Pengurusan Kes Tuntutan Cukai RM1.69 Bilion Najib 25 Julai


Tuntutan kerajaan terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak meminta beliau membayar cukai pendapatan sebanyak RM1.69 bilion yang masih terhutang kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bagi tahun taksiran 2011 hingga 2017 telah ditetapkan untuk pengurusan kes pada 25 Julai.

Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Erry Shahriman Nor Aripin menetapkan tarikh itu semalam selepas kes itu dikemukakan kepadanya melalui sistem e-review (forum dalam talian dalam sistem e-Mahkamah yang membolehkan pegawai kehakiman dan wakil undang-undang dalam kes untuk menjalankan pengurusan kes melalui pertukaran mesej bertulis tanpa perlu menghadiri mahkamah). 

Pengurusan kes pada 25 Julai akan didengar dihadapan Erry Shahriman.

Difahamkan bahawa writ saman telah diserahkan kepada Najib sebagai defendan tunggal pada 4 Julai.

Pada 25 Jun, kerajaan melalui LHD memfailkan saman itu terhadap Najib yang meminta beliau membayar RM1,692,872,924.83, faedah pada lima peratus setahun dari tarikh penghakiman, serta kos dan pelepasan lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Dalam kenyataan tuntutan, kerajaan berkata, seperti yang dinyatakan melalui notis penilaian tambahan bertarikh 20 Mac 2019, penilaian cukai tambahan ke atas pendapatan Najib bagi tahun taksiran 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 dan 2017 adalah RM116 , 173,374.12; RM320,929,932.31; RM891,573,465.46; RM119,144,655.51; RM16,879,500.03; RM643,445.21 dan RM346,471.41.

Kerajaan mendakwa notis itu dihantar melalui pos berdaftar kepada Najib pada 25 Mac 2019 ke alamat terakhirnya di Jalan Langgak Duta, Taman Duta dekat sini dan surat tersebut tidak pernah dikembalikan kepada LHDN.

Ia mengatakan bahawa memandangkan Najib gagal membayar cukai dalam tempoh 30 hari yang ditetapkan seperti yang dikehendaki di bawah Seksyen 103 Akta Cukai Pendapatan 1967, jumlah itu meningkat sebanyak 10 peratus, berjumlah RM11,617,337.41; RM32,092,993.23; RM89,157,346.54; RM11,914,465.55; RM1,687,950.00; RM64,344.52 dan RM34,647.14 bagi tahun taksiran masing-masing dari 2011 hingga 2017.

Najib diberi 60 hari untuk membayar cukai itu, bersama-sama dengan kenaikan 10 peratus, tetapi mendakwa Najib masih gagal berbuat demikian.

Laporan penuh sila baca di SINI

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

7 comments

comments
Anonymous
July 9, 2019 at 11:29 AM delete

KIKIKI FUYOO CUKAI PENDAPATON BAYAR BILLION NYAAA..!!
AGAK ANAK CUCU MARINA GEREJA DLL BAPE YER
TUNGGU APAK KO MATI KO TAU TINGGI RENDAH LANGIT PULA



KIKIKIKIKI... APAK MATI ANAK CUCU BANGKRAP PAPA KEDANA... TUNGGUUU..
BAILOUT KEDAI ROTI LAGI BAPE COKAI AGAKNYA

Reply
avatar
Anonymous
July 9, 2019 at 2:35 PM delete

Ko Ni pemBagangla,ko buta ke!, Masa police raid ru ah dia jumpa cash Dan barang2 bernilai rm1.1 billion.ada declare Kat lhdn?.ini Tak termasuk harta2 Kat oversea Dan harta menyamun bangang punya man2.usia penyamun diyg disanjung

Reply
avatar
Anonymous
July 9, 2019 at 3:20 PM delete

Jumpa 1.1 billion dah sah ke harta rampasan perang... bila smpi kat sarjan singh tinggal 700 jota jer.... baki rompakan sapa plak sakau...?? Harta kat obersea dah sah ke blom harta rompakan atau atok dah gigil telo pasal undi x percaya....??

kikikii..

Reply
avatar
Anonymous
July 9, 2019 at 4:31 PM delete

Ko pon bangang!!!
Wang curi boleh dicukai ker???

Setel dulu di mahkamah baru lah isytihar cukai wang tersebut. Curi atau sah.

Dikatakan pihak lhdn pon pening melayan karenah menteri2 bangang puak semboooorit yg cuba mggunakan helah utk menjatuhkan reputasi lawan mrk dgn data semboorit tu.

Reply
avatar
Anonymous
July 9, 2019 at 4:34 PM delete

Sarjan singh dah cuba memohon jadi raykat asing.Declare dgn pihak imigresen sana bukan 200k atau 300k dlm akaun tapi juta2.
Mana dtgnya wang dlm akaun juta2 klu sekadar penjawat awam???

Reply
avatar
Anonymous
July 9, 2019 at 5:04 PM delete

Sama kes bawa tilam liwat 1.0
Dah tiada cara lain. Kena jel pula atas salahguna kuasa krn arah polis siasat.
Itu dia undang2 kroni atok...hmmmm

Reply
avatar
Anonymous
July 9, 2019 at 6:02 PM delete

Penyamun dipuja macam satria negara,tunggulah July 25 ni.klu dia boleh prove silakan .belom apa2 lagi penyokong yg entah apa2 dah kata Tak bersalah.

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive