, yang juga bekas Ketua Pemuda UMNO, telah memohon agar parti bergerak ke hadapan serta melakukan proses peremajaan parti sebelum dikritik atas alasan tidak memahami perjuangan parti.

Mengulas lanjut, Khairy berkata, beliau konsisten UMNO harus menyediakan kumpulan pimpinan yang baharu.

"(Kita perlukan) yang boleh mengambil alih, yang boleh diberikan masa sekarang untuk membuat perancangan, untuk lima hingga10 tahun akan datang. Itu maksud saya. Bukan saya biadab terhadap Datuk Seri Najib.

“Tengku Razaleigh cakap benda yang sama. Tetapi mungkin kerana Tengku Razaleigh adalah negarawan yang senior, tiada siapa yang berani untuk tegur, atau perli beliau.

“Bukan hendak samakan saya dengan Tengku Razaleigh. Tetapi oleh kerana saya ialah KJ, nakal... semua saya kena kecam, dan saya kena kritik terutamanya orang orang kuat Datuk Seri Najib, dan mereka telah tembak messenger (kill the messenger),” katanya.

Khairy menegaskan beliau tidak kisah dikecam, namun mesej yang beliau sampaikan itu tidak seharusnya dinafikan kepimpinan sedia ada.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

58 comments

comments
Anonymous
August 5, 2020 at 2:47 PM delete

Dalam kes korupsi melibatkan najib dan rosmah telah terdedah pengakuan bahawa ada simalaun2 telah demand rasuah sekian dan sekian. Sebenarnya perkara sebegini telah berlaku sejak sekian lama dikalangan pemimpin kanan umno/bn kerana mrk telah berkuasa sejak awal merdeka. Jika tidak bagaimana mrk mampu nak enjoy lifestyle hidup mewah dan beli barangan berjenama mewah. Tengok cara hidup dan rumah kediaman serta kenderaan mrk sudah cukup. Cuma dulu2 kegiatan mrk tidak berapa terdedah walau pun ramai dah mengsyaki. Skrg dizaman Internet dan medsos kegiatan korupsi mrk lebih cepat tersebar dan diketahui ramai walau pun tidak dilaporkan oleh mainstream media. Jadi orang melayu janganlah terlalu taksub sangat dgn pemimpin2 politik kamu kerana kemungkinan besar mrk terlibat dgn kegiatan rasuah dan salah guna kuasa. Bercakap pasal islam berdegar2 tapi rasuah sapu juga. Tak takut pada Allah agaknya....

Reply
avatar
Anonymous
August 5, 2020 at 7:36 PM delete

Mampukah BERSATU Berdiri Sendiri Tanpa Sekutu? Jangan berlagaklah Parti Bersatu.

1) Satu-satunya sebab BERSATU mampu menang kerusi-kerusi mereka pada PRU 14 adalah kerana undi daripada penyokong PH.

Satu-satunya sebab kenapa kerusi BERSATU bertambah adalah kerana MP-MP yang melompat kedalam BERSATU.

Satu-satunya sebab kenapa Muhyidin mampu menubuhkan kerajaan adalah kerana sokongan daripada MP-MP yang lain.

2) Sekiranya berlangsung PRU lagi sekali, tanpa faktor-faktor di atas, kem Muhyidin dan Azmin belum tentu akan menang dengan jumlah kerusi yang sepatutnya.

Tanpa sokongan dari penyokong PH dan MN, mustahil calon BERSATU mampu memberi sebarang saingan kepada MN atau PH.

BERSATU dan kem Azmin hampir tiada atau langsung tiada jentera diperingkat bawahan.

Sebagai contoh, program Azmin baru-baru ini di Pulau Pinang , tiada sambutan. Sebagai seorang Menteri Kanan yang duduk di pejabat dan rumah Timbalan Perdana Menteri, agak pelik bila majlis pemberian sumbangan langsung tidak dihadiri akar umbi UMNO dan PAS. Daripada lebih seribu jemputan, hanya seratus lebih yang hadir. Isyarat yang cukup jelas.

Rekayasa bodoh ini sesuai tahun 80'an. Rekayasa bodoh ini sudah ketinggalan zaman dan terlalu out dated. Bersatu tiada grass root mmacam UMNO dan PAS. Maka langkah sumbang Parti Bersatu menyelitkan diri antara grass root UMNO dan PAS tanpa rasa malu dan menebal muka.

Rakyat sudah menyampah bosan dan meluat dengan sentimen fitnah dan rekayasa bodoh ini.

Enough is enough

Reply
avatar
Anonymous
August 5, 2020 at 8:45 PM delete

SAYA TAK MAHU KES SAYA DI GUGUR KAN SEPERTI PH GUGURKAN KES BANGLO ITU.
I AM READY.. : NAJIB TUN RAZAK

Tanpa kalibat Jholo dan Nik Faisal kes ini pincang, cacat dan berat sebelah. Terserlah penganiyaan dan kezaliman dalam kes ini.

Kes BMf kita kehilangan seorang syuhada Jalil Ibrahim dibunuh kejam. Hingga kini pembunuh syuhada Jalil Ibrahim masih bebas hingga kini. Alfatihah

Dalam 1MDB, SRC saksi Jholo dan Nik Faisal dihilangkan dari radar kes 1MDB. Mereka sedang bersenang lenang dan bermewahan diluar sana.

Pengarahan dan rekayasa kes BMf dan 1MDB hampir sama dan guna skrip yang sama. Pengarah rekayasa masih sama cuma pelakon sahaja yang berbeza.

Sebaliknya jika keputusan di Mahkamah Tinggi tidak memihak kepada Najib, sudah tentu Najib akan membawa kes ini ke Mahkamah Rayuan untuk penghakiman yang adil oleh panel tiga hakim dan bukan seorang hakim seperti keputusan esok.

2 tahun yang berlalu ini bagaikan kegelapan dengan permainan politik kotor dan penuh dengan kekejaman oleh kerajaan PH.

Hanya dengan sinar daripada sokongan rakyat selama ini yang memberikan Najib kekuatan untuk bangkit melawan dan mendorong Najib terus ke hadapan.

Ya, lepas ini kita ke Mahkamah Rayuan.

Najib sudah bersedia. we are ready. Are you ready..!?

Najib tidak mahu mana-mana kesnya digugurkan seperti kerajaan PH menggugurkan kes rasuah Lim Guan Eng walaupun sudah bermula prosiding di mahkamah.

Demi DAP dan Lim Guan Eng, undang-undang dan sistem kehakiman dimainkan begitu sahaja oleh PH.

"Saya tidak mahu. Saya tidak mahu. Saya tidak mahu" kata Najib.

"Saya mahukan keadilan..! kata Najib lagi. Najib mahu membersihkan namanya.

Setiap manusia yang dicipta Allah akan diberi musibah, ujian atau dugaan hidup di dunia.

Ujian Allah datang dalam pelbagai bentuk.

Betapa sukar atau berat.

Hadapilah dengan hati yang tenang dan tidak berputus asa.

Kerana sesungguhnya Allah menyayangi kita dan akan memberkati kita.

Tanpa Jholo dan Nik Faisal kes ini pincang, tempang, cacat dan nnpk fitnah jijik dari rekayasa sang fitnah puaka purba ini..

Sama kes BMf bila takut pekong sebenar terbuka maka Syuhada Jalil Ibrahim di bunuh dengan sangat kejam. Siapa yang mengarahkan pembunuhan syuhada Jalil Ibrahim. Pembunuh dan pengarahan pembunuhan masih bebas sampai sekarang. Nau zubillah min zallik..!! Kau balas lah dengan balasan yang setimpal kelak.

Mungkin pengarah yan g mengarahkan kes bunuh kejam ini sudah kaya raya 7 keturunan

Begitu dng Jholo dan Nik Faisal mungkin tidak senasib syuhada Jalil Ibrahim tapi dihilangkan dari kes ini. Persoalan nya IGP lantikan puaka purba ini tak mampu berbuat apa apa untuk tangkap Jholo dan Nik Faisal.

Story line masih sama cuma barisan pelakun berbeza, pengarah masih puaka yang sama.

Reply
avatar
August 5, 2020 at 9:58 PM delete

Do you know that you are racist and biased? The concept of Malays being obsessed with certain leaders and tendency towards corrupt practices also applies to other races .

Reply
avatar
Anonymous
August 5, 2020 at 10:41 PM delete

Ko igt hakim tu level bangang mcm ko ke?

Reply
avatar
Anonymous
August 5, 2020 at 10:52 PM delete

Senang sj.

Klau rasa x bersalah. Sepatutnya tangkap yg bersalah awal2 waktu berkuasa.

Bukan joli2 2 3 tahun lepas tu sampai habis kuasa bru nak melompat.

Reply
avatar
August 6, 2020 at 8:21 AM delete

Rakyat bosan dgn pemimpin recycle yg ada, tak kira Bersatu, umno atau PAS. We need new blood with new ideas bukan, idea tahun 60han yg direcycle ke tahun millinum.

Indonesia, Viatnam, Laos dan Kemboja dah mengatasi kita dari sudut ekonomi. Kamu semua mungkin tak perasan, beribu rakyat Malaysia cari rezeki di negara-negara ini. Tak lama lagi, kita pulak jadi pekerja asing di negara orang.

Kalau umno naik balik pun what is the point....???
Masih lagi Ali Baba and the 40 thieves. Yang kaya raya pemimpin, rakyat hanya tukang bayar hutang yg mereka buat. Cukai pendapatan pun, pemimpin tak bayar and korang masih nak bergantung kpd mereka....?

Time kita jadi berani dan move on to new areas, new leadership and new policy. Buang sikap takut bayang-bayang ketuanan Melayu yg sentiasa bergantung pada subsidery kerajaan. Bangun dan berusaha. Jangan biar pemimpin memperbodohkan kita supaya mereka boleh kaut kekayaan. Bangun!

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 8:42 AM delete

Cikminah, LIM KIT SIAL, LGE, ANWAR IBRAHIM, MAHADEY semua tu bukan recycle ke?

UMNO dan PAS dah bertukar leaders byk kali.

DAPIGS dan PKR apa citer?

Jangan tunjuk bodoh cikminah oi..

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 8:44 AM delete

Sedangkan MP dapigs pun bersikap KURANG AJAR dan BIADAP di dalam Dewan.....bayangkan level barua2 dan pencacai2 dapigs!

Kurang ajar dan biadap dan dapigs....berpisah tiada.

Reply
avatar
August 6, 2020 at 9:24 AM delete

Semuanya recycle.

Saya kata FRESH YOUNG BLOOD, adakah ini Anwar, Lim Kit Siang, Mat Sabu, Isa Samad, Zahid Zabidi , to name a few...????

Maknanya orang mudalah tak kira umno, Bersatu, Amanah, DAP, Pkr, Mca, Mic.dll yg saya tak sebut di sini. Kalau dah lebih 25 tahun lebih berkecimpong dalam politik dan berusia 60++++, do you consider them FRESH YOUNG BLOOD....???

Bahkan KJ pun dikira orang lama dgn idea terpakai ketuanan melayu yg dah patut ditongsampahkan.

Orang muda perlu berani meneroka ruang-ruang baru. Jgn terperangkap dgn idea recycle ketuanan Melayu. Apa bangsa pun, kalau kuat berusaha dan berani, akan berjaya. Kalau sentiasa takut dan biar diri diperbodohkan, kekal jadi hamba selamanya. Yang kaya cuma pemimpin Melayu. Melayu subsidi, berpuas hati bila tuannya campak sedikit dedak.

Reply
avatar
August 6, 2020 at 9:28 AM delete

Samalah dgn Melayu umno, Pas, Bersatu dan pkr. Bila mencelah dan terjerit terpekik macam berok, semuanya memang tak patut jadi MP.

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 9:33 AM delete

PASUMNO mmg bertukar leader. Tp mentality leader dan penganut sama je sekor2. Keje nak menyamun, membelit, menunggang agama dan memfitnah. Kah355

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 9:38 AM delete

Okay lg. Ada la isu jgk.Dr parti lebai jadi pasu bunga ms jd pembangkang. Dah jd kerajaan, terus xde function. Perjuangan sendiri pun gagal. Hudud dan ruu355 apa citer? Undi tolak speaker dpt majority. Xkan undi laksana hudud sm aryoyo355 x dpt majoriti? Berapa punya bingai daa..

Reply
avatar
August 6, 2020 at 9:42 AM delete

Nak tambah sikit lagi yg terlupa disebut kat atas 👆 Nanti kamu tanya, bagaimana dgn pemimpin PAS, mereka fresh young bloodkah....????

Kahkahkah...Kamu anggap Haji Hadi Wang, Tuan Ibrahim Tuan man dll pemimoin PAS tu fresh young blood ke....????

Semua sekali.

Melayu kalau nak maju, jangan terperangkap dgn ajaran suci penonggang agama yang nak jadi Arab jahaliah. Think outside the box. Guna OTAK untuk berfikir. Jadi orang berani yang berani buat apa sahaja. Baru boleh berjaya.

Reply
avatar
August 6, 2020 at 9:48 AM delete

Sebab itu, PAS pun need FRESH YOUNG BLOOD. Pemimpin PAS yg ada tu cuma nampak keta Merc dan nak tambah bini cantik bak bidadari. Lebih dpd ini, dia tak boleh fikir sebab kepala dah berbalot ketat. Nak jadi Arab jahiliah.

Kita perlukan modern thinking lebai who can think outside the box, mcm Endogen bukan takat nak berMERC je.

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 9:55 AM delete

@cikminah

Wah sedap2 mulut muncung hang mengatakan org "ignorant". Yang x berbalut kepala lebih teruk otaknya dijajah oleh pemikiran org lain . Cuci otak hang dengan chlorox. Kalau tak mati kuman, hang yang mati dalam jahil.

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 9:57 AM delete

Kalau tenguk di sidang parliamen dari dulu kala, yang kuat terjerit mcm disampuk jin hanuman pihak pH. Tak caya? Tenguk lutong!

Reply
avatar
August 6, 2020 at 9:58 AM delete This comment has been removed by the author.
avatar
August 6, 2020 at 10:16 AM delete

Susahnya bila kepala dah berbalot ketat. Otak pun jadi beku, langsung tak mampu berfikir.

Cer kamu tengok pemimpin Turkey, adakah kepala mereka berbalot dan memakai jubah macam Arab...???

Mereka Islam tapi bukan Arab. Mereka kekal dgn jati diri sbgai bangsa Turkey. Srbab itu Turkey membangun.

Merekalah modern muslim. Modern thinking. Otak mereka cuma fikir bagaimana nak bangunkan ekonomi Islam setanding negara-negara Eropah. Takat membekalkan rakyat air bersih, tak perlu 40 tahun. Sepuluh tahun je, Turkey sudah berjaya jadi negara G25. Kalau Endogen pakai jubah dan balot kepala, Turkey ends up jadi Yamen, Syria atau Lebnon.

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 12:56 PM delete

Taik dapigs dgn cikminah tak boleh dipisahkan.

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 1:00 PM delete

cikminah terlebih makan taik dapigs sebab tu hati dan mindanya dipenuhi taik dapigs.

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 1:04 PM delete

Otak cikminah jadi beku akibat dipenuhi taik dapigs.

Reply
avatar
August 6, 2020 at 1:08 PM delete

Ini otak recycle orang PAS. Otak dia cuma boleh fikir taik dapigs. Sedangkan Haji Hadi Wang kata, Gulai babi sekawah letak seketol daging kambing, dah halal dimakan sekarang.

Kahkahkah.

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 1:58 PM delete

Yg tak mahu Jho Low dan Nik Faisal jadi saksi ialah Najib sendiri sebab dia dia cuba salahkan kedua ekor ini yg menyebabkan dia terbelanja duit RM 42 juta tu.

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 4:27 PM delete

Takder contoh lain ke? Kalau manusia liberal boleh duduk kat Turkey even if you declare you are a Muslim. Semua redah je..serupa murtad!

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 4:31 PM delete

Really? Kalau gitu, kenapa PDRM tak terjumpa Jlok atau nik sampai hari ni? Depa boleh sembunyi sana sini. Padehal polis kita terbaik di dunia. Kan lagi senang nak salahkan najib??

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 4:36 PM delete

Cikminah is on overdrive mode?? Take care , you might crash into a wall soon.

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 4:48 PM delete

Pdrmm x cari pun..suma auta.
Tukar muka jd beruang la..suma nak membongak je

Reply
avatar
August 6, 2020 at 5:33 PM delete

Apa hakim pon mkn super ring mcm najib jugak ke

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 5:55 PM delete

Ramai betul pemimpin kerajaan yg hipokrit. Siang malam suruh rakyat social distancing. Yg tak bernasib baik dah melayang RM1k di kedai makan. Rakyat marhaen la.... Yg beruk di parlimen makan ramai2 tak dak social distancing langsung. Termasuk PM!! Hampa pandai betui kenakan undang2 kpd rakyat biasa tapi hampa sendiri kebal. Tak ka hipokrit namanya. Poodah

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 6:00 PM delete

Just for once be honest with yourself! No need to be hysterical. Who are the politicians who are asking for this and that, grabbing anything that they are able to

Reply
avatar
August 6, 2020 at 6:10 PM delete

Why should I crash into a wall.....?????

Saya tak tipu, salahguna kuasa dan curi duit sesiapa. Semua income dan harta saya dpd sumber yg halal.

Saya sentiasa kenang budi Tun Mahadir sebagai PM 22 tahun yg beri peluang kpd saya adik beradik mendapat pendidikan yg terbaik. Setiap solat saya mendoakan kesejahteraan beliau.

Dalam kehidupan, saya sentiasa beringat. Saya berusaha secara halal. Saya tidak pernah menunggang agama untuk kumpul harta. Jadi, takda sebab saya patut crash into the wall, kecuali saya ada melanggar undang-undang.

Bahkan, saya sgt berhati-hati dalam hal undang-undang. Saya tak pernah maki hamun atau fitnah di social media. Kalau saya anggap jawapan mereka yg tag posting saya di blog-blog sprti blog ini bodoh, saya just ignore.

Saya tak layan panggilan telefon atau mesej dari orang yg tak dikenali. Semua nombor atau mesej itu saya delete. Saya sentiasa berhati-hati dgn skammer. Jadi, usahlah saudara gusar.

Reply
avatar
August 6, 2020 at 6:14 PM delete

Tambah sikit lagi: Saya sentiasa jaga social distance semasa di luar dan memakai penutup muka (mask) ikut procedure. Saya takda makan di restoran macam MP yg gambar mereka viral di sosial media.

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 6:43 PM delete

Ye ke? Tenguk kat mana?

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 7:27 PM delete

DAP melantak pun tak ade sosial distancing pun

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 9:05 PM delete

Asal jangan ada pemimpin yg terpaksa jadi proksi utk keluarga dan kroni tun mangkuk.
Dlm pn ada, dlm ph pon masih ada.

Legasi kaya yg perasuah dan penyalahguna kuasa selama 22tahun perlu dikuburkan bersama2 dgn proksinya.
Atau terpaksa menunggu dia dikuburkan?!

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 9:12 PM delete

Kena ingat...saksi pemberian dana rm2.6b dari pihak sprm dan menteri luar saudi tak diterima oleh hakim.

Src...kenapa ahli lembaga pengarah tak disabit? Sedangkan mrk yg bertggjwb sepenuhnya urusan pentadbiran dan kewangan src.

Jika kes forex..atok tidak disabit krn dia cuma penasihat kenapa najib sebagai penasihat dikenakan hukuman?

Ktgn syarikat yg buat onar, pengerusi dan penasihat yg kena penjara?!

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 9:15 PM delete

Tapi atok yg dah lupus tarikhnya tetap menjadi pujaan hati ko selama ini...minah oi!!!

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 9:22 PM delete

Atau ada tangan ghaib yg sengaja simpan mrk agar najib perlu menanggung kesalahan mrk?!
Kena ingat...bapak jholow kroni keras kpd pemimpin yg dah lupus tapi masih gila kuasa dan meroyan menyalahkan org lain sedangkan dia adalah perasuah dan penyalahguna kuasa paling agung.
Pengaruh mrk dlm negara ini begitu kuat dan dibina sejak awal 1980an lagi.
Bukan raykat tak tahu...

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 9:23 PM delete

Selagi pengaruh mangkuk tua masih bernyawa...tak akan dijumpa jholok dan nik faisal.

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 10:12 PM delete

Melayu suka cari salah Melayu saja. Bangsa lain , dia respek sgt , konon jujur , amanah dan bersih. Elok lah , sok nobita akan didakwa di makhamah@ kes terowong ajaib.

Reply
avatar
Anonymous
August 6, 2020 at 10:42 PM delete

Gone end macam Mandela atau Mandaliar ?

Reply
avatar
Anonymous
August 7, 2020 at 7:19 AM delete

Brother nuar pun dianggap mcm Mandela. Ramai betul hero rakyat dalam pH. Kahkahkah..

Reply
avatar
Anonymous
August 7, 2020 at 8:10 AM delete

DOLU2 TOKONG LEPAS MEREKA BERGUMBIRA
ARI NI KELEPAP JATUH TAK LEPAS DIRI
ACARA GULING2 JLNRAYA BILA NAK MULA
KIKI RCI TH PULA BILA NAK ON NIH..!?


KIKIKIKI..

Reply
avatar
Anonymous
August 7, 2020 at 8:39 AM delete

Adakah tindakan SPRM mendakwa tukong sebagai penganiayaan politik? Oiiii..ini masih SPRM yang sama yg menyiasat dan mendakwa Najib. Dulu korang tak bising2 pun kan ? Skg masa utk tukong pula melalui due process.

Reply
avatar
Anonymous
August 7, 2020 at 9:19 AM delete

Sokong..x kira kaum dan agama..salah tetap salah. Benar tetap benar.
Skrg ni, biar hakim buat kje.

Reply
avatar
August 7, 2020 at 9:43 AM delete

Apa yang sibuk sangat. Kalau ada kes, bawak perkara ni ke mahkamah. Biar dia dibicarakan. Cukup bukti, jatuhlah hukum. Harap mahkamah tak buang kes mcm kes Musa Aman dan Isa Samad.

Reply
avatar
Anonymous
August 7, 2020 at 9:56 AM delete

Betul tu cikminah, sudah di dakwa dan akan didakwa pun gone end. Mcm cikminah cakap jatuhkan hukuman jika cukup bukti. Kes Musa Aman dan Isa Samad tak cukup bukti maka buang kes. Cikminah x puas hati? Tadi kata apa nak sibuk sangat?

Reply
avatar
Anonymous
August 7, 2020 at 10:54 AM delete

GILER SUNGGUH PENANGAN SUMPAH LAKNAT
BARU SEMINGGU LAFAZ TOKONG KENA HAMBAT
MINGGU NI GAK SABAH TAK JADI PRN HANATT..!!
LEPAS NI RCI FOREX ATOK PULA MENDAPAT


KIKIKIKIKI...


JANGAN MEMAIN DNG SUMPAH LAKNAT
ORANG DIZALIMI SUMPAH TIADA HIJAB
BARU SEMINGGU MEMACAM BALA PH DAPAT
TEPOKK POP CORN SUPE RING KITA HADAP


KIKIKI.. APA LAGI BALA NAK SMPI YERR..

Reply
avatar
Anonymous
August 7, 2020 at 11:26 AM delete

Teringat aku gambar goon end dan baruanya mat saboo makan super ring....

Padan muka ko!

Reply
avatar
Anonymous
August 7, 2020 at 12:16 PM delete

Pemakan tegar taik dapigs memang jenis penyibuk.

Reply
avatar
Anonymous
August 7, 2020 at 12:21 PM delete

Dunia akhir zaman, pengemar lubang jubo dianggap hero rakyat. Kih5

Reply
avatar
Anonymous
August 7, 2020 at 12:29 PM delete

cikminah terpaksa pkai penutup mulut sebab mulutnya busuk dipenuhi taik dapigs.

Reply
avatar
Anonymous
August 7, 2020 at 12:40 PM delete

ORANG NAK MAKAN SUPER RING DEPA PUN IKUT
TAK SEMENA SAJA LEPAS LAFAZ SUMPAH KES SANGKUT
BAHANA SUMPAH FITNAH DEPA BUAT PERANGAI BADUT
PADAN MUKO WALAUN UNTA INI KALI KES SUMA KASI KAUT



KIKIKIKIKI..

Reply
avatar
Z
August 9, 2020 at 11:05 AM delete

kesian kt hang ni meroyan sakan pasai najib

Reply
avatar
Anonymous
August 9, 2020 at 11:16 PM delete

Dia x minta kau kesian pun.

Reply
avatar
August 18, 2020 at 10:54 AM delete

Do you need to hack into any, databaseserver spy on Facebook,Emails, Whatsapp, Viber, Snapchat, Instagram and many more.
I urge you to get in touch with the best people for the job, i have confirm the service when i need to spy on my spouse phone. They are good at Phone Cloning and Bitcoin/binary minning and any other hack job.
Thanks guys for the team work HACKINTECHNOLOGYATGMAILDOTCOM

+12132951376(WHATSAPP)

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive