ADUN Tronoh Didakwa Merogol Amah


PENGERUSI Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam dan Kampung Baru Perak, Paul Yong Choo Kiong mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Ipoh hari ini atas pertuduhan merogol pembantu rumahnya warga Indonesia 7 Julai lalu.

Tertuduh yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tronoh itu didakwa mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan dan minta dibicarakan sebaik pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah.

Wakil rakyat itu didakwa melakukan perbuatan itu terhadap mangsa warga Indonesia berusia 23 tahun antara 8.15 malam hingga 9.15 malam 7 Julai lalu di sebuah bilik di tingkat atas rumah di Desa Meru 2, Meru Desa Park, Meru Raya.

Paul Yong diwakili pihak pembelaan diketuai Ramkarpal Singh dan disertai Leong Cheok Keng; R S N Rayer dan Farhan Sapian.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya, Azhar Mokhtar; Ainul Wardah Shahidan dan Naidatul Athirah Azman dihadapan Hakim Norashima Khalid.

Pihak pembelaan kemudian memohon pendakwaan terhadap tertuduh ditangguhkan atas alasan terdapat laporan polis dibuat Speaker DUN Perak, Datuk Ngeh Koo Ham malam tadi berhubung kes rogol berkenaan.

Ramkarpal memohon pertuduhan ditangguhkan agar siasatan lanjut dapat dilakukan polis kerana terdapat konspirasi dalam kes itu membabitkan bayaran RM100,000 kepada individu yang membawa mangsa untuk membuat laporan polis selain turut diugut menggunakan pistol.

Pihak pendakwaan membantah permohonan itu atas alasan mereka maklum mengenai laporan polis itu namun arahan diterima daripada Peguam Negara agar meneruskan pendakwaan hari ini.

Norashima kemudian menolak permohonan pertuduhan kes berkenaan ditangguhkan dan membenarkan pendakwaan meneruskan pertuduhan.

Pendakwaan memohon tertuduh tidak dibenarkan jamin kerana pertuduhan dihadapi tidak boleh dijamin dan hanya dibenarkan jamin dengan budi bicara mahkamah.

Pihak tertuduh meminta mahkamah membenarkan jaminan RM10,000 atas alasan tertuduh memberi kerjasama sepanjang siasatan dijalankan dan tertuduh juga mempunyai tanggungjawab terhadap pengundinya serta rakyat sebagai ADUN serta Exco selain perlu menanggung empat anak yang masih belajar.

Pendakwaan mencadangkan jaminan RM20,000 dengan dua penjamin jika mahkamah membenarkan tertuduh dijamin.

Norashima kemudian membenarkan Paul Yong dijamin RM15,000 dengan seorang penjamin serta menetapkan 24 September ini sebagai sebutan semula dan pengurusan kes lapor MyMetro

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

4 comments

comments
Anonymous
August 23, 2019 at 11:13 PM delete

Isu Rogol Babitkan EXCO Perak Dirancang? https://www.youtube.com/watch?v=0lbdhHfSc5A

Reply
avatar
Anonymous
August 24, 2019 at 7:09 PM delete

Pihak pendakwaan membantah permohonan itu atas alasan mereka maklum mengenai laporan polis itu namun arahan diterima daripada Peguam Negara agar meneruskan pendakwaan hari ini. Mujur peguam negara arah teruskan, kalau tidak sudah pasti beliau akan dituduh tidak adil oleh pihak sebelah sana. Apa nak dibimbangkan teruskan bicara lebih menguntungkan tertuduh sekiranya di pihak yang benar. Banyak perkara di pentas atau di belakang tabir akan terdedah.

Reply
avatar
December 25, 2019 at 7:42 AM delete

Nama: __ Hendi Zikri Didi
Kota: _______________ Malacca
pekerjaan: _ Pemilik bisnis
Setiap pemberitahuan: ____ hendidi01@gmail.com

Halo semua, harap berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu banyak pemberi pinjaman palsu di internet, saya tipuan saya hampir menyerah, sampai saya bertemu seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya pada PERUSAHAAN PINJAMAN AASIMAHA ADILA AASIMAHA ADILA yang sah, saya mengajukan permohonan untuk Rm1, 3 juta. Saya memiliki pinjaman dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. Saya sangat senang karena saya diselamatkan dari menjadi miskin dengan hutang. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.

Aplikasi / Pusat Kontak
E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
WhatsApp ____________________ + 447723553516

Reply
avatar
January 10, 2020 at 12:25 AM delete

e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
WhatsApp Number::::::::::[+60]1123759663

email:::::::hafizulbin365@gmail.com
Name::::Hafizul Bin Haziq
Country:::Malaysia
[[[[di atas adalah data peribadi saya]]]]]
Kemarau kewangan saya berakhir pada bulan ini apabila saya fikir semuanya adalah urusan perniagaan dengan beberapa rakan saya di Kuala Lumpur beberapa bulan yang lalu perniagaan yang bernilai beberapa Rm785.000.00 yang keuntungannya sudah cukup untuk kita semua untuk berkongsi keuntungan tetapi akibat kegagalan perniagaan, kita semua mendapati bahawa kita mempunyai masalah kewangan yang sangat besar kerana saya tidak mempunyai wang untuk bergantung pada ketika perniagaan gagal kerana saya melabur semua saya dengan saya pada perniagaan jadi saya berada di sangat sangat maaf jadi saya terpaksa mencari bantuan kewangan saya sebenarnya telah ditolak oleh beberapa bank sebagai hasil dari kadar pinjaman mereka dan juga syarat mereka jadi saya terpaksa melalui beberapa blog sehingga saya datang menghadapi dengan Iklan Syarikat Ibu. saya menghubungi Ibu dengan segera selepas melalui beberapa proses yang sangat fleksibel permintaan pinjaman saya sebanyak Rm440.000.00 telah diluluskan oleh pihak pengurusan dan pada keesokannya Lembaga Pengurusan Peminjaman Pinjaman dikreditkan saya tanpa menangguhkan berkat ini dari ibu yang dapat menyelamatkan anda hari ini dari apa-apa embarrazement kewangan anda menjadi ibu hubungi Ibu sekarang untuk pinjaman anda yang berubah e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY "ISKANDAR LENDERS"
[[[[Berikut adalah data peribadi saya]]]]
Country::::::Malaysia
Name::::::::Hafizul Bin Haziq
email::hafizulbin365@gmail.com
Telephone Number:[+60]1123759663
WhatsApp Number::::::::[+60]1123759663
e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive