Friday, March 6, 2015

Siapa agaknya yang jadi dalang untuk serang dan turunkan Najib?


Gambar kat atas ni dah menimbulkan persoalan dalam benak aku sejak dari beberapa hari yang lalu..

Sebabnya setahu akulah.. matlamat Mahathir sekarang ini sebelum beliau memejamkan matanya ialah 'by hook or by crook'.. turunkan Najib dengan seberapa segera bagi membolehkan laluan kepada anaknya dibuka dipentas politik peringkat Pusat pula..

Dengan turunnya Najib, UMNO/BN bakal kembali kukuh pada PRU akan datang kerana telah terbukti bila Mahathir menjadi liabiliti buat UMNO suatu masa dulu..

Beliau terpaksa turun dan digantikan dengan Pak Lah yang kelihatan lebih bersih kononnya dari Mahathir.. UMNO/BN menang besar dalam PRU selepas itu..

Turunkan Najib yang terpalit dengan berbagai isu dan gantikan dengan Muhyiddin yang agak susah untuk dicari skandal atau isu juga mungkin akan mengulangi sejarah semasa Pak Lah baru mengambil alih jawatan Perdana Menteri...

Tapi nampaknya sekarang Mahathir tak perlu bersusah payah untuk mengerahkan segala think thank yang bersamanya untuk terus menyerang Najib.. sebab pihak Pakatan Rakyat pula dah membantunya untuk menurunkan Najib..

Ada apa-apa ke ni?.. dengar cerita ada orang dari Pakatan Rakyat dah pergi berjumpa Mahathir.. betul ke?

Dalam beberapa minggu mutakhir, tekanan semakin memuncak terhadap Datuk Seri Najib Abdul Razak apabila satu demi satu kontroversi - seperti hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan ugutan pendedahan Sirul Azhar Umar - menjadi tajuk uitama berita.  
Dalam senario ini, pemimpin Umno memanggil pula perhimpunan untuk menyatakan sokongan mereka kepada perdana menteri Ahad ini, sementara minggu lepas Najib berada di tengah perhimpunan perpaduan Melayu.  
Malaysiakini bercakap dengan beberapa individu untuk melihat sama ada semua yang berlaku itu semata-mata kebetulan atau ada dalang di sebalik perkembangan terbaru itu.  
Penganalisis politik Wong Chin Huat berkata apa yang berlaku lebih daripada apa yang dilihat.  
"Saya tidak fikir ia berlaku secara spontan, ia (serangan itu) kelihatan dirancang dan diselaras dengan baik. Sebab itu beliau (Najib) berasa terancam.  
"Banyak perkara kelihatan menghentam perdana menteri dalam satu masa," katannya.  
Di Australia, bekas koperal dalam Unit Tindakan Khas (UTK) mengancam untuk menelanjangkan semua yang berlaku di sebalik pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.  
Dalam temubual eksklusif dengan Malaysiakini, bekas anggota komando polis itu berkata beliau dijatuhkan hukuman mati, dalang pembunuhan itu masih lagi bebas lapor MalaysiakiniFollowers

Archive

Related Posts with Thumbnails