Altantuya: Peguam Negara Pertimbang Buka Semula Kes


Peguam Negara Tommy Thomas akan mempertimbangkan untuk membuka semula kes pembunuhan wanita Mongolia yang dikaitkan dengan bekas perdana menteri Najib Razak, susulan harapan yang disuarakan bapa mangsa supaya kerajaan baru dapat mencari keadilan untuk anaknya.

Dua bekas anggota dan pegawai polis daripada Unit Tindakan Khas (UTK) disabitkan dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu pada tahun 2006.

“Semua orang tahu bahawa tidak masuk akal mereka berdua sahaja melakukan perkara itu,” kata Thomas dalam temu bual pada Jumaat lalu. “Jadi kita tahu cerita itu tidak lengkap.”

Mahkamah yang menjatuhkan hukuman mati ke atas kedua-dua lelaki itu bergelut dengan kekurangan motif pembunuhan, sedangkan kenyataan yang dibuat salah seorang tertuduh, Azilah Hadri dalam akuan berkanun (SD) baru-baru ini menunjukkan kemungkinan terdapat motif di sebalik pembunuhan tersebut, kata Thomas.

“Lebih banyak lagi pihak polis perlu siasat dan kami akan melihatnya,” katanya ketika ditanya sama ada beliau akan membuka semula kes itu.

Azilah sedang mendapatkan perbicaraan semula melalui SD yang dibuatnya dengan menuduh bekas Najib mengarahkannya untuk menangkap dan menghapuskan Altantuya tanpa kesan atas alasan wanita itu seorang pengintip asing yang memberi ancaman kepada keselamatan negara.

Najib menafikan sebarang penglibatannya dalam kes itu. Pada Jumaat lalu, beliau mengangkat sumpah laknat bahawa beliau tidak pernah memberi arahan seperti yang didakwa dan tidak pernah berjumpa dengan wanita tersebut.

Hukuman mati

Pendirian pihak pendakwaan itu akan memberikan kelegaan kepada Shaariibuu Setev, yang menghabiskan lebih 1 dekad mencari noktah atas kematian anaknya.

Dia berkempen supaya Malaysia meringankan hukuman terhadap kedua-dua tertuduh melalui rundingan supaya Australia, yang menjadi tempat seorang lagi tertuduh iaitu Sirul Azhar Umar mendapatkan suaka daripada hukuman mati, bersetuju menghantar pulang lelaki berkenaan untuk memberitahu kisah sebenar di sebalik pembunuhan tersebut.

Shaariibuu berkata beliau tidak mahu hukuman mati dikenakan ke atas mereka. “Melenyapkan pegawai-pegawai ini adalah cara yang janggal untuk menghilangkan bukti,” katanya dalam temu ramah di Ulaanbaatar pada 3 Okt.

Altantuya adalah jurubahasa yang boleh berbahasa Rusia dan Cina, kerana dia membesar dan belajar di Rusia serta Mongolia, sebelum ke China untuk mempelajari bidang ekonomi, kata Shaariibuu.

Saksi-saksi dalam perbicaraan kes itu pada 2007 berkata Altantuya bekerja sebagai penterjemah dan terlibat dalam pembelian kapal selam kelas Scorpene kerajaan, yang kini menjadi subjek siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan pihak berkuasa Perancis.

Saman sivil

Altantuya mati di Malaysia selepas dibawa ke lokasi terpencil di dalam hutan oleh kedua-dua lelaki yang disabitkan dengan kesalahan tersebut.

Laporan polis menunjukkan bahawa wanita itu ditembak dan kemudian diletupkan menggunakan bahan letupan C4, yang mana Shaariibuu percaya ia digunakan untuk menghapuskan bukti.

Bekas penasihat Najib, Abdul Razak Baginda, yang mengakui mempunyai hubungannya sulit dengan Altantuya, dibebaskan daripada tuduhan bersubahat dengan pembunuhan itu kerana kekurangan bukti.

Laporan penuh silalah baca di SINI

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

8 comments

comments
Anonymous
December 24, 2019 at 2:06 PM delete

MERACAU SUNGGUH PUAK ALJUBOORI KALI INI POLIGRAF UTK ALJUB NAPA TAK AZMIN SKALI
KIKI TANYA KAT ATOK LA KAMI TENGOK KINI
TENGOK SAMBIL MKN POP CORN TUNGGU TEPUK SAT LAGI...


KIJIKIKIKI.. ALJUBORI KLU TAK SALAH BUAt SUMPAH LAKNAT ... MASA TU TENTU MACAI ALJUBORI GEBANG KENCANG GILO BABI NYERR...!!


KIKIKI..

FIRMULAADUDOMBA = TEPUK + POP CORN TAMBAH + BMF

Reply
avatar
December 24, 2019 at 4:13 PM delete

Nama: __ Hendi Zikri Didi
Kota: _______________ Malacca
pekerjaan: _ Pemilik bisnis
Setiap pemberitahuan: ____ hendidi01@gmail.com

Halo semua, harap berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu banyak pemberi pinjaman palsu di internet, saya tipuan saya hampir menyerah, sampai saya bertemu seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya pada PERUSAHAAN PINJAMAN AASIMAHA ADILA AASIMAHA ADILA yang sah, saya mengajukan permohonan untuk Rm1, 3 juta. Saya memiliki pinjaman dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. Saya sangat senang karena saya diselamatkan dari menjadi miskin dengan hutang. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.

Aplikasi / Pusat Kontak
E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
WhatsApp ____________________ + 447723553516

Reply
avatar
Anonymous
December 28, 2019 at 1:14 PM delete

Buka siasatan kali kedua utk membuktikan kebenaran sebenar. Jika ia adalah betul, si pelaku terimalah hukumannya nanti. Jika ia adalah fitnah terancang, bersiap sedialah dgn hukuman selepas pru nanti.

Reply
avatar
December 29, 2019 at 9:28 AM delete

Saya ibu EVA FIORENTINA APRILA  dari palembang mengucap syukur kepada allah,karna melalui bantuan dari aki abdul jamal yg sebesar 20m kini saya sudah bisa menjalankan usaha saya lagi.Puji syukur saya panjatkan kepada Allah yang telah mempertemukan saya dengan Aki Abdul Jamal dan melalui bantun pesugihan putih beliau yang sebar 5M inilah yang saya gunakan untuk membuka usaha selama ini,makanya saya sengaja memposting pesang sinkat ini biar semua orang tau kalau Aki Abdul Jamal bisa membantuh kita mengenai masalah ekonomi dengan bantuan pesugihan putihnya yang tampa tumbal karna saya juga tampa sengaja menemukan postingan orang diinternet jadi saya lansun menhubungi beliau dan dengan senang hati beliau mau membantuh saya,,jadi bagi teman teman yang mempunyai keluhan jangan anda ragu untuk menghubungi beliau di No Wa 085-254-384-488- rasa
senang ini tidak bisa diunkapkan dengan kata kata makanya saya 1 allah suatu hari nanti saya akan berkunjun ke kediaman Aki untuk silaturahmi.Wassalam dari saya ibu EVA FIORENTINA APRILA dan untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Aki disini PESUGIHAN UANG GAIB TANPA TUMBAL

Reply
avatar
January 2, 2020 at 5:26 PM delete

Nama:Teddy Liza
status perkawinan: janda
jumlah pinjaman:3.6 miliar rupiah
tempat tinggal saya:. Palangkaraya
email ku:::teddyliza2020@gmail.com
kesaksian yang memotivasi saya whatsapp :;l+ 6281617538564
tujuan pinjaman saya :Investasi / hutang

Halo semuanya, sekarang dari (bahasa Indonesia [baˈha.sa in.doˈne.sja])/Malay, . Saya seorang janda dengan dua anak dan sejak Februari 2019 karena kebakaran dalam bisnis yang membanjiri bisnis saya dan saya mencoba mencari pinjaman dari bank saya, bank mengatakan dengan saya memiliki kredit buruk sehingga saya mencobanya dengan pemberi pinjaman lain di mana saya bodoh. Tetapi seperti yang Tuhan kehendaki, saya membaca kesaksian AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM di majalah bisnis, yang membantu bisnis dan individu dengan pinjaman besar. Saya mengajukan permohonan dan saya telah menerima pinjaman 3,6 miliar rupee dengan tingkat bunga sangat rendah 1% dan rencana pembayaran yang lebih baik. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda bahwa ada banyak scammer di sini. Ambil permintaan peminjam untuk biaya asuransi, Peminjam tidak memiliki sertifikat bisnis, Peminjam palsu tidak peduli dengan gaji bulanan Anda yang membuat Anda memenuhi syarat untuk mendapat pinjaman, peminjam Palsu tidak memiliki alamat kantor fisik. Peminjam palsu meminta biaya pendaftaran dan biaya pajak, peminjam Palsu tidak memiliki situs web. Jika Anda mencari pinjaman, selalu minta pemberi pinjaman untuk situs webnya, karena banyak pemberi pinjaman palsu tidak memiliki alamat dan situs web. Jika Anda menginginkan pinjaman yang sah,Sukses hanya datang bagi mereka yang percaya pada diri mereka sendiri dan siap untuk menang. Saya tidak mengharapkan apa pun selain yang terbaik untuk Anda. Beralih ke tahap baru dalam hidup bisa menjadi proses yang menantang. Semoga Anda beruntung dalam semua upaya masa depan Anda, Anda akan menjadi hebat. ajukan sekarang.

Aasimaha adila ahmed kontak pusat aplikasi pinjaman
E-mail**aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
Whatsapp *********^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^+ 447723553516

Reply
avatar
January 8, 2020 at 5:24 PM delete

Saya Suryanto dari Indonesia di Kota Palu, saya mencurahkan waktu saya di sini karena janji yang saya berikan kepada LADY ESTHER PATRICK yang kebetulan adalah Tuhan yang mengirim pemberi pinjaman online dan saya berdoa kepada TUHAN untuk dapat melihat posisi saya hari ini.

Beberapa bulan yang lalu saya melihat komentar yang diposting oleh seorang wanita bernama Nurul Yudianto dan bagaimana dia telah scammed meminta pinjaman online, menurut dia sebelum ALLAH mengarahkannya ke tangan Mrs. ESTHER PATRICK. (ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM)

Saya memutuskan untuk menghubungi NURUL YUDIANTO untuk memastikan apakah itu benar dan untuk membimbing saya tentang cara mendapatkan pinjaman dari LADY ESTHER PATRICK, dia mengatakan kepada saya untuk menghubungi Lady. Saya bersikeras bahwa dia harus memberi tahu saya proses dan kriteria yang dia katakan sangat mudah. dari Mrs. ESTHER, yang perlu saya lakukan adalah menghubunginya, mengisi formulir untuk mengirim pengembalian, mengirim saya scan kartu identitas saya, kemudian mendaftar dengan perusahaan setelah itu saya akan mendapatkan pinjaman saya. . Lalu saya bertanya kepadanya bagaimana Anda mendapatkan pinjaman Anda? Dia menjawab bahwa hanya itu yang dia lakukan, yang sangat mengejutkan.

Saya menghubungi Mrs ESTHER PATRICK dan saya mengikuti instruksi dengan hati-hati untuk saya, saya memenuhi persyaratan mereka dan pinjaman saya disetujui dengan sukses tetapi sebelum pinjaman dipindahkan ke akun saya, saya diminta membuat janji untuk membagikan kabar baik tentang Mrs. ESTHER PATRICK dan itulah mengapa Anda melihat posting ini hari ini untuk kejutan terbesar saya, saya menerima peringatan Rp350.000.000. jadi saya menyarankan semua orang yang mencari sumber tepercaya untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Mrs. ESTHER PATRICK melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) untuk mendapatkan pinjaman yang dijamin, Anda juga dapat menghubungi saya di Email saya: (suryantosuryanto524@gmail.com)

Reply
avatar
January 9, 2020 at 11:49 PM delete

e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
WhatsApp Number::::::::::[+60]1123759663

email:::::::hafizulbin365@gmail.com
Name::::Hafizul Bin Haziq
Country:::Malaysia
[[[[di atas adalah data peribadi saya]]]]]
Kemarau kewangan saya berakhir pada bulan ini apabila saya fikir semuanya adalah urusan perniagaan dengan beberapa rakan saya di Kuala Lumpur beberapa bulan yang lalu perniagaan yang bernilai beberapa Rm785.000.00 yang keuntungannya sudah cukup untuk kita semua untuk berkongsi keuntungan tetapi akibat kegagalan perniagaan, kita semua mendapati bahawa kita mempunyai masalah kewangan yang sangat besar kerana saya tidak mempunyai wang untuk bergantung pada ketika perniagaan gagal kerana saya melabur semua saya dengan saya pada perniagaan jadi saya berada di sangat sangat maaf jadi saya terpaksa mencari bantuan kewangan saya sebenarnya telah ditolak oleh beberapa bank sebagai hasil dari kadar pinjaman mereka dan juga syarat mereka jadi saya terpaksa melalui beberapa blog sehingga saya datang menghadapi dengan Iklan Syarikat Ibu. saya menghubungi Ibu dengan segera selepas melalui beberapa proses yang sangat fleksibel permintaan pinjaman saya sebanyak Rm440.000.00 telah diluluskan oleh pihak pengurusan dan pada keesokannya Lembaga Pengurusan Peminjaman Pinjaman dikreditkan saya tanpa menangguhkan berkat ini dari ibu yang dapat menyelamatkan anda hari ini dari apa-apa embarrazement kewangan anda menjadi ibu hubungi Ibu sekarang untuk pinjaman anda yang berubah e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY "ISKANDAR LENDERS"
[[[[Berikut adalah data peribadi saya]]]]
Country::::::Malaysia
Name::::::::Hafizul Bin Haziq
email::hafizulbin365@gmail.com
Telephone Number:[+60]1123759663
WhatsApp Number::::::::[+60]1123759663
e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

Reply
avatar
February 25, 2020 at 11:48 PM delete

My name is Mrs.Aisha Mohamed, am a Citizen Of Qatar.Have you been looking for a loan?Do you need an urgent personal loan or business loan?contact Dr James Eric Finance Home he help me with a loan of $42,000 some days ago after been scammed of $2,800 from a woman claiming to been a loan lender but i thank God today that i got my loan worth $42,000.Feel free to contact the company for a genuine financial service. Email:(financialserviceoffer876@gmail.com) call/whats-App Contact Number +918929509036

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive