Perakam Suara Diletak Dalam Mesyuarat Laporan Pengauditan 1MDB Rupanya...


Perakam suara diletakkan dalam bekas pensel tanpa pengetahuan sesiapa oleh seorang pengarah di Jabatan Audit Negara (JAN) ketika mesyuarat penyelarasan Laporan Pengauditan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016.

Pengarah Audit (Sektor Tadbir Urus) JAN, Nor Salwani Muhammad, 52, mengakui meletakkan perakam itu yang kemudian merakam suara berdurasi dua jam 45 minit, di dalam bekas pensel milik wakil JAN iaitu Saadatul Nafisah Bashir Ahmad, tanpa pengetahuannya sebelum mesyuarat dimulakan.

Menjawab soalan Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Seri Gopal Sri Ram, ketika pemeriksaan utama, Nor Salwani menjelaskan tujuan beliau memasukkan perakam itu ke dalam bekas pensel kerana perlu mendapatkan minit mesyuarat penyelarasan laporan audit 1MDB berkenaan.

Dalam keterangan bekas Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Dr Ali Hamsa, sebelum ini memberitahu bahawa tiada minit dicatat dalam mesyuarat penyelarasan berkenaan.

“Saya dilantik sebagai koordinator dalam menyediakan laporan audit 1MDB. Disebabkan itu saya perlu mengetahui apa yang dibincangkan dalam mesyuarat terbabit kerana saya tidak boleh menyertainya (mesyuarat).

“Saadatul Nafisah tidak tahu saya yang menyimpan perakam dalam bekas pensel miliknya. Selepas mesyuarat habis, saya ambil perakam dan tutup punat,” kata Nor Salwani.

Nor Salwani mendedahkan perkara itu dalam perbicaraan kes pindaan Laporan Pengauditan 1MDB yang membabitkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Arul Kanda Kandasamy, di Mahkamah Tinggi di sini, hari ini.

Nor Salwani berkata, sejurus mesyuarat selesai bekas Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang dan Saadatul Nafisah keluar dari bilik mesyuarat dan beliau dapati wajah ketuanya itu sugul.

Sri Ram: Bagaimana keadaan Tan Sri Ambrin?

Nor Salwani: Saya nampak wajahnya sedih seperti dan lemah. Dia juga bercakap seorang diri seolah-olah merungut.

Sri Ram: Boleh kamu jelaskan keadaan Tan Sri Ambrin ketika itu?

Nor Salwani: Selepas keluar dari bilik mesyuarat, Tan Sri Ambrin menuju ke bilik air. Saya mengikutnya dari belakang.

Sri Ram: Kenapa kamu mengekorinya?

Nor Salwani: Keadaan dia sangat lemah. Saya takut dia jatuh. Dia seperti tidak senang dengan mesyuarat itu dan merungut hal berkaitan pengauditan.

Menurut Nor Salwani, selepas mesyuarat beliau dan pasukan audit pulang ke JAN dan di pejabat JAN, mereka mendengar semula rakaman mesyuarat berkenaan bagi mengetahui perkara sebenar.

“Selepas mendengar rakaman itu, kami terkejut dengan apa yang berlaku. Antara yang memeranjatkan kami antaranya terdapat perkara dalam laporan itu perlu digugurkan.

“Terdapat juga arahan supaya beberapa laporan tidak dimasukkan ke dalam laporan audit malah meminta supaya melupuskan laporan audit.

“Saya kemudian mengambil tindakan lanjut dengan memindahkan rakaman ke dalam ‘hard disc’ dan ‘thumb drive’,” katanya.

Jelasnya, rakaman asal dipadam kerana beliau menggunakan perakam khas (milik JAN), bagi mengelakkan kebocoran maklumat.

Katanya, sepanjang 22 tahun bekerja, pengalaman mendengar rakaman mesyuarat bertarikh 24 Februari 2016 adalah yang pertama di mana kandungan rakaman itu sangat mengejutkan.

“Ia sangat tidak normal,” kata Nor Salwani apabila ditanya Sri Ram berhubung sama ada isi kandungan rakaman itu adalah perkara normal berlaku dalam mesyuarat penting.

Sementara itu, dalam pemeriksaan balas oleh peguam bela Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, saksi itu menjelaskan bahawa beliau tidak mempunyai niat untuk menyorokkan perakam suara ketika mesyuarat penyelarasan dijalankan.

Katanya, beliau tidak mempunyai kesempatan untuk memberitahu perkara itu kepada Saadatul Nafisah dan tidak berniat untuk menyorok perakam itu.

Ini kerana katanya, selepas diminta keluar dalam keadaan tergesa-gesa sebelum mesyuarat itu bermula, beliau terus meletakkan perakam suara ke dalam bekas pensel.

Muhammad Shafee: Mengikut etika, kamu berhak memaklumkan perkara kepada KSN (Ali Hamsa) bahawa kamu sebagai wakil JAN perlu mencatat minit?

Nor Salwani: Saya dalam keadaan kalut sehingga tidak berpeluang untuk menyatakan demikian.

Terdahulu, Nor Salwani menerusi penyata saksinya berkata rasa tidak senang terpancar pada riak wajah Ambrin ketika menyampaikan arahan kepada pasukan audit untuk menggugur dan menukar beberapa perkara yang terkandung dalam draf Laporan Pengauditan 1MDB.

Dalam pemeriksaan utama bersama Timbalan Pendakwa Raya, Ahmad Akram Gharib, saksi kelima pendakwaan itu menjelaskan bahawa Ambrin kelihatan sedih dan rasa tercabar.

“Tan Sri Ambrin menyampaikan arahan supaya menggugurkan beberapa perkara dalam laporan audit 1MDB.

“Arahan itu disampaikan sebaik saja mesyuarat penyelarasan laporan pengauditan pada 24 Februari 2016,” katanya.

Beliau berkata, antara perkara yang diminta supaya digugurkan seperti ‘memadam’ beberapa isu antaranya kewujudan dua penyata kewangan 1MDB yang bercanggah bagi tahun 2014 dan berhubung kehadiran ahli perniagaan dikehendaki polis, Low Taek Jho atau Jho Low dalam mesyuarat 1MDB.

Perkara lain yang turut dipadamkan ialah persetujuan Najib terhadap isu penangguhan penerbitan bon Nota Jangka Sederhana Islam (IMTN) dan perjanjian Country Groups Securities Thailand dengan ACME Time Limited lapor Berita Harian

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

16 comments

comments
Anonymous
November 22, 2019 at 5:47 PM delete

Sedih hati memikirkan. Knp sikit sgt org melayu islam seperti wirawati nor salwani muhammad. Sbg org islam dia tahu korupsi itu haram dan dgn berani dia bertindak seorang diri melawan korupsi walau pun terpaksa berhadapan dgn supergagah perkasa(masa tu! ) najib, superbos ali hamsa dan bos ambrin. Akhirnya Allah merestui tindakan beliau. Knp ramai sgt melayu islam pengecut, pak turut, jahil, dungu, lemah akal dll. tak berani menentang korupsi walau didepan mata. Atau memangkah majoriti islam melayu ni jenis korup?

Reply
avatar
Anonymous
November 22, 2019 at 5:53 PM delete

Bukti kes jelas menunjukkan najib salah guna kuasa. DSAI pun pernah dipenjarakan atas kesalahan yg sama. Tak payah lama2 tunggu keputusan src dan 1mdb. Keputusan kes ini saja sudah cukup utk sumbat najib ke dalam penjara. Itulah balasan Allah yg sesuai utk beliau krn beliau enggan BERTAUBAT.

Reply
avatar
Anonymous
November 22, 2019 at 6:27 PM delete

APA PADAM BOSSKU?

Reply
avatar
November 22, 2019 at 8:01 PM delete

Agaknya kalau kita dlm kedudukan tan sri amri buang mcmana lah..kita buat keje lurus... di paksa bengkok.. bg aku ketua setiausaha negara terbabit ni... sbb dia ada kuasa..dan tan sri amri buang letak jawatan tidak lama lepas tu.. ニ

Reply
avatar
Anonymous
November 22, 2019 at 8:11 PM delete

Melayu mengajar kita tok nek cucu mahu kenching dan nur Islam datang seoleh berbicara bukan begitu itu salah cukup tuhan yg menjaga urusan mu dan jgn ikut tabiat org dulu dulu dan Islam mengajar melayu supaya reform tabiat ubah mentally ubah sikap mengenal diri mgenal kehidupan jika kamu berbuat baik masyarakat akan memandang dgn tagsirsn yg baik jika sebaliknya tsfsirsn juga sebalinya Islam juga mengagas sedari tidak mengerti menjadi seorang yg mengerti Islam fadhilat bagi yg megerti..
Dlm persoalan najib dan rosmah ini watak bangsa melayu china india etc bangsa dan agama tidak terjejas tidak perlu diperjelas agama itu anutan Islam Cristian hindu buddha etc jika kita imbas surah the greatest hits al kahfi dan definition ilmu tuhan itu maha luas dan pencapaian akal itu bergantung kamu itu orangnya bagaima?..
Kes src 1mdb kematian itu ini hilang itu hilang ini puncanya sikap pemimpin itu ini masaalah sikap bencana dtg juga karna sikap dan alasan alasan diberi tidak munasabah mengundang curiga sikap juga mempengaruhi tabiat juga mempengaruhi tingkah laku.
Jgan lupa issue src 1mdb semua pemegang ic biru terkessn dgn issue ini

Tertuduh perlu muhasabah diri
Ini issue bessr
Ini issue kejujuran
Ini issue jati diri
Issue ini juga hampir mewujudkan
Sesuatu yg luar biasa
Issue ini hampir menjejas structure asian
.
Kesalahan ini sesuatu yg luar biasa.
Jika berlaku di arab Saudi!
Di china?
Di acheh?
Korea?
Pesalah ketika ini berada didalam keadaan delusion.. Nilai saja tengkahnya.

Reply
avatar
bile nk setle bideo sembur menyembur?
November 22, 2019 at 8:25 PM delete

Bideo yg da ada pon payah nk cm ni plak audio rakaman..

Bole caya ke?

Reply
avatar
Anonymous
November 23, 2019 at 1:54 AM delete

Sehingga kini, keterangan saksi-saksi saling berkaitan menjurus kepada terdapat sesuatu yang salah dan perlu disembunyikan. Jika tidak, mengapa TSMY dan Ghani Patail dipecat? Kakitangan JAN telah bertungkus lumus menyediakan laporan audit yang sememangnya itulah tugasan hakiki mereka, kenapa ada pula orang yang lebih berkuasa di luar JAN mengarahkan supaya laporan yang telah pun siap itu dipinda?

Reply
avatar
November 23, 2019 at 6:50 AM delete

Assalamualaikum :selagi pemimpin tdk mengikuti AlQuran dan sunnah maka pemimpin itu tdk akan bisa menjalan kan amanah rakyat

Reply
avatar
November 23, 2019 at 10:17 AM delete

Wira keamanahan penjawat awam bukan macam bekas KSN ikut sahaja demi Kuasa...

Reply
avatar
November 23, 2019 at 9:41 PM delete

bilik dsai msh kosong,nungu najib je nk chekin

Reply
avatar
December 25, 2019 at 6:59 AM delete

Nama: __ Hendi Zikri Didi
Kota: _______________ Malacca
pekerjaan: _ Pemilik bisnis
Setiap pemberitahuan: ____ hendidi01@gmail.com

Halo semua, harap berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu banyak pemberi pinjaman palsu di internet, saya tipuan saya hampir menyerah, sampai saya bertemu seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya pada PERUSAHAAN PINJAMAN AASIMAHA ADILA AASIMAHA ADILA yang sah, saya mengajukan permohonan untuk Rm1, 3 juta. Saya memiliki pinjaman dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. Saya sangat senang karena saya diselamatkan dari menjadi miskin dengan hutang. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.

Aplikasi / Pusat Kontak
E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
WhatsApp ____________________ + 447723553516

Reply
avatar
January 28, 2020 at 11:11 AM delete

Selamat siang untuk semua, nama saya Steven Nesty Binti, saya ingin membagikan kesaksian hidup saya yang sebenarnya di sini di platform ini sehingga semua pencari pinjaman akan berhati-hati dengan pemberi pinjaman di internet

Setelah beberapa waktu mencoba mendapatkan pinjaman dari lembaga keuangan, dan terus ditolak, saya memutuskan untuk mengajukan pinjaman online tetapi saya ditipu dan kehilangan Rp 10,7 juta, untuk seorang pria di Afrika.

Saya menjadi sangat putus asa dalam mendapatkan pinjaman, jadi saya berdiskusi dengan teman saya Ny. Tieka Melawati (tiemelaw@gmail.com) yang kemudian memperkenalkan saya kepada Ny. Deborah, Manajer Kantor Pinjaman AVANT, jadi teman saya meminta saya untuk memproses pinjaman saya dengan Bu Debora. Jadi saya menghubungi Ibu Deborah melalui email: (avantloanson@gmail.com) dan juga di WhatsApp: +6281334785906

Saya mengajukan pinjaman sebesar IDR 380 juta dengan tingkat bunga 2%, sehingga pinjaman itu disetujui dengan mudah tanpa tekanan dan semua persiapan dilakukan dengan transfer kredit, karena tidak memerlukan jaminan dan jaminan untuk transfer pinjaman, Saya diberitahu untuk mendapatkan sertifikat perjanjian lisensi untuk mentransfer kredit saya dan dalam waktu kurang dari satu setengah jam, uang pinjaman saya dimasukkan ke dalam rekening bank saya.

Saya pikir itu lelucon sampai saya menerima telepon dari bank saya bahwa akun saya telah dikreditkan dengan IDR380 juta. Saya sangat senang bahwa akhirnya Tuhan telah menjawab doa saya dan dia telah memberi saya keinginan hati saya.

Semoga Tuhan memberkati Mrs. Deborah untuk memberikan kehidupan yang adil bagi saya, jadi saya menyarankan siapa pun yang tertarik untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Mrs. Deborah melalui email: (avantloanson@gmail.com) atau melalui WhatsApp: +6281334785906 untuk pinjaman Anda

Akhirnya, saya ingin berterima kasih kepada Anda semua karena telah meluangkan waktu untuk membaca kesaksian sejati hidup saya tentang kesuksesan saya dan saya berdoa kepada Tuhan untuk melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda. Anda dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email saya: (nestybintisteven@gmail.com) Salam

Reply
avatar
February 12, 2020 at 10:06 AM delete

Data pribadi
negara Indonesia
Nama: Arif Hidayat
Alamat: Jl.ds.lamangkona tawaeli
Sudah dua tahun sekarang saya telah memberikan kesaksian tentang bagaimana saya meminjam Rp30 juta dari AVANT Loan Company dan beberapa orang meragukan saya karena tingkat penipuan online. AVANT Loan telah memberi saya satu hal lagi untuk tersenyum karena setelah menyelesaikan angsuran pinjaman bulanan yang saya pinjam sebelumnya, saya memohon kepada Ibu Deborah bahwa saya ingin pergi untuk ekspansi bisnis lebih lanjut sehingga saya menyerahkan tambahan Rp250 juta setelah melalui proses hukum saya. pinjaman disetujui oleh manajemen mereka dan saya menerima pinjaman saya dalam waktu kurang dari 2 jam di rekening bank BCA saya. Saya tidak memiliki tantangan dengan bank karena Bu Deborah dan tim manajemen pinjaman terbatas Avant telah dianggap sebagai pemberi pinjaman yang sah baik di Amerika Serikat, MALAYSIA dan INDONESIA, sehingga tidak ada masalah sama sekali.
Untuk pinjaman apa pun, saya sangat merekomendasikan Avant Loans Limited hari ini dan selalu
e_mail: [avantloanson@gmail.com]

WhatsApp: +6281334785906

Waalaikumsalam Warahmatullahi Wabarakatuh.

Reply
avatar
March 9, 2020 at 7:15 PM delete

kesaksian nyata dan kabar baik !!!

Nama saya mohammad, saya baru saja menerima pinjaman saya dan telah dipindahkan ke rekening bank saya, beberapa hari yang lalu saya melamar ke Perusahaan Pinjaman Dangote melalui Lady Jane (Ladyjanealice@gmail.com), saya bertanya kepada Lady jane tentang persyaratan Dangote Loan Perusahaan dan wanita jane mengatakan kepada saya bahwa jika saya memiliki semua persyarataan bahwa pinjaman saya akan ditransfer kepada saya tanpa penundaan

Dan percayalah sekarang karena pinjaman rp11milyar saya dengan tingkat bunga 2% untuk bisnis Tambang Batubara saya baru saja disetujui dan dipindahkan ke akun saya, ini adalah mimpi yang akan datang, saya berjanji kepada Lady jane bahwa saya akan mengatakan kepada dunia apakah ini benar? dan saya akan memberitahu dunia sekarang karena ini benar

Anda tidak perlu membayar biayaa pendaftaran, biaya lisensi, mematuhi Perusahaan Pinjaman Dangote dan Anda akan mendapatkan pinjaman Anda

untuk lebih jelasnya hubungi saya via email: mahammadismali234@gmail.comdan hubungi Dangote Loan Company untuk pinjaman Anda sekarang melalui email Dangotegrouploandepartment@gmail.com

Reply
avatar
March 19, 2020 at 5:38 AM delete

Saya MENJADI ANDA SEMUA PADA HALAMAN INI
INI IALAH CERITA SAYA

Saya MURNI SANTI, Aa wanita, ibu, saudara perempuan dan rakan dari (Bekasi), Indonesia, saya seorang PENGELUARAN ESTATE REAL dan saya telah mengalami banyak tekanan kewangan baru-baru ini, tiada siapa yang mahu meminjam wang untuk melengkapkan projek komersial kami telah dalam pembinaan beberapa bulan sekarang. Saya telah ditipu oleh beberapa syarikat pinjaman palsu yang mendakwa sejumlah besar wang dari saya tanpa kami tidak menerima pinjaman.

Saya kecewa, suami saya berusaha sebaik-baiknya dan membantu, saya akan membunuh diri kerana kesakitan, terlalu banyak untuk menanggung dan saya kehilangan semua harapan, sehingga saya diperkenalkan kepada SEMUA GANTI PELANGGAN GLOBAL syarikat pinjaman yang ditaja oleh bank dunia itu sendiri.

Saya memutuskan untuk memohon pinjaman dan menghubungi syarikat itu, pegawai pinjaman mereka yang sebenarnya memberi saya harapan dan memberitahu saya tidak bimbang bahawa syarikat itu akan meminjamkan saya wang, walaupun jumlah yang saya perlukan adalah besar, dan saya dapat memberi mereka keperluan yang ada beberapa maklumat peribadi, yang saya lakukan.

Saya pergi melalui semua proses, mereka berjanji untuk meminjamkan wang yang saya minta selepas telah mengesahkan saya layak untuk pinjaman, saya diminta menunggu, untuk mengejutkan saya yang paling besar pinjaman yang dimasukkan ke dalam akaun saya dan saya mengesahkannya .. syarikat kembali dari segi kewangan dan keluarga saya melakukannya dengan baik, ini menjadikan kehidupan saya lebih baik, saya bersyukur kepada Allah dan kepada SEMUA JUTA PELAYAN GLOBAL
GMAIL ..... allglobalgrantloan@gmail.com

UNTUK MENGHUBUNGI AKU
Murni Santi
murnisanti55@gmail.com

Reply
avatar
March 20, 2020 at 6:18 AM delete

Hai semua

Nama saya FRADESY RIRITIA, saya dari indonesia, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberitahu anda semua kebenaran, setiap orang yang melihat jawatan mereka di blog dan laman web ini adalah pencuri (SCAMMERS), saya telah menjadi mangsa cerita mereka dan mereka telah merosakkan hidup saya.
Saya tidak berada di sini untuk memberitahu anda tentang bagaimana saya ditipu dan bagaimana saya kehilangan banyak wang untuk mereka.

Saya di sini untuk memberitahu anda yang benar dan hanya LOAN SYARIKAT yang ALLAH dihantar untuk mengubah hidup saya, mereka adalah SEMUA PINJAMAN GLOBAL GLOBAL, mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen yang diiktiraf dan dibiayai oleh WORLD BANK.

Mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen, mereka mempunyai terma dan syarat pinjaman yang besar, untuk memungut semua pinjaman mereka adalah berpatutan dan cepat untuk membebankan tidak seperti syarikat-syarikat palsu lain yang anda lihat di sini dalam talian yang akan mengambil wang anda tanpa mengeluarkan pinjaman anda,
Tolong jangan tertipu oleh penguji yang mempunyai nombor indonesia dan whatsapp, mereka semua penipu, bagaimanakah sebuah perusahaan perseorangan memberi pinjaman ?, yang sepatutnya menjadi pertanyaan pertama kalian orang-orang saya.

Saudara-saudara saya dari Asia, saya minta kamu mendengarkan saya kerana saya bersumpah kepada kamu atas nama Allah, bahawa saya memberitahu anda semua kebenaran, SEMUA LOAN GANJARAN GLOBAL, syarikat adalah satu-satunya syarikat yang boleh dipercayai dan mereka akan memastikan anda menerima pinjaman anda sebaik sahaja anda melengkapkan proses pinjaman seperti yang diperlukan.
Kenapa anda tidak berada di kalangan usahawan ini dengan menghubungi mereka segera jika anda SANGAT MENINGKAT untuk meninggalkan perjuangan kewangan anda dan untuk meningkatkan tahap hidup anda, di sini adalah EMAIL allglobalgrantloan@gmail.com.

Anda sangat bebas untuk menghubungi saya di fradesyriritia12@gmail.com EMAIL saya untuk maklumat lanjut, saya akan senang mendengar anda berkongsi kisah kebahagiaan anda sendiri.
Terima kasih semua, dan semoga ALLAH memberkati semua PINJAMAN SEMUA GLOBAL kerana memberi saya kegembiraan baru ini.

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive