Monday, February 16, 2015

Akhirnya projek Lebuhraya KIDEX dibatalkan Azmin Ali.. Tapi..


Akhirnya projek lebuh raya termahal yang pernah dicadangkan di negeri Selangor diera Tan Sri Khalid, kira-kira RM148 juta bagi setiap kilometer dibatalkan..

Projek Lebuhraya Kinrara-Damansara (KIDEX) ini adalah sepanjang 14.9 kilometer dan menelan belanja RM2.2 Billion, yang sepenuhnya dibina secara jejambat, menghubungkan Damansara di utara dengan Bandar Kinrara di selatan.

Projek ini sejak dari awal mendapat bantahan penduduk di laluannya dan bantahan ini turut disokong oleh wakil-wakil rakyat Pakatan Rakyat.

Bantahan disokong oleh wakil-wakil dari Pakatan Rakyat kerana pembangunan projek lebuh raya yang dikenakan tol ini adalah bercanggah dengan manifesto Pakatan Rakyat iaitu menghapuskan tol.

Projek ini juga telah meletakkan ADUN-ADUN Pakatan Rakyat Selangor di dalam dilema kerana yang mahu membina projek ini adalah MB Selangor sendiri..

Akhirnya setelah berbagai faktor diambil kira projek ini dibatalkan oleh MB Selangor yang menggantikan Tan Sri Khalid iaitu Azmin Ali...

Berikut adalah kenyataan media mengenai pembatalan projek ini..

KENYATAAN MEDIA YAB DATO' MENTERI BESAR SELANGOR 
16 Februari 2015 
Pembatalan Projek Lebuhraya Kinrara Damansara (KIDEX) 
Kerajaan Negeri Selangor mengamalkan pendekatan mengambil kira pandangan orang ramai dalam menentukan kelulusan sesebuah projek agar ia membawa manfaat menyeluruh. Selain dari pembangunan ekonomi, pentadbiran Negeri Selangor turut menitikberatkan sumbangan sosial dan manusiawi dalam setiap projek yang diluluskan. Dasar pembangunan berkualiti, rakyat dipeduli akan menjadi teras dalam setiap pembangunan di Negeri Selangor. 
Pertikaian mengenai kelulusan Lebuhraya Kinrara Damansara (KIDEX) sebelum ini banyak berkisar kepada persoalan - persoalan ini.

Kerajaan Negeri telah menggunapakai maklum balas orang ramai yang terbabit untuk menetapkan syarat - syarat khusus yang perlu dipatuhi. Kerajaan Negeri juga berpendirian bahawa pembinaan lebuhraya dalam Negeri Selangor perlulah bermanfaat bukan sahaja kepada pengguna lebuhraya tetapi juga dinikmati oleh penduduk di mana lebuhraya itu dibina. 
Pendirian ini telah diluluskan dalam pembentangan Belanjawan Negeri Selangor 2015 di Persidangan Dewan Negeri Selangor pada 24 November 2014. 
Justeru, pihak konsesi KIDEX perlu memenuhi syarat - syarat berikut : 
1. Menyediakan Penilaian Impak Lalulintas (Traffic Impact Assessment) yang bebas, Penilaian Impak Sosial (Social Impact Assessment) dan Penilaian Impak Alam Sekitar (Environmental Impact Assessment). Kajian - kajian ini perlu membuktikan manfaat yang ternyata kepada pihak pengguna dan penduduk kawasan yang terlibat setelah mengambil kira kesan negatif yang timbul akibat pembinaan lebuhraya tersebut. 
2. Mendedahkan kadar tol sepanjang tempoh konsesi termasuk segala kenaikan tol yang ditetapkan dalam konsesi. Pihak konsesi perlu memberikan anggaran rasmi jumlah tol yang akan dikutip dan kadar pulangan kepada pelaburan (rate of return to investment). 
3. Mendedahkan perjanjian konsesi sepenuhnya untuk mematuhi dasar kerajaan Pakatan Rakyat yang menegaskan ketelusan dan kebertanggungjawaban. 
Kerajaan Negeri telah memaklumkan kepada KIDEX untuk mematuhi syarat - syarat ini sebelum 14 Februari 2015. 
Oleh kerana tidak ada satu pun syarat - syarat ini yang dipatuhi oleh KIDEX setelah tempoh masanya tamat, maka Kerajaan Negeri Selangor dengan ini mengumumkan pembatalan Projek Lebuhraya Kinrara Damansara (KIDEX). 
Pendekatan yang sama akan digunakan dalam mempertimbangkan permohonan kelulusan oleh lebuhraya - lebuhraya lain yang dicadangkan di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri Selangor. 
MOHAMED AZMIN ALI

Tahniah Azmin!! Macai boleh cari isu lain pulaklah..

Tapi.. ada jugak yang terlebih kaya macam mereka-mereka di bawah ini..
Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails