Wednesday, November 5, 2014

GST tak akan ditangguh perlaksanaannya.. Najib kata


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menegaskan bahawa pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) akan dilaksanakan mengikut jadual pada 1 April, 2015.

Beliau juga menjangkakan bilangan syarikat yang berdaftar untuk GST, yang kini sebanyak 120,000, akan meningkat kepada 200,000 syarikat menjelang akhir tahun.

Dalam ucaptamanya pada Persidangan Akauntan Antarabangsa Institut Akauntan Malaysia (MIA) di sini, beliau menggesa badan perakaunan profesional itu memastikan GST dilaksanakan dengan jayanya.

Najib berkata sebagai badan yang diurus dengan baik, dihormati dan kukuh seperti MIA, ia mampu memain peranan penting dalam melaksanakan GST.

"Saya menggesa MIA memberikan segala sokongan kepada perniagaan di Malaysia, dalam kedudukan anda yang unik dan peluang-peluang yang ada, untuk memastikan syarikat-syarikat Malaysia berdaftar dan GST sedia dilaksanakan.

"Kami yakin badan perakaunan profesional, bertindak atas kepentingan umum, mesti memain peranan aktif - dan kumpulan industri dan kerajaan perlu bekerja bersama-sama dalam memastikan peraturan yang berkesan dan cekap," katanya.

Najib sebelum itu menggesa penggiat industri, daripada syarikat multinasional sehinggalah pengawal atur, supaya bersama-sama kerajaan membangunkan dan mengukuhkan kedudukan selain kapasiti profesional perakaunan.

Beliau berkata Pelan Transformasi Ekonomi negara yang mahu menjadikan Malaysia sebagai negara berpendapatan tinggi menjelang 2020, menjangkakan permintaan kukuh untuk akauntan profesional.

"Kami sudah meneruskan dasar untuk membangunkan profesional dengan menerima pakai standard yang diterima antarabangsa dan menyokong akauntan dengan rangka kerja kawal aturan yang dibangunkan dengan baik.

Sementara itu, Najib yang juga Menteri Kewangan, berkata firma perakaunan perlu mampu menangani cabaran ekonomi dunia yang saling berkait rapat.

"Di negara seperti Malaysia, dengan pertumbuhan dan reformasi bersasarnya membuka ekonomi, akauntan juga perlu menyediakan perniagaan kita untuk bersaing dalam pasaran global.

"Apabila syarikat kita meneroka keluar ke peringkat global, mereka akan memerlukan profesional kelas dunia," kata Najib. - Bernama

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails