Moratorium: Apa Khabar Mak Cik Kiah?


Saya bersimpati dengan rakyat biasa yang mengharapkan agar ada sedikit kelegaan untuk penangguhan bayaran ansuran bank selama 6 bulan tanpa perlu tanggungan bayaran faedah atau keuntungan bank.

Dengan perkembangan terbaru, pasti ramai yang kecewa.

Walaupun masih ada segelintir yang cuba mempertahankan pusingan-U ini, bagi saya cubalah letak kepentingan jawatan dan politik ke tepi dan fikirkanlah cabaran yang terpaksa dihadapi orang Malaysia.

Nak kecam, kecamlah.

Cuma apa salahnya kalau kita bantu ringankan beban rakyat.

Saya bersependapat dengan kenyataan sdr Chang Lih Kang, MP Tanjung Malim/Naib Presiden KEADILAN seperti berikut:

Pusingan-u moratorium satu penganiayaan

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, telah membuat satu pengumuman tentang moratorium pinjaman sewa beli selama 6 bulan agar beban rakyat akibat PKP dapat diringankan. Dalam ucapan khas pakej rangsangan ekonomi prihatin rakyat, Perdana Menteri telah memberi gambaran bahawa moratorium pinjaman sewa beli akan dilakukan tanpa tunggakan faedah terakru. Demi memudahkan pemahaman, Perdana Menteri memberi contoh keluarga Makcik Kiah, yang dapat jimat RM1800 daripada moratorium pinjaman sewa beli kereta selama 6 bulan.

Malangnya, baru selepas satu bulan, Perikatan Nasional telah membuat pusingan-u atas polisi tersebut. Menurut kenyataan Persatuan Bank-Bank Dalam Malaysia (ABM), kini bank akan kenakan faedah moratorium atas pinjaman sewa beli. Peminjam yang mengambil moratorium diberi 2 pilihan, sama ada membayar penangguhan ansuran terkumpul 6 bulan (April hingga September) bersama dengan ansuran Oktober 2020 tanpa dikenakan faedah tambahan; atau lanjutkan 6 bulan tempoh bayaran balik selepas tarikh matang kontrak, faedah akan dikenakan.

Saya mengecam sekeras-kerasnya pusingan-u moratorium ini, yang merupakan satu penganiayaan Perikatan Nasional terhadap rakyat jelata. Keputusan ini hanya akan membebankan para peminjam dan menguntungkan industri perbankan. 2 pilihan yang diberi kepada peminjam amat tidak munasabah. Sekiranya peminjam berupaya untuk membayar balik penangguhan ansuran terkumpul 6 bulan secara sekali gus, mereka tidak perlu mengambil moratorium. Maka, kebanyakan peminjam terpaksa memilih pilihan kedua, iaitu melanjutkan tempoh bayaran balik selepas tarikh matang kontrak dan dikenakan faedah tambahan.

Keluarga Makcik Kiah terpaksa simpan RM1800 yang “dijimat” akibat moratorium ini, dan membayar balik kepada bank pada bulan Oktober nanti, supaya tidak dikenakan faedah tambahan. Maka, apa maknanya “penjimatan” ini jika wang yang “dijimat” tidak boleh dibelanja? Polisi yang tidak masuk akal ini akan menyebabkan keluarga Makcik Kiah yang sebelum ini diwar-warkan banyak dapat bantuan menjadi bahan ketawa jiran tetangga.

“Dalam keadaan di mana kebanyakan rakyat hidup dalam kesengsaraan, keputusan kerajaan untuk membuat pusingan-u dalam perkara ini amat mengecewakan. Perikatan Nasional telah menyediakan hadiah Hari Pekerja yang paling pahit kepada kaum pekerja di dalam negara kita.”

Menteri Kewangan, Tengku Zafrul, yang juga merupakan bekas Ketua Pegawai Eksekutif CIMB perlu jelaskan kepada rakyat jelata, dalam proses mencapai keputusan ini, beliau memainkan peranan wakil rakyat atau wakil industri perbankan? Adakah keputusan ini dibuat untuk menjaga kepentingan rakyat atau industri perbankan? Sekiranya Menteri tidak dapat memberi penjelasan yang wajar, beliau harus letak jawatan kerana gagal mempertahankan kepentingan rakyat.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

15 comments

comments
Anonymous
May 2, 2020 at 5:44 AM delete

IT LOOKS POLITICAL, INSTEAD OF MEDICAL - NAJIB
Friday, May 01, 2020

The brilliant former premier
Mohd Najib Abdul Razak

FORMER prime minister Mohd Najib Abdul Razak has voiced his disagreement with the sudden easing of the movement control order (MCO) from Monday.

Still spreading within community
In a Facebook post, Najib said the country today recorded 57 “local” Covid-19 cases, which indicated the virus was still spreading within the community.
“We must ask why the need to give such a huge and sudden relaxation (of the MCO) from Monday as the 4th phase of the MCO only ends on May 12.
"Slow and steady. Sector by sector. There is no need to rush. Don’t do it all at once as it will be difficult to control.” - Najib

Bossku dah cakap so dont blame others..!!

I support PN but not Bersatu@PM

Reply
avatar
Anonymous
May 2, 2020 at 5:49 AM delete

Bila gabenor BNM era phanceng masih kekal cenginilah jadinya.
U_turn...u_turn!!!!

Reply
avatar
Anonymous
May 2, 2020 at 6:03 AM delete

BNM tak u-turn dalam isu moratorium – Najib Razak

Saya pelik kenapa ramai yang kata BNM u-turn dan bank-bank tetap akan mengenakan faedah ke atas pinjaman walaupun mereka memberikan moratorium ataupun tangguhan bayaran 6 bulan.

Saya tak tengok ini sebagai U-turn kerana dari mulanya pakej prihatin diumumkan, perkara ini sudah dimaklumkan.

"Rakyat Malaysia nak dengar Degree in Arts from UM bercakap , Kulinari Holder ITM, Fake Accountant dari PH atau Degree in Accountant dari Nottingham PN. Pilihan ada ditangan kamu..!!"

“Faedah/keuntungan akan terus terakru (yakni diambil kira) ke atas bayaran balik pinjaman/pembiayaan yang ditangguhkan dan peminjam/pelanggan perlu menunaikan pembayaran balik yang tertangguh pada masa akan datang. Pembayaran balik pinjaman/pembiayaan akan disambung semula selepas tempoh penangguhan.”

“26 March 2020: COVID-19: Soalan lazim Bank Negara – Penangguhan Bayaran Balik Pinjaman Individu, PKS, Korporat”

https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2020/03/669531/covid-19-soalan-lazim-bank-negara-penangguhan-bayaran-balik-pinjaman

Saya dah dua kali tulis tentang isu ini serta menjelaskan kenapa bank-bank tetap perlu mengenakan faedah:

Berikut adalah penjelasan saya pada 26 Mac juga:
https://web.facebook.com/najibrazak/posts/10156863701000952

Saya juga tahu ramai yang kurang puas hati bahawa bank-bank akan terus mengira dan mengenakan faedah dalam tempoh penangguhan bayaran.

Kita perlu faham bahawa faedah ke atas pinjaman adalah pendapatan utama bank.

Bank masih ada kos operasi serta kos kakitangan mereka sepanjang tempoh penangguhan ini.

Pada masa yang sama, mereka masih perlu membayar faedah kepada pendeposit akaun simpanan dan simpanan tetap/Fixed Deposit.

(Jika kita paksa bank untuk mengecualikan faedah bulanan pinjaman, nanti bank kata mereka juga akan kecualikan bayaran faedah kepada pendeposit pulak! Masa itu ramai lagi yang susah – terutama pesara yang bergantung kepada bayaran faedah dari simpanan usia tua mereka untuk kelangsungan hidup.)

Penangguhan ansuran ini juga memberi sedikit sebanyak impak kepada bank kerana ianya juga mengurangkan keupayaan untuk memberi pinjaman baru.

Bank adalah amat penting bagi ekonomi negara. Jika bank-bank runtuh, ekonomi kita turut runtuh.

Sebab itu kita perlu faham dan bertolak-ansur.

Jika kita mampu bayar ansuran dalam tempoh penangguhan 6 bulan ini, bayar sahaja untuk kurangkan faedah terkumpul.

Reply
avatar
Anonymous
May 2, 2020 at 7:14 AM delete

Tak payah hendak percayalah politikus hanya pandai kondem sana sini bila dah ada dalam jawatan yang penting bijak kaut buat harta sendiri

Reply
avatar
Anonymous
May 2, 2020 at 7:24 AM delete

Kita dengar komen mp port dick_son berkenaan perkara ini?
Gerenti masuk akal...

Reply
avatar
Anonymous
May 2, 2020 at 7:38 AM delete

bila dag hilang kuasa fuyoo lunak bahasa masa ada kuasa asyik bila naj letak jawatan konon nak PM ke 8..

pooodahhhhh..!!

Reply
avatar
Anonymous
May 2, 2020 at 10:53 AM delete

Pakej Ransangan Ekonomi yang diumum oleh kerajaan semalam adalah hasil Reformasi yang dibuat oleh Kerajaan PH dahulu - Anwar Ibrahim

Setahu saya dalam tempoh 22 bulan dahulu, ini "Reformasi" yang dibuat oleh Kerajaan PH:
1. Jual harta negara lebih RM38 billion.
2. Tambah hutang negara RM138 billion.
3. Takutkan pelabur dengan propaganda tipu hutang RM1 trillion sehingga pelabur cabut lari dengan dana lebih RM10 billion setiap tahun.
4. Lemahkan pasaran saham sehingga jadi yang tercorot di Asia.
5. Rudumkan ekonomi sehingga pertumbuhan jatuh ke peringkat terendah dalam tempoh sepuluh tahun.
6. Jatuhkan nilai ringgit sehingga jadi matawang keempat terburuk di Asia.
7. Buang berbelas ribu penjawat-penjawat awam dan rancang untuk buang atau tidak isi kekosongan bagi 80,000 penjawat awam setahun.
8. Potong bantuan kepada rakyat miskin, nelayan dan petani.
9. Memanggil rakyat pemalas dan kata mereka hanya harap bantuan kerajaan.
10. Tambah banyak cukai kepada rakyat tetapi kecualikan cukai kepada taikun dan menyenangkan mereka (taikun) untuk lari dari cukai.
11. Beri dividen atau pulangan terendah dalam sejarah bagi Tabung Haji (1.25%), ASB (5.5%) dan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (2%).
12. Degil tidak mahu sekat kemasukan pelancong asing walaupun Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah memberikan amaran berkenaan penularan COVID-19.
13. Dan lain-lain.
Oleh itu, nasihat saya kepada Anwar ialah:
Anda telah jadi bakal PM-5/6/7/8/9/10/11 - infiniti.

Mungkin Tuhan cuba beritahu sesuatu kepada anda.

Anwar Ibrahim sila cuba cari kerja lain. Kerja Sekarang ber'pha chu cheng' bersama FB.

Kikikikiki..!!

Reply
avatar
Anonymous
May 3, 2020 at 5:21 AM delete

Tak tahulah apa nasib raykat klu beruk2 tu masih memerintah dlm keadaan skrg.
Dulu graf pesakit covid19 tgh mencanak naik mantan menteri kesihatan phanceng saran pihak swasta turun kerja.
Skrg dah mendatar turun disaran turun keja puak bangang komplen. Bukan tak ada garis panduan yg kerajaan bagi. Itu pon masih dilonggar bila betul2 mrk dh bersedia.
Klu pegi keja..buat keja ikut SOP dan bukan melepak sembang2 mcm dulu.
Kena ingat norma baru dlm keadaan wabak skrg. Bukan zaman phanceng yg tiada apa2 SOP yg jadi panduan khusus kpd raykat.

Reply
avatar
May 3, 2020 at 10:56 AM delete

KARNA RASA HATI YANG GEMBIRA BERKAT BANTUAN AKI SOLEH
MAKANYA SENGAJA NAMA BELIAU SAYA CANTUNKAN DI INTERNET !!!

assalamualaikum wr, wb, saya IBU SUCHI saya Mengucapkan banyak2
Terima kasih kepada: AKI SOLEH
atas nomor togelnya yang kemarin AKI berikan "4D"
alhamdulillah ternyata itu benar2 tembus AKI
dan berkat bantuan AKI SOLEH saya bisa melunasi semua hutan2…
orang tua saya yang ada di BANK BRI dan bukan hanya itu AKI alhamdulillah,
sekarang saya sudah bisa bermodal sedikit untuk mencukupi kebutuhan keluarga saya sehari2.
Itu semua berkat bantuan AKI SOLEH sekali lagi makasih banyak ya, AKI
yang ingin merubah nasib
seperti saya...?
SILAHKAN GABUNG SAMA AKI SOLEH No; { 082-313-336-747 }

Sebelum Gabung Sama AKI Baca Duluh Kata2 Yang Dibawah Ini
Apakah anda termasuk dalam kategori di bawah ini...!!
1: Di kejar2 tagihan hutang..
2: Selaluh kalah dalam bermain togel
3: Barang berharga sudah
terjual buat judi togel..
4: Sudah kemana2 tapi tidak
menghasilkan, solusi yang tepat..!
5: Sudah banyak dukun ditempati minta angka ritual blom dapat juga,
satu jalan menyelesaikan masalah anda..
Dijamin anda akan berhasil
silahkan buktikan sendiri
Atau Chat/Tlpn di WhatsApp (WA)
No WA Aki : 082313336747

TERIMA KASIH YANG PUNYA
ROOM ATAS TUMPANGANYA SALAM KOMPAK SELALU
Angka;GHAIB: Singapura
Angka;GHAIB: Hongkong
Angka;GHAIB; Toto Malaysia
Angka”GHAIB; Laos…
Angka”GHAIB; Macau
Angka”GHAIB; Sidney
Angka”GHAIB: Brunei
Angka”GHAIB: Thailand
"KLIK DISINI BOCORAN TOGEL SGP HK SDY DAN DLL"

Reply
avatar
May 3, 2020 at 4:58 PM delete

Nama saya Elang Endah Saya seorang wanita bisnis di Indonesia dan saya bepergian ke negara lain karena bisnis, saya beberapa waktu yang lalu saya memiliki kemunduran dalam bisnis saya karena seseorang yang saya percayai begitu banyak berbohong kepada saya dan mengambil banyak uang saya. modal dengan harapan mengirimi saya barang. Saya mulai mencari bantuan dan seorang teman memperkenalkan saya ke Arab Credit Group Beberapa bulan yang lalu, saya takut karena cerita yang saya dengar tentang pinjaman online sebelumnya, tetapi saya berkata pada diri sendiri bahwa saya harus mencobanya, setelah menyelesaikan semua persyaratan yang saya miliki. pinjaman sebesar 700jt telah ditransfer kepada saya dan hari ini saya sepenuhnya kembali ke bisnis, jika Anda memiliki tantangan keuangan atau Anda mencari modal untuk memulai bisnis Anda sendiri di sini adalah kesempatan Anda, jika mereka dapat membantu saya tahu mereka akan membantu Anda juga . hubungi Arab Credit Group hari ini dan Anda akan senang melakukannya.

Detail saya

nama: Elang Endah
email: elangendah7@gmail.com

hubungi Arab Credit Group menggunakan.

Perusahaan: Arab Credit Group
Email: Arabcreditgroup@gmail.com

Reply
avatar
Anonymous
May 4, 2020 at 4:34 PM delete

Elang Endah, tengok ikan berenang dalam equarium lg baik.

Reply
avatar
May 5, 2020 at 6:00 AM delete

Baik lh. Umno dan pas lh sebaik2 parti dlm dunia ni. Umno lh parti yg paling jujur dan ikhlas xpernah mkn duit rakyat. Pas lah yg paling zuhud xpernah maki hamun membabikan org.

Reply
avatar
May 5, 2020 at 6:12 AM delete

KARNA RASA HATI YANG GEMBIRA BERKAT BANTUAN AKI SOLEH
MAKANYA SENGAJA NAMA BELIAU SAYA CANTUNKAN DI INTERNET !!!

assalamualaikum wr, wb, saya IBU SUCHI saya Mengucapkan banyak2
Terima kasih kepada: AKI SOLEH
atas nomor togelnya yang kemarin AKI berikan "4D"
alhamdulillah ternyata itu benar2 tembus AKI
dan berkat bantuan AKI SOLEH saya bisa melunasi semua hutan2…
orang tua saya yang ada di BANK BRI dan bukan hanya itu AKI alhamdulillah,
sekarang saya sudah bisa bermodal sedikit untuk mencukupi kebutuhan keluarga saya sehari2.
Itu semua berkat bantuan AKI SOLEH sekali lagi makasih banyak ya, AKI
yang ingin merubah nasib
seperti saya...?
SILAHKAN GABUNG SAMA AKI SOLEH No; { 082-313-336-747 }

Sebelum Gabung Sama AKI Baca Duluh Kata2 Yang Dibawah Ini
Apakah anda termasuk dalam kategori di bawah ini...!!
1: Di kejar2 tagihan hutang..
2: Selaluh kalah dalam bermain togel
3: Barang berharga sudah
terjual buat judi togel..
4: Sudah kemana2 tapi tidak
menghasilkan, solusi yang tepat..!
5: Sudah banyak dukun ditempati minta angka ritual blom dapat juga,
satu jalan menyelesaikan masalah anda..
Dijamin anda akan berhasil
silahkan buktikan sendiri
Atau Chat/Tlpn di WhatsApp (WA)
No WA Aki : 082313336747

TERIMA KASIH YANG PUNYA
ROOM ATAS TUMPANGANYA SALAM KOMPAK SELALU
Angka;GHAIB: Singapura
Angka;GHAIB: Hongkong
Angka;GHAIB; Toto Malaysia
Angka”GHAIB; Laos…
Angka”GHAIB; Macau
Angka”GHAIB; Sidney
Angka”GHAIB: Brunei
Angka”GHAIB: Thailand
"KLIK DISINI BOCORAN TOGEL SGP HK SDY DAN DLL"

Reply
avatar
May 8, 2020 at 9:53 AM delete

Nama saya Elang Endah Saya seorang wanita bisnis di Indonesia dan saya bepergian ke negara lain karena bisnis, saya beberapa waktu yang lalu saya memiliki kemunduran dalam bisnis saya karena seseorang yang saya percayai begitu banyak berbohong kepada saya dan mengambil banyak uang saya. modal dengan harapan mengirimi saya barang. Saya mulai mencari bantuan dan seorang teman memperkenalkan saya ke Arab Credit Group Beberapa bulan yang lalu, saya takut karena cerita yang saya dengar tentang pinjaman online sebelumnya, tetapi saya berkata pada diri sendiri bahwa saya harus mencobanya, setelah menyelesaikan semua persyaratan yang saya miliki. pinjaman sebesar 700jt telah ditransfer kepada saya dan hari ini saya sepenuhnya kembali ke bisnis, jika Anda memiliki tantangan keuangan atau Anda mencari modal untuk memulai bisnis Anda sendiri di sini adalah kesempatan Anda, jika mereka dapat membantu saya tahu mereka akan membantu Anda juga . hubungi Arab Credit Group hari ini dan Anda akan senang melakukannya.

Detail saya

nama: Elang Endah
email: elangendah7@gmail.com

hubungi Arab Credit Group menggunakan.

Perusahaan: Arab Credit Group
Email: Arabcreditgroup@gmail.com

Reply
avatar
May 16, 2020 at 5:21 AM delete

Halo semuanya, saya Rika Nadia, saat ini tinggal orang Indonesia dan saya warga negara, saya tinggal di JL. Baru II Gg. Jaman Keb. Lama Utara RT.004 RW.002 No. 26. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberikan saran nyata kepada semua warga negara Indonesia yang mencari pinjaman online untuk berhati-hati karena internet penuh dengan penipuan, kadang-kadang saya benar-benar membutuhkan pinjaman , karena keuangan saya buruk. statusnya tidak begitu baik dan saya sangat ingin mendapatkan pinjaman, jadi saya jatuh ke tangan pemberi pinjaman palsu, dari Nigeria dan Singapura dan Ghana. Saya hampir mati, sampai seorang teman saya bernama EWITA YUDA (ewitayuda1@gmail.com) memberi tahu saya tentang pemberi pinjaman yang sangat andal bernama Ny. ESTHER PATRICK Manajer cabang dari Access loan Firm, Dia adalah pemberi pinjaman global; yang saya hubungi dan dia meminjamkan saya pinjaman Rp600.000.000 dalam waktu kurang dari 12 jam dengan tingkat bunga 2% dan itu mengubah kehidupan seluruh keluarga saya.

Saya menerima pinjaman saya di rekening bank saya setelah Nyonya. LADY ESTHER telah mentransfer pinjaman kepada saya, ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah Rp600.000.000 yang saya terapkan telah dikreditkan ke rekening bank saya. dan saya punya buktinya dengan saya, karena saya masih terkejut, emailnya adalah (ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM)

Jadi untuk pekerjaan yang baik, LADY ESTHER telah melakukannya dalam hidup saya dan keluarga saya, saya memutuskan untuk memberi tahu dan membagikan kesaksian saya tentang LADY ESTHER, sehingga orang-orang dari negara saya dan kota saya dapat memperoleh pinjaman dengan mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda memerlukan pinjaman, hubungi LADY ESTHER melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) silakan hubungi LADY ESTHER Dia tidak tahu bahwa saya melakukan ini tetapi saya sangat senang sekarang dan saya memutuskan untuk memberi tahu orang lain tentang dia, Dia menawarkan semua jenis pinjaman baik untuk perorangan maupun perusahaan dan juga saya ingin Tuhan memberkati dia lebih banyak,

Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: (rikanadia6@gmail.com). Sekarang, saya adalah pemilik bangga seorang wanita bisnis yang baik dan besar di kota saya, Semoga Tuhan Yang Mahakuasa terus memberkati LADY ESTHER atas pekerjaannya yang baik dalam hidup dan keluarga saya.
Tolong lakukan dengan baik untuk meminta saya untuk rincian lebih lanjut tentang Ibu dan saya akan menginstruksikan, dan ada bukti pinjaman, hubungi LADY ESTHER melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) Terima kasih semua

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive