Melayu mana jadi ‘Red Indian’ jika PAS, Umno tidak bersatu?


Kenyataan Tun Abdul Hamid Mohamad orang Melayu berisiko menjadi seperti “Red Indian” di Amerika Syarikat (AS) jika PAS dan Umno tidak bekerjasama menggambarkan pemikiran “purba” bekas ketua hakim negara itu.

Kenyataan Hamid juga tidak ubah seperti ibu bapa yang menggunakan “momok” untuk menakutkan anak-anak mereka agar tidak bermain di luar rumah hingga waktu malam.

"Orang Melayu akan menjadi Red Indian di tanah mereka sendiri. Percayalah, ancaman terhadap orang Melayu tidak pernah seserius ini sepanjang sejarah kaum ini.

"Sekarang kita berpecah dan digunakan. PAS dan Umno mesti berfikir untuk berkolaborasi, bersatu atau bekerjasama sekurang-kurangnya di peringkat persekutuan demi mempertahankan kerajaan daripada jatuh kepada DAP dan PKR," kata Hamid dalam ucapannya pada Konvensyen Perpaduan Negara di Pusat Islam, Kuala Lumpur semalam.

Persoalannya adalah, orang Melayu yang bagaimana dimaksudkan Hamid?

Majoriti orang Melayu yang berada di luar bandar dan kawasan pedalaman atau orang Melayu yang seringkali mendapat manfaat ekonomi kerana hubungan rapat mereka dengan pemimpin tertinggi Umno?

Faktanya adalah Umno sudah menjadi parti tunjang yang memerintah Malaysia sejak hari pertama Malaya merdeka dan Malaysia ditubuhkan.

Sehingga hari ini, Umno masih mengetuai Barisan Nasional (BN) memerintah Malaysia kecuali di negeri-negeri seperti Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan.

Dengan kuasa yang ada, Umno menghalalkan tindakan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) menyenaraikan 558,475 peminjam yang gagal membayar pinjaman di dalam Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) dengan kerjasama Bank Negara, mulai 1 Januari 2015.

Apabila disenaraikan CCRIS, majoriti peminjam yang terdiri daripada orang-orang Melayu ini tidak akan dapat membuat pinjaman lain seperti pinjaman perumahan dan kenderaan.

Namun, bagi orang Melayu seperti bekas Pengerusi Eksekutif Malaysia Airlines (MAS) Tan Sri Tajudin Ramli, hutang berjumlah RM589 juta boleh diselesaikan di luar mahkamah.

Yang dimaksudkan Hamid bakal menjadi “Red Indian” jika PAS dan Umno tidak bekerjasama; orang Melayu disenarai CCRIS kerana gagal membayar PTPTN atau orang Melayu seperti Tajudin?

Manusia sememangnya tidak akan dapat bersatu kerana mereka mempunyai akal fikiran dan boleh membuat pilihan.

Sudah tentulah masing-masing mempunyai minat dan pemikiran berbeza. Lainlah kalau mereka itu robot, dapatlah semuanya diprogramkan menjadi sama.

Bukan orang Melayu sahaja tidak bersatu, orang Cina, India, Iban, Kadazan dan lain-lain juga begitu.

Jika orang Melayu tidak mahu menjadi “Red Indian” di Malaysia, pertama sekali mereka harus membebaskan diri daripada terus bergantung kepada kerajaan, Umno atau PAS.

Orang Melayu harus kembali kepada kekuatan asal mereka iaitu industri pertanian.

Ramai anak-anak muda Melayu yang sudah berjaya dari segi ekonomi apabila memulakan kerja-kerja pertanian tanpa dibantu Umno atau PAS kerana permintaan yang tinggi di pasaran.

Minggu lalu seorang pemandu teksi memberitahu penulis bagaimana beliau mendapat pendapatan tambahan sebanyak RM6,000 sebulan selepas mula mengusahakan tanah setengah ekar milik orang tuanya di Perak dengan menanam cili.

Seorang lagi kenalan penulis di Negeri Sembilan yang mula berjinak-jinak menanam sayur sejak 3-4 tahun lalu kini sudah mempunyai pendapatan bulanan seperti seorang ketua pegawai eksekutif syarikat korporat yang disenaraikan di bursa saham.

Revolusi perindustrian di Malaysia terbukti tidak berjaya menjadikan majoriti orang-orang Melayu sebagai “tauke” kilang akan tetapi kebanyakannya hanya menjadi buruh kilang.

Tanpa Umno dan PAS sekalipun, orang-orang Melayu boleh maju dan tidak akan menjadi “Red Indian” di Malaysia. Dengan syarat mereka mahu.

~ The Malaysian Insider

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive