Sunday, March 15, 2015

Menteri akui 1MDB alami masalah aliran tunai...


Masalah aliran tunai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ketika ini dijangka pulih menjelang akhir tahun ini, kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Beliau berkata 1MDB kini mengambil beberapa langkah strategik termasuk mengkaji perasionalan tanah yang berada di bawah miliknya dan melancarkan tawaran awam permulaan (IPO) pada Jun atau Julai ini.

"Kita percaya selepas perasionalan tanah dan pelancaran IPO itu, kita akan dapat mengurus masalah kewangan yang dihadapi 1MDB," katanya kepada pemberita selepas menghadiri rumah terbuka Tahun Baharu Cina anjuran pekebun kecil limau bali Tambun hari ini.

Ahmad Husni berkata setakat ini, 1MDB telah menggunakan RM600 juta daripada RM950 juta yang diperuntuk kerajaan sebagai kredit tersedia sementara sebelum syarikat itu melancarkan IPO.

"Kita sediakan dana itu kerana kita tidak mahu syarikat itu terus berhutang. Hutang itu bukan sahaja akan menambah jumlah perlu dibayar tetapi termasuk kadar faedah.

"Jadi selepas pelancaran IPO dan beberapa lagi langkah, kita mahu syarikat itu melihat semula struktur kewangan mereka bagi mengurangkan beban untuk membayar hutang mereka," katanya.

Ahmad Husni, yang juga anggota Parlimen Tambun, turut menegaskan 1MDB terlibat dalam masalah aliran tunai bukan disebabkan masalah pengurusan atau penyelewengan seperti yang didakwa.

"1MDB terlibat dalam pelaburan jangka panjang, jadi untuk mendapat keuntungan daripada pelaburan yang dibuat itu perlu mengambil masa.

"Penyata kewangan syarikat itu bagi 31 Mac 2013 mencatatkan keuntungan cuma bagi 2014 sahaja mereka mencatatkan kerugian," katanya lapor The Malaysian Insider


* Buat yang tertanya-tanya kenapa Blog ASD yang tak seberapa ni jarang update kebelakangan ini.. jawapannya ada di SINIFollowers

Archive

Related Posts with Thumbnails