Op Blue Devil: Pegawai Berpangkat Superintendan Turut Ditahan


Op Blue Devil terus diperhebatkan dengan penahanan seorang pegawai polis berpangkat Superintendan yang positif dadah malam tadi, menjadikan jumlah terkini sebanyak 112 orang anggota termasuk pegawai polis yang dikesan terlibat dengan aktiviti dadah.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman, Datuk Mohd Khalil Kader Mohd berkata, sehingga malam tadi pihaknya berjaya mengesan sebilangan lagi anggota termasuk pegawai yang disyaki terlibat dadah apabila gagal saringan urin yang dijalankan.

Katanya, jumlah itu bertambah disebabkan operasi berterusan yang dilaksanakan di seluruh negara dalam membasmi gejala tersebut dalam kalangan warga Polis Diraja Malaysia (PDRM).

"Kita tidak mahu orang sebegini (anggota dan pegawai yang mengambil dadah) ada dalam pasukan PDRM, kerana itu hanya akan mencemarkan imej PDRM.

"Kalau orang awam ambil (dadah) mereka dikenakan tindakan hukuman undang-undang, pegawai dan anggota kita yang terlibat juga akan dikenakan tindakan yang sama seperti orang awam, mereka juga tidak terkecuali," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media yang diadakan di Pejabat Cawangan Narkotik Kastam di Kampung Jijan Tengah, Nilai di sini hari ini.

Pelancaran Op Blue Devil adalah untuk mengesan dan membanteras aktiviti penyalahgunaan dadah dalam kalangan anggota dan pegawai PDRM.

Terdahulu, lebih kurang 3,500 pegawai dan anggota PDRM seluruh negara telah menjalani ujian saringan air kencing untuk mengesan penyalahgunaan dadah dalam kalangan warganya.

Pada 21 Ogos lalu, dilaporkan sebanyak 86 anggota polis didapati positif dadah jenis syabu, amphetamine, opiat, ganja dan ketamin.

Sebelum ini, Ketua Polis Negara, Datuk Seri Abdul Hamid Bador melahirkan kebimbangan mengenai aktiviti penyalahgunaan dadah di negara ini dan menjelaskan jumlah kes telah meningkat dua kali ganda selain turut membabitkan anggota polis.

Menurut Abdul Hamid, jika langkah-langkah tegas tidak diambil untuk membendung gejala dadah, Malaysia boleh menjadi seperti Colombia.

Selain itu, beliau turut mendedahkan sejak Januari lalu, kira-kira 30 anggota serta pegawai PDRM ditahan selepas didapati terlibat dalam aktiviti penyalahgunaan dadah lapor Sinar Harian di SINI

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

2 comments

comments
December 25, 2019 at 7:41 AM delete

Nama: __ Hendi Zikri Didi
Kota: _______________ Malacca
pekerjaan: _ Pemilik bisnis
Setiap pemberitahuan: ____ hendidi01@gmail.com

Halo semua, harap berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu banyak pemberi pinjaman palsu di internet, saya tipuan saya hampir menyerah, sampai saya bertemu seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya pada PERUSAHAAN PINJAMAN AASIMAHA ADILA AASIMAHA ADILA yang sah, saya mengajukan permohonan untuk Rm1, 3 juta. Saya memiliki pinjaman dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. Saya sangat senang karena saya diselamatkan dari menjadi miskin dengan hutang. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.

Aplikasi / Pusat Kontak
E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
WhatsApp ____________________ + 447723553516

Reply
avatar
January 10, 2020 at 12:12 AM delete

e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
WhatsApp Number::::::::::[+60]1123759663

email:::::::hafizulbin365@gmail.com
Name::::Hafizul Bin Haziq
Country:::Malaysia
[[[[di atas adalah data peribadi saya]]]]]
Kemarau kewangan saya berakhir pada bulan ini apabila saya fikir semuanya adalah urusan perniagaan dengan beberapa rakan saya di Kuala Lumpur beberapa bulan yang lalu perniagaan yang bernilai beberapa Rm785.000.00 yang keuntungannya sudah cukup untuk kita semua untuk berkongsi keuntungan tetapi akibat kegagalan perniagaan, kita semua mendapati bahawa kita mempunyai masalah kewangan yang sangat besar kerana saya tidak mempunyai wang untuk bergantung pada ketika perniagaan gagal kerana saya melabur semua saya dengan saya pada perniagaan jadi saya berada di sangat sangat maaf jadi saya terpaksa mencari bantuan kewangan saya sebenarnya telah ditolak oleh beberapa bank sebagai hasil dari kadar pinjaman mereka dan juga syarat mereka jadi saya terpaksa melalui beberapa blog sehingga saya datang menghadapi dengan Iklan Syarikat Ibu. saya menghubungi Ibu dengan segera selepas melalui beberapa proses yang sangat fleksibel permintaan pinjaman saya sebanyak Rm440.000.00 telah diluluskan oleh pihak pengurusan dan pada keesokannya Lembaga Pengurusan Peminjaman Pinjaman dikreditkan saya tanpa menangguhkan berkat ini dari ibu yang dapat menyelamatkan anda hari ini dari apa-apa embarrazement kewangan anda menjadi ibu hubungi Ibu sekarang untuk pinjaman anda yang berubah e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY "ISKANDAR LENDERS"
[[[[Berikut adalah data peribadi saya]]]]
Country::::::Malaysia
Name::::::::Hafizul Bin Haziq
email::hafizulbin365@gmail.com
Telephone Number:[+60]1123759663
WhatsApp Number::::::::[+60]1123759663
e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive