Perakam Suara Diletak Dalam Mesyuarat Laporan Pengauditan 1MDB Rupanya...


Perakam suara diletakkan dalam bekas pensel tanpa pengetahuan sesiapa oleh seorang pengarah di Jabatan Audit Negara (JAN) ketika mesyuarat penyelarasan Laporan Pengauditan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2016.

Pengarah Audit (Sektor Tadbir Urus) JAN, Nor Salwani Muhammad, 52, mengakui meletakkan perakam itu yang kemudian merakam suara berdurasi dua jam 45 minit, di dalam bekas pensel milik wakil JAN iaitu Saadatul Nafisah Bashir Ahmad, tanpa pengetahuannya sebelum mesyuarat dimulakan.

Menjawab soalan Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Seri Gopal Sri Ram, ketika pemeriksaan utama, Nor Salwani menjelaskan tujuan beliau memasukkan perakam itu ke dalam bekas pensel kerana perlu mendapatkan minit mesyuarat penyelarasan laporan audit 1MDB berkenaan.

Dalam keterangan bekas Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Dr Ali Hamsa, sebelum ini memberitahu bahawa tiada minit dicatat dalam mesyuarat penyelarasan berkenaan.

“Saya dilantik sebagai koordinator dalam menyediakan laporan audit 1MDB. Disebabkan itu saya perlu mengetahui apa yang dibincangkan dalam mesyuarat terbabit kerana saya tidak boleh menyertainya (mesyuarat).

“Saadatul Nafisah tidak tahu saya yang menyimpan perakam dalam bekas pensel miliknya. Selepas mesyuarat habis, saya ambil perakam dan tutup punat,” kata Nor Salwani.

Nor Salwani mendedahkan perkara itu dalam perbicaraan kes pindaan Laporan Pengauditan 1MDB yang membabitkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Arul Kanda Kandasamy, di Mahkamah Tinggi di sini, hari ini.

Nor Salwani berkata, sejurus mesyuarat selesai bekas Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang dan Saadatul Nafisah keluar dari bilik mesyuarat dan beliau dapati wajah ketuanya itu sugul.

Sri Ram: Bagaimana keadaan Tan Sri Ambrin?

Nor Salwani: Saya nampak wajahnya sedih seperti dan lemah. Dia juga bercakap seorang diri seolah-olah merungut.

Sri Ram: Boleh kamu jelaskan keadaan Tan Sri Ambrin ketika itu?

Nor Salwani: Selepas keluar dari bilik mesyuarat, Tan Sri Ambrin menuju ke bilik air. Saya mengikutnya dari belakang.

Sri Ram: Kenapa kamu mengekorinya?

Nor Salwani: Keadaan dia sangat lemah. Saya takut dia jatuh. Dia seperti tidak senang dengan mesyuarat itu dan merungut hal berkaitan pengauditan.

Menurut Nor Salwani, selepas mesyuarat beliau dan pasukan audit pulang ke JAN dan di pejabat JAN, mereka mendengar semula rakaman mesyuarat berkenaan bagi mengetahui perkara sebenar.

“Selepas mendengar rakaman itu, kami terkejut dengan apa yang berlaku. Antara yang memeranjatkan kami antaranya terdapat perkara dalam laporan itu perlu digugurkan.

“Terdapat juga arahan supaya beberapa laporan tidak dimasukkan ke dalam laporan audit malah meminta supaya melupuskan laporan audit.

“Saya kemudian mengambil tindakan lanjut dengan memindahkan rakaman ke dalam ‘hard disc’ dan ‘thumb drive’,” katanya.

Jelasnya, rakaman asal dipadam kerana beliau menggunakan perakam khas (milik JAN), bagi mengelakkan kebocoran maklumat.

Katanya, sepanjang 22 tahun bekerja, pengalaman mendengar rakaman mesyuarat bertarikh 24 Februari 2016 adalah yang pertama di mana kandungan rakaman itu sangat mengejutkan.

“Ia sangat tidak normal,” kata Nor Salwani apabila ditanya Sri Ram berhubung sama ada isi kandungan rakaman itu adalah perkara normal berlaku dalam mesyuarat penting.

Sementara itu, dalam pemeriksaan balas oleh peguam bela Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, saksi itu menjelaskan bahawa beliau tidak mempunyai niat untuk menyorokkan perakam suara ketika mesyuarat penyelarasan dijalankan.

Katanya, beliau tidak mempunyai kesempatan untuk memberitahu perkara itu kepada Saadatul Nafisah dan tidak berniat untuk menyorok perakam itu.

Ini kerana katanya, selepas diminta keluar dalam keadaan tergesa-gesa sebelum mesyuarat itu bermula, beliau terus meletakkan perakam suara ke dalam bekas pensel.

Muhammad Shafee: Mengikut etika, kamu berhak memaklumkan perkara kepada KSN (Ali Hamsa) bahawa kamu sebagai wakil JAN perlu mencatat minit?

Nor Salwani: Saya dalam keadaan kalut sehingga tidak berpeluang untuk menyatakan demikian.

Terdahulu, Nor Salwani menerusi penyata saksinya berkata rasa tidak senang terpancar pada riak wajah Ambrin ketika menyampaikan arahan kepada pasukan audit untuk menggugur dan menukar beberapa perkara yang terkandung dalam draf Laporan Pengauditan 1MDB.

Dalam pemeriksaan utama bersama Timbalan Pendakwa Raya, Ahmad Akram Gharib, saksi kelima pendakwaan itu menjelaskan bahawa Ambrin kelihatan sedih dan rasa tercabar.

“Tan Sri Ambrin menyampaikan arahan supaya menggugurkan beberapa perkara dalam laporan audit 1MDB.

“Arahan itu disampaikan sebaik saja mesyuarat penyelarasan laporan pengauditan pada 24 Februari 2016,” katanya.

Beliau berkata, antara perkara yang diminta supaya digugurkan seperti ‘memadam’ beberapa isu antaranya kewujudan dua penyata kewangan 1MDB yang bercanggah bagi tahun 2014 dan berhubung kehadiran ahli perniagaan dikehendaki polis, Low Taek Jho atau Jho Low dalam mesyuarat 1MDB.

Perkara lain yang turut dipadamkan ialah persetujuan Najib terhadap isu penangguhan penerbitan bon Nota Jangka Sederhana Islam (IMTN) dan perjanjian Country Groups Securities Thailand dengan ACME Time Limited lapor Berita Harian

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

11 comments

comments
Anonymous
November 22, 2019 at 5:47 PM delete

Sedih hati memikirkan. Knp sikit sgt org melayu islam seperti wirawati nor salwani muhammad. Sbg org islam dia tahu korupsi itu haram dan dgn berani dia bertindak seorang diri melawan korupsi walau pun terpaksa berhadapan dgn supergagah perkasa(masa tu! ) najib, superbos ali hamsa dan bos ambrin. Akhirnya Allah merestui tindakan beliau. Knp ramai sgt melayu islam pengecut, pak turut, jahil, dungu, lemah akal dll. tak berani menentang korupsi walau didepan mata. Atau memangkah majoriti islam melayu ni jenis korup?

Reply
avatar
Anonymous
November 22, 2019 at 5:53 PM delete

Bukti kes jelas menunjukkan najib salah guna kuasa. DSAI pun pernah dipenjarakan atas kesalahan yg sama. Tak payah lama2 tunggu keputusan src dan 1mdb. Keputusan kes ini saja sudah cukup utk sumbat najib ke dalam penjara. Itulah balasan Allah yg sesuai utk beliau krn beliau enggan BERTAUBAT.

Reply
avatar
Anonymous
November 22, 2019 at 6:27 PM delete

APA PADAM BOSSKU?

Reply
avatar
November 22, 2019 at 8:01 PM delete

Agaknya kalau kita dlm kedudukan tan sri amri buang mcmana lah..kita buat keje lurus... di paksa bengkok.. bg aku ketua setiausaha negara terbabit ni... sbb dia ada kuasa..dan tan sri amri buang letak jawatan tidak lama lepas tu.. ニ

Reply
avatar
Anonymous
November 22, 2019 at 8:11 PM delete

Melayu mengajar kita tok nek cucu mahu kenching dan nur Islam datang seoleh berbicara bukan begitu itu salah cukup tuhan yg menjaga urusan mu dan jgn ikut tabiat org dulu dulu dan Islam mengajar melayu supaya reform tabiat ubah mentally ubah sikap mengenal diri mgenal kehidupan jika kamu berbuat baik masyarakat akan memandang dgn tagsirsn yg baik jika sebaliknya tsfsirsn juga sebalinya Islam juga mengagas sedari tidak mengerti menjadi seorang yg mengerti Islam fadhilat bagi yg megerti..
Dlm persoalan najib dan rosmah ini watak bangsa melayu china india etc bangsa dan agama tidak terjejas tidak perlu diperjelas agama itu anutan Islam Cristian hindu buddha etc jika kita imbas surah the greatest hits al kahfi dan definition ilmu tuhan itu maha luas dan pencapaian akal itu bergantung kamu itu orangnya bagaima?..
Kes src 1mdb kematian itu ini hilang itu hilang ini puncanya sikap pemimpin itu ini masaalah sikap bencana dtg juga karna sikap dan alasan alasan diberi tidak munasabah mengundang curiga sikap juga mempengaruhi tabiat juga mempengaruhi tingkah laku.
Jgan lupa issue src 1mdb semua pemegang ic biru terkessn dgn issue ini

Tertuduh perlu muhasabah diri
Ini issue bessr
Ini issue kejujuran
Ini issue jati diri
Issue ini juga hampir mewujudkan
Sesuatu yg luar biasa
Issue ini hampir menjejas structure asian
.
Kesalahan ini sesuatu yg luar biasa.
Jika berlaku di arab Saudi!
Di china?
Di acheh?
Korea?
Pesalah ketika ini berada didalam keadaan delusion.. Nilai saja tengkahnya.

Reply
avatar
bile nk setle bideo sembur menyembur?
November 22, 2019 at 8:25 PM delete

Bideo yg da ada pon payah nk cm ni plak audio rakaman..

Bole caya ke?

Reply
avatar
Anonymous
November 23, 2019 at 1:54 AM delete

Sehingga kini, keterangan saksi-saksi saling berkaitan menjurus kepada terdapat sesuatu yang salah dan perlu disembunyikan. Jika tidak, mengapa TSMY dan Ghani Patail dipecat? Kakitangan JAN telah bertungkus lumus menyediakan laporan audit yang sememangnya itulah tugasan hakiki mereka, kenapa ada pula orang yang lebih berkuasa di luar JAN mengarahkan supaya laporan yang telah pun siap itu dipinda?

Reply
avatar
November 23, 2019 at 6:50 AM delete

Assalamualaikum :selagi pemimpin tdk mengikuti AlQuran dan sunnah maka pemimpin itu tdk akan bisa menjalan kan amanah rakyat

Reply
avatar
November 23, 2019 at 10:17 AM delete

Wira keamanahan penjawat awam bukan macam bekas KSN ikut sahaja demi Kuasa...

Reply
avatar
November 23, 2019 at 9:41 PM delete

bilik dsai msh kosong,nungu najib je nk chekin

Reply
avatar
December 25, 2019 at 6:59 AM delete

Nama: __ Hendi Zikri Didi
Kota: _______________ Malacca
pekerjaan: _ Pemilik bisnis
Setiap pemberitahuan: ____ hendidi01@gmail.com

Halo semua, harap berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu banyak pemberi pinjaman palsu di internet, saya tipuan saya hampir menyerah, sampai saya bertemu seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya pada PERUSAHAAN PINJAMAN AASIMAHA ADILA AASIMAHA ADILA yang sah, saya mengajukan permohonan untuk Rm1, 3 juta. Saya memiliki pinjaman dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. Saya sangat senang karena saya diselamatkan dari menjadi miskin dengan hutang. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.

Aplikasi / Pusat Kontak
E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
WhatsApp ____________________ + 447723553516

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive