Ekonomi Malaysia Tertinggal Jika ‘Bergelut’ Isu Perkauman


Penganalisis ekonomi memberi amaran bahawa masa hadapan Malaysia akan menjadi tidak menentu sekiranya terus bergelut dan berantakan dengan isu perkauman.

Menurut penganalisis pasaran, Jameson Tan, perdebatan terbaharu perkauman di negara ini yang melabelkan kaum Cina sebagai ‘pendatang’, ‘masyarakat tidak berguna’ ataupun ‘kumpulan yang tamakkan kuasa’ akan mengurangkan daya saing negara.

Katanya, pesaing Malaysia seperti Indonesia, Vietnam atau Thailand hari ini bergerak sebagai satu bangsa, satu negara. Mereka ‘buta’ kaum dan mengutamakan nilai ekonomi seseorang berbanding kaumnya.

“Jika situasi di Malaysia terus dibelenggu oleh isu-isu kaum maka tidak lama lagi negara-negara lain di ASEAN akan mendahului Malaysia dalam pelbagai bidang terutama sektor perindustrian.

“Sekarang pun Vietnam, Thailand dan Indonesia sedang mengorak langkah besar untuk maju ke depan dan Malaysia akan tenggelam di belakang kalau isu-isu rasis menjadi keutamaan di sini.

“Ramai pelabur asing kini berpendapat situasi yang tidak stabil ini akan menjejaskan iklim pelaburan negara yang ketika ini bukanlah destinasi pelaburan yang diminati ramai di antara negara-negara ASEAN,” katanya.

Jameson menyatakan kekesalannya walaupun Pilihanraya Umum Ke-14 (PRU14) sudah selesai lebih setahun namun isu perkauman dan retorik pemimpin politik seolah-olah membayangkan pilihan raya akan mengambil tempat.

“Hari-hari ada saja isu perkauman yang timbul. Orang yang menyebarkan ideologi kebencian diberi perlindungan dan kumpulan-kumpulan rasis dibiarkan menyebarkan kebencian diantara kaum.

“Ini memberi gambaran kepada masyarakat antarabangsa Malaysia bukanlah satu negara di mana rakyat hidup dalam semangat harmoni dan bersatu-padu.

“Imej Malaysia yang sebegini amat sukar dikikis selagi wujudnya banyak kumpulan yang rasis atau puak-puak yang asyik menakut-nakutkan kaum mereka telah hilang kuasa walhal perkara itu tidak berlaku.

“Kerajaan PH patut ambil tindakan tegas dan puak rasis atau sesiapa yang mengungkitkan sentimen perkauman wajar dijatuhkan hukuman penjara yang setimpal kerana mereka menjejaskan keharmonian dan ekonomi negara,” kata Jameson lagi. – RF8 Media

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

16 comments

comments
Anonymous
August 29, 2019 at 11:10 PM delete

Klu harapkan melayu sj utk bangunkan negara, malaysia akan jd mcm kelantan atau Terengganu. Ok tak? Jawab secara jujur

Reply
avatar
Anonymous
August 29, 2019 at 11:35 PM delete

"Klu harapkan melayu sj utk bangunkan negara, malaysia akan jd mcm kelantan atau Terengganu."

Tapi di Kelantan dan Terengganu bukan Melayu boleh pulak berasimilasi dan pandai bawa diri. Tiada masalah perkauman.

Reply
avatar
Anonymous
August 30, 2019 at 4:36 AM delete

Masalahnya isu kaum dan agama orang politik yang main. Bukan Rakyat.

Reply
avatar
Anonymous
August 30, 2019 at 5:42 PM delete

TETAPKAN TARIKH PERALIHAN KUASA PM SEGERA

Presiden Dewan Perniagaan dan Industri Antarabangsa Malaysia (MICCI), Datuk Tan Cheng Kiat yang mendakwa kebimbangan itu berasas kerana polisi negara pasti akan berubah setiap kali pemimpin bertukar.

“Kita maklum Tun (Mahathir) akan menyerahkan kuasanya kepada Anwar tiba sehingga kini tiada tarikh yang tepat diberikan jadi ia menyukarkan komuniti perniagaan dan pelabur untuk membuat perancangan masa depan.

“Kita tahu setiap kali pemimpin bertukar, polisi negara juga akan berubah. Ini meningkatkan kebimbangan kepada kami,” katanya semasa menjadi panelis dalam sesi Mewujudkan Hubungan Perniagaan dan Kerajaan di Forum Ekonomi Kebangsaan 2019 di sini..

Sesi dikendalikan oleh Ahli Parlimen Jeli yang juga Pengerusi Jawatankuasa Terpilih Bajet, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

KIKIKI SAPA SEBUT PH KALAH ATOK AMIK TINDAKAN PULA
INI OLANG ADE ATI PULAK NAK TETAPKAN PERALIHAN
TAK PE KAU ORG ONN KAN SAJER PERALIHAN KUASA
ATOK KAU TU ACAH2 POWER KUASA PIBG LAGI POWER KANNN..!!

KIKIKIKIKI...

Ketika Mustapa meminta para peserta yang merupakan wakil perniagaan mengangkat tangan sekiranya bersetuju dengan kenyataan Cheng Kiat, semua mengangkat tangan tanpa ragu.

#popcorntambahdantepukkkk

Reply
avatar
Anonymous
August 30, 2019 at 6:02 PM delete

PAKAI TANJAK TENGKOLOK #HPU914

PIAGAM PENYATUAN UMAH 14.9.2019 AWASI SABOTAJ DAN HIJACK MADEY

Persetujuan diantara Pas dengan Umno untuk bergabung dan bekerjasama yang akan dipamerkan dalam majlis menandatangani Piagam Ta'awun Siyasi 14 September 2019 di Bangunan UMNO PWTC nanti adalah satu titik tolak politik besar demi untuk negara Malaysia akan datang.

Peristiwa 14 September bersama 11 Muharram 1441 akan datang ini adalah peristiwa besar yang penting bagi umat Melayu khasnya dan dunia politik amnya.

Peristiwa kehadiran lebih 10,000 pimpinan peringkat bawahan seluruh negara kedua-dua parti PAS dan UMNO ini menjadi satu titik tolak politik kebncian dikuburkan dan POLTIK MATANG DAN SEJAHTERA akan memainkan peranan dalam politik tanah air.

#HPU914 KITA BERTANJAK TENGKOLOK
PENYATUAN UMAH ISLAM DAN MELAYU
KINI SARANG TABUAN SUDAH DIJOLOK
KE MEDAN PERANG #HPU914 KITA BERSATU


AYOHHHH HAPUSKAN SI MUNAFIK DAN SANG FITNAH

Piagam Ta'awun Siyasi akan disambut dengan takbir, Allahuakbar! dan gemaan Hidup Melayu! oleh Pas dan Umno. Bagi mereka kejayaan mengadakan gabungan dan kerjasama politik itu merupakan satu kelahiran politik baharu di negara ini yang akan mengubah era politik tanah yang selepas 62 tahun merdeka.

#hpu914boikotbarangcina
#buymuslimprodukonline

Reply
avatar
Anonymous
August 30, 2019 at 10:25 PM delete

ANAK DEDDY DAPAT PROJEK DAHH..!!
BILLION RINGGIT BOBOI TADAH
ANAK PEMPUAN PELINGKUP AKIDAH
MACAI TERKINJA MENCIPAN MERIAH


'KING IS CASH'.. DADDY

Reply
avatar
Anonymous
September 1, 2019 at 9:24 AM delete

Mhdey peduli apa sgt pon isu perkauman.
Perkara utama dia adalah kuasa dan kekayaan.
Sebab itu lah ada mahacai semburit kecewa. Dia kata selama ini kita berjuang utk hapuskan penyangak negara tetapi setelah menang pru14 kita lantik penyangak jadi ketua lalu berlalu sambil meludah ke lantai....


Hmmmmm.....

Reply
avatar
Anonymous
September 1, 2019 at 10:23 AM delete

Dalamasa '2 HARI', video Hari Kemerdekaan Mahathir mencapai 6.8K Suka dan 820 Komen.

VIDEO UCAP MERDEKA ATOK VS BOSSKU
UCAPAN HARI 'MERDEKA SGT KAH KITA.!?
MERDEKA JERIT si FAKE DEGREE & PALSU
GAJI LUMAYAN SEJARAH HITAM MALAYSIA

Dalamasa '"28 MINIT"' wooo..!! video Hari Kemerdekaan DS Najib Razak mencapai 6.9K dan 1,900 Komen.

Mahathir membuat video ekslusif sedangkan DS Najib Razak hanya membuat ucapan di telefon bimbitnya.

Patutlah ada pemimpin PH yang kata jika PRU15 diadakan sekarang, nescaya kerajaan PH yang ditunjangi DAP akan KALAH


#BUYPRODUCTMUSLIMONLINE

Reply
avatar
Anonymous
September 1, 2019 at 9:41 PM delete

GENTING HIGHLANG JADI PADANG JARAK PADANG TEKUKUR..

Penyatuan Pas dan UMNO dilihat berupaya membentuk kuasa ekonomi terbesar di negara ini.

Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh berkata, perkara itu mampu direalisasikan sekiranya pembangkang menguasai negara selepas ini.

TAHNIAH BOIKOT GENTING ORG CINA
BOIKOT MENJADI TERUSKAN LAGI
JANGAN LUPA BANYAK KAN USAHA
#BUYONLINEPRODUCTMUSLIM KALI INI

Nampaknya berduyun2 orang2 Islam mula meninggalkan pusat perjudian dan maksiat terbesar Genting dan menjadikan Cameroon Highland (CH) sebagai alternative sebagai pusat percutian keluarga. Walaupun kesesakan lalulintas yang teruk. Suatu tindakan yang sangat baik.

“Insya-ALLAH, apabila Pas dan UMNO bersatu, tiada lagi permusuhan membabitkan bangsa sendiri seperti mana terjadi sebelum ini,” katanya kepada Sinar Harian selepas selesai Majlis Hi-Tea Ambang Merdeka malam tadi.

#HPU914 PERALIHAN (RAMPASAN) KUASA PEMERINTAHAN DI PERAK DIGERAKAN.

“Ini adalah komitmen penuh kami kerana kita tidak ada apa-apa pilihan lagi melainkan kita perlu membuat satu perubahan yang mendadak, yang tak perlu Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) lagi,”

RAMPASAN KUASA DIPERAK KITA GERAKAN
TAK PERLU TUNGGU PRU KE 15 LAGI YER.!
STRATEGI CEPATKAN PRU KE I5 DIMULAKAN
LEPAS PERAK NEGERI KEDAH RAMPAS PULA

katanya berucap pada Himpunan Melayu Bangkit & Penyatuan Ummah 2.0 di Dataran Dewan Besar Pekan Rabu, Sungai Manik, di sini, malam ini.

AJOM KITA PUTIHKAN KUALA LUMPUR YA
#HPU914 PUTIHKAN KL TANJAK X DILUPA
PERAK ACID TEST TANPA PRU15 DI MULA
#BUYONLINEPRODUKMUSLIM KITA CIPTA

Sementara itu, Takiyuddin juga menegaskan, parti Islam itu akan menggerakkan semua ahlinya ‘memutihkan’ bandaraya Kuala Lumpur walaupun terpaksa ‘merangkak’ bagi menghadiri peristiwa bersejarah percantuman di antara Pas dengan UMNO.

#HPU914 KENA RANGKA STRATEGI BUAT KONSEP SEPERTI 'LAZADA' BELI PRODUK ISLAM ONLINE DELEVERY ONLINE JUGA.

SETIAP BANDAR DAERAH PEKAN MUKIM SEDIAKAN WHOLESALE PRODUK ISLAM SAMADA FOOD, F&B, BARANG DAPUR, MAKANAN RINGAN, SANITARI, PAKAIAN, SOS, TEPUNG, MINYAK MASAK, PRODUK IKS MRNTAH ATAU PROSES DALAM SATU WHOLE SALE CENTRE

GUNAKAN KONSEP 'LAZADA' DAN 'TRIVAGO' PERLU DIGERAKKAN PADA SEMUA RAKYAT MALAYSIA

#buyproductmuslimonline

Reply
avatar
Anonymous
September 1, 2019 at 11:10 PM delete

SEDAR KAH ANDA WAHAI MELAYU TEMA LAGU SETIA...!??

Cubaan hapuskan Sejarah Kemerdekaan Negara oleh bangsa komunis yang berkuasa. Cubaan untuk tidak melontarkan fitnah dan sangkaan tidak berasas sehinggalah mengumpulkan beberapa bukti jelas dan cukup kepastian dalam setiap isu untuk perkongsian yang baik kepada pembaca.

Apakah kita perasan atau sedar bahawa Sambutan Hari Kemerdekaan Negara tidak disambut hebat oleh Kerajaan DAP tahun ini.

Dalilnya ialah sambutan Hari Kemerdekaan tahun ini diletakkan tanggungjawabnya kepada negeri-negeri dan bukan peringkat kebangsaan.

Ia termasuk Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur kerana bukan berstatus negeri.Kita jangan terkeliru kerana sambutan peringkat negeri boleh sahaja menjemput mana-mana pemimpin dan Sultan mengikut negeri dan yang pasti Raja atau Sultan untuk Wilayah Persekutuan adalah Yang di-Pertuan Agong dan ianya amat sukar untuk kita besakan tetapi pekeliling dan arahan sudah jelas.

Sedarkah kita bila melihat beberapa video yang tular yang menjadi kebanggaan pencacai dan Pengkhianat Bangsa Melayu yang tidak sedarkan diri mereka sedang diperintah oleh Bangsa DAP iaitu video menteri-menteri kabinet menyanyikan lagu ‘setia’ beramai-ramai dan YDP Agong juga turut mencemar duli untuk sama berada dalam menyanyikan lagu patriotik tersebut...!??

YDP Agong menyanyikan lagu ‘setia’ itu bukan menjadi isu kerana YDP Agong dijemput untuk bersama dalam rakaman tersebut yang mana kita turut merasa bangga tetapi kenapa lagu ‘setia’ ini dinyanyikan tatkala negara menyambut kemerdekaan?

Fakta lagu tersebut dirakam untuk sambutan Hari Malaysia pada 16 September 2019 tahun ini.

Kerajaan DAP jelas hari ini lebih mengiktiraf Hari Malaysia dan bukannya Hari Kemerdekaan Negara.

Dengan kata lain bermula 1 September program kearah sambutan Hari Malaysia bermula dan ianya mengelirukan kita semua kerana hanya selang sehari dari Sambutan 31 Ogos yang kita selalu ketahui.

Video kedua yang viral ialah nyanyian lagu ‘Sejahtera Malaysia’ dari rakyat Malaysia yang tinggal di negara-negara luar.

Apa yang menghairankan ialah “Wajah Malaysia” yang sebenar langsung tidak tergambar sepanjang lagu itu dimainkan.

Kenapa kebanyakannya kaum minoriti 20% dinegara ini menjadi wajah dan seolah identiti Malaysia dari kalangan Cina?

Majoriti rakyat Malaysia lebih 62% lenyap dalam ‘Wajah Malaysia’ yang cuba digambarkan.

Apakah Bangsa Melayu tidak berada di luar negara dan hanya kaum cina sahaja yang belajar atau bekerja di luar negara? Walhal kita tahu Bangsa Melayu boleh ditemui dimana-mana tempat di serata dunia.

Lagi mengejutkan sehingga wakil rakyat Malaysia dari Doha,Qatar, Dubai dan bandar-bandar besar Kesatuan Tanah Arab juga berwajahkan minoriti kaum Cina.

Apakah signal dan pesanan yang mahu Kerajaan DAP-PH ini mahu ketengahkan dan bagi tahu seluruh rakyat?

Jelaslah hari ini bahawa Sejarah Kemerdekaan Negara cuba dilenyapkan oleh Bangsa DAP kerana Sejarah jelas menyatakan sepanjang proses menuju kemerdekaan itu ada nama “UMNO” di dalamnya yang tidak mampu diubah kerana ianya sejarah yang tidak boleh dipadamkan.... macai bodoh PH bole faham ke message macam ni..!!??


#buymuslimproductonline

Reply
avatar
Anonymous
September 2, 2019 at 10:35 AM delete

Saifuddin Abdullah Menteri yang ada otak. Jauhi perkauman dan agama. Madey patut belajar sesuatu. Pakai otak jangan pakai lutut.

Jangan Madey buat bodoh sombong lepas guna pakai pariah ikut suka hati. Jangan nak bawa perangai UMNO dalam PH walaupun orang ramai tahu parti Bersatu ialah UMNO kelas tiga.

Rakyat hidup bersatu padu sejak zaman sebelum Portugis lagi tak kira kaum, agama dan budaya.

Anasir rasis dan agama memang punca daripada ahli politik yang mahu sokongan kaumnya sampai sanggup rosakkan Negara.

Ahli politik begini tak lama. Hidupnya akan menyusahkan orang sampai mati.

Reply
avatar
Anonymous
September 2, 2019 at 4:02 PM delete

YER AHLUL POLITIK MCM TU TAK LAMA
ALJUBORI KE ATAU MEMAMDA MAMAK KUTY
SUMA DEPA DIGADAI ASAL DAPAT KUASA
LU TUNJUK SAPA KLU 3 JARI TUJU LUBANG IDUNG SINDRI..!!CAKAP BUO ADA FAKTA...!!!

Reply
avatar
Anonymous
September 3, 2019 at 7:41 AM delete

Mengisi kemerdekaan lebih sukar daripada menuntutnya

- Madey

Mengisi poket kroni, cukong dan anak bini lebih senang daripada Rakyat menuntutnya

- Rakyat yang nak mansuh Tol, langsai hutang PTPTN dan bayar bil yang makin naik harga.

Reply
avatar
Anonymous
September 3, 2019 at 11:01 AM delete

Itu sebab kita wajib TOLAK pemimpin melayu yg bukan pro-rakyat spt atok yg tak setuju tol (terutama plus) dikurang atau dihapuskan krn lebih mengutamakan kepentingan kroni. Itu satu contoh shj. Pada waktu yg sama kita TOLAK jg pemimpin melayu yg KORUP dan kebas duit rakyat spt najib dan ramai 'pemimpin' umno lain krn rakyat jg yg tanggung beban. Kita angkat pemimpin yg peduli rakyat dan bangunkan negara, terutama ekonominya! Boleh?

Reply
avatar
Anonymous
September 3, 2019 at 11:06 AM delete

Hebat khayalan kamu. Kamu beli spare part kereta kamu drp siapa?

Reply
avatar
December 25, 2019 at 7:38 AM delete

Nama: __ Hendi Zikri Didi
Kota: _______________ Malacca
pekerjaan: _ Pemilik bisnis
Setiap pemberitahuan: ____ hendidi01@gmail.com

Halo semua, harap berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu banyak pemberi pinjaman palsu di internet, saya tipuan saya hampir menyerah, sampai saya bertemu seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya pada PERUSAHAAN PINJAMAN AASIMAHA ADILA AASIMAHA ADILA yang sah, saya mengajukan permohonan untuk Rm1, 3 juta. Saya memiliki pinjaman dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. Saya sangat senang karena saya diselamatkan dari menjadi miskin dengan hutang. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.

Aplikasi / Pusat Kontak
E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
WhatsApp ____________________ + 447723553516

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive