Saturday, May 16, 2015

Morsi dan Yusuf al-Qaradawi dijatuhkan hukuman mati


Bekas Presiden Mesir, Mohammed Morsi dijatuhkan hukuman mati kerana terbabit rusuhan dalam penjara pada 2011.

Morsi bersama 105 yang lain menerima hukuman berkenaan selepas didapati bersalah ketika bantahan menggulingkan kepimpinan Hosni Mubarak memuncak.

Turut sama menerima hukuman berkenaan ulama terkenal, Sheikh Yusuf al-Qaradawi yang kini berlindung di Qatar.

Hukuman ke atas Morsi dan mereka yang lain masih belum dimuktamadkan kerana keputusan akhir akan ditentukan Mufti Besar Mesir, badan tertinggi agama di negara berkenaan.

Selain itu mereka yang dijatuhkan hukuman masih boleh membuat rayuan walaupun Mufti Besar memberi persetujuan hukuman mati dijalankan.

Menurut laporan al Jazeera, mahkamah akan membuat keputusan akhirnya pada 2 Jun ini. Ia hukuman terbaru yang dijatuhkan ke atas Presiden Mesir yang pertama dipilih rakyat melalui proses demokrasi.

Sebelum ini, Morsi yang juga salah seorang pemimpin kanan Ikhwanul Muslimin telah dijatuhkan hukuman penjara 20 tahun kerana dituduh memberi arahan untuk menahan dan mendera penunjuk perasaan ketika berkuasa.

Beliau yang digulingkan tentera pada Julai 2013 selepas rusuhan jalan besar-besaran yang mengorbankan ribuan nyawa rakyat Mesir. Sejak itu negara yang dicengkam rejim tentera di bawah pimpinan Jeneral Abdul Fattah al-Sisi, mengharamkan Ikhwanul Muslimin dan para pemimpin dan penyokongnya.

Pada 2014, al-Sisi mengadakan pilihan raya presiden dengan jumlah peratusan mereka yang keluar mengundi hanya 46 peratus.

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails