Tuesday, October 14, 2014

Oktoberfest Melaka : Setelah dibelasah Timbalan Mufti Perak, KM Melaka buat 'U' Turn... (Video Inside)


Berita Harian adalah antara beberapa akhbar yang melaporkan tentang Pesta Arak Oktoberfest yang akan diadakandi negeri Melaka pada pada 18 Oktober ini dan ianya dijangka berlangsung di Jonker Walk.

Ketua Menteri, Datuk Seri Idris Haron dilaporkan memberi jaminan tindakan tegas akan diambil terhadap orang Islam yang didapati meminum arak pada acara berkenaan.

"Saya beri jaminan yang kita akan pastikan orang Islam tidak akan dibenarkan minum arak di sana dan akan bertindak tegas sekiranya menerima laporan yang menyatakan demikian," katanya kepada pemberita selepas istiadat penganugerahan darjah, bintang dan pingat kebesaran sempena hari jadi Yang Dipertua Negeri Melaka.

Bagaimanapun, beliau berkata, kerajaan negeri tidak dapat menghalang orang bukan Islam untuk meminum arak pada acara berkenaan kerana tiada peruntukan undang-undang yang melarang perbuatan itu.

Mengenai kenyataan Ketua Dewan Ulama PAS Melaka, Zulkifli Ismail Muhammad semalam yang meminta kerajaan negeri mengambil langkah menghalang penganjuran pesta arak Oktoberfest itu, Idris berkata "saya tidak tahu di mana yang dikatakan pesta arak".

Beliau berkata, pengisian program itu dilihat bertujuan menggalakkan pelancong dari luar negara untuk datang ke Melaka.

Idris berkata, pemimpin dan penyokong PAS perlu berfikiran terbuka ketika hidup dalam masyarakat majmuk dengan mengambil semangat 'untuk mereka agama mereka dan untuk kita agama kita'. ~ laporan penuh sila baca di SINI

Bagaimanapun kenyataan beliau itu telah dibidas oleh Timbalan Mufti Perak, Zamri Hashim menyatakan kenyataan pemimpin dari UMNO itu menggambarkan keperluan beliau untuk lebih mendalami ilmu berkaitan Islam dalam mentadbir sebuah kerajaan Islam.

Timbalan Mufti Perak, Zamri Hashim menyatakan tindakan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron berhubung penganjuran pesta arak Oktoberfest di negeri tersebut pada 18 Oktober ini menggambarkan keperluan beliau untuk lebih mendalami ilmu berkaitan Islam dalam mentadbir sebuah kerajaan Islam.

Menurut Zamri yang dipetik dari laman web Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), tindakan Idris itu telah menconteng arang ke atas kegemilangan sejarah kerajaan Islam di Melaka.

“Ini kerana hakikatnya, arak sama sekali tidak mampu menarik pelancong ke negara ini. Yang kita jelas, pesta berkenaan dikhuatiri akan mengundang kemurkaan Allah,” katanya mengulas kenyataan Idris baru-baru ini.

Setelah dibelasah kerana mengeluarkan kenyataan tanpa menggunakan otak itu.. Pemimpin UMNO yang juga Ketua Menteri Melaka itu.. buat 'U' Turn... katanya Kerajaan Melaka dan PBT tidak terima permohonan anjuran Oktoberfest..

Kerajaan negeri Melaka dan pihak berkuasa tempatan (PBT) tidak pernah menerima permohonan bagi penganjuran pesta Oktoberfest 2014 yang dijadual berlangsung di Jonker Street di Melaka pada Sabtu ini.

Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron berkata kerajaan negeri tidak pernah meluluskan mana-mana permohonan daripada syarikat swasta ataupun badan bukan kerajaan untuk menjayakan program yang bertentangan dengan syariah.

"Kerajaan negeri akan mengambil tindakan tegas ke atas umat Islam yang terlibat dalam mana-mana kegiatan berstatuskan maksiat.

"Premis-premis menjual arak hanya dikunjungi oleh orang bukan Islam sahaja," katanya dalam kenyataan di Melaka hari ini. – Bernama

Kah.. kah.. kah... dia nak perbodohkan siapa?.. macai bolehlah diperbodohkannya..

Tapi dia salahkan Pemuda PAS pulak...

 

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails