Wednesday, October 29, 2014

Pulau Pisang pula bakal terlepas kepada Singapura?


Untuk pengetahuan semua di Pulau Pisang terdapatnya Rumah Api yang dikendalikan oleh Pihak Berkuasa Pelabuhan & Maritim Singapura diatas keputusan yang telah ditandatangani antara Sultan Johor iaitu Sultan Ibrahim dengan pihak Inggeris yang menjaga Singapura dibawah negeri-negeri Selat sejak tahun 1900 lagi dan rumah api itu dibina pada tahun 1914.

Pulau tersebut berkeluasan 178.4 hektar dan rumah api itu sahaja adalah kira-kira 0.4 hektar dan republik Singapura turut dibenarkan membina jeti serta laluan darat ke rumah api tersebut bagi kemudahan rakyatnya.

Persoalannya mengapa kita yang telah 50 tahun merdeka masih memerlukan bantuan Singapura untuk mengawal selia rumah api tersebut, adakah Jabatan Laut Malaysia tidak berupaya untuk mengawal selianya.

Mengikut maklumat yang diterima tidak ada sesiapapun baik rakyat Malaysia mahupun pihak TLDM dan Polis Marin Malaysia dibenarkan masuk ke kawasan rumah api tersebut bahkan penggunaan jetinya juga dilarang oleh Singapura.


Sewajarnya kerajaan Malaysia mengambil pengajaran dan kebimbangan rakyat tetap ada asasnya memandangkan Singapura telah menang secara rasmi dalam tuntutan Batu Putih tidak mustahil ICJ juga mengambil pendekatan dan merujuk kes tuntutan yang dimenangi Malaysia iaitu Pulau Sipadan dan Pulau Ligitan yang dibangunkan dan dikawal selia Malaysia di pulau tersebut.

Makanya tentunya Singapura berjaya dalam tuntutannya memandangkan penyelian rumah api dan radar tenteranya disamping faktor surat kerajaan Johor kepada Singapura pada tahun 1953 yang terus meranapkan harapan Malaysia.. dipetik dari SINI

SHAH ALAM - Singapura boleh menuntut Pulau Pisang sekiranya republik itu mengamalkan ‘pendudukan efektif’ di pulau berkenaan untuk satu tempoh yang lama mengikut Undang-undang Laut Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 1982 (UNCLOS).  
Pemerhati undang-undang, Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin berkata, jika Malaysia mengakui sebagai pemilik bagi sesebuah kawasan maka perkara itu perlu dibuktikan kepada negara-negara lain dan juga seluruh dunia.  
“Dari sudut UNCLOS, cara sesuatu tempat boleh dituntut oleh negara lain ialah dipanggil ‘effective occipation’ (pendudukan efektif). Maknanya kawasan itu diduduki atau diuruskan oleh negara berkenaan.  
“Saya tidak pasti situasi sebenar di Pulau Pisang tetapi sekiranya pulau itu juga ditadbir oleh Singapura bagi tempoh masa yang panjang dan kita tidak ambil apa-apa tindakan untuk menunjukkan bahawa kita adalah tuan punya pulau itu, maka Singapura boleh buat tuntutan,” katanya.  
Beliau turut mengingatkan bahawa Pulau Batu Puteh telah diuruskan oleh Singapura dan perkara itu menjadi asas tuntutan republik tersebut.  
Beliau yang juga seorang peguam itu menyarankan agar Malaysia segera mengambil langkah berwaspada dengan mentadbir pulau yang terletak kira-kira 8 kilometer di luar perairan Pontian itu.

Sekiranya Malaysia melakukan pendudukan efektif ke atas pulau tersebut seperti mentadbirnya, kita mungkin tidak akan hilang kelayakan untuk mengatakan pulau itu adalah hak milik kita.  
“Setakat ini Singapura memang tidak membuat sebarang tuntutan lagi tapi kita perlu berwaspada. Pulau Batu Puteh itu satu isu yang sangat sedih buat sejarah Malaysia,” katanya.  
Menurutnya, pulau itu perlu didiami warga Malaysia meskipun hanya dalam bilangan yang kecil.

“Kerajaan perlu sentiasa menunjukkan kepada Singapura dan dunia bahawa kita melakukan pentadbiran kesemua pulau di Malaysia.  
“Cara terbaik adalah Malaysia menempatkan kem tentera dan juga penduduk yang menetap di pulau itu.  
“Walaupun jumlahnya kecil tapi penduduk itu mestilah warganegara Malaysia dan mentadbir urus pulau tersebut,” katanya.  
Tambahnya, “kita mesti ambil langkah-langkah untuk membangunkan apa saja yang kita boleh buat. Mungkin bangunkan sektor pelancongan di sana.”  
1 Julai 2008 lalu, bekas Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, isu kedaulatan Malaysia terhadap Pulau Pisang tidak perlu timbul ekoran pulau itu sudah diwartakan dalam mukim Pontian dan menjadi sebahagian daripada pentadbiran Majlis Daerah Pontian.  
Pulau Pisang terletak 5 kilometer dari bandar Benut itu mempunyai kedudukan strategik iaitu di bahagian selatan laluan perkapalan yang sibuk di Selat Melaka.  
Terdapat sebuah rumah api setinggi 53 meter yang dikendalikan oleh Kakitangan Pihak Berkuasa Maritim dan Pelabuhan Singapura.  
Di kawasan sekitarnya pula terdapat tiga buah pulau lain iaitu Pulau Sauh, Pulau Kemudi dan Pulau Tunda ~ Sinar Harian

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails