Thursday, October 9, 2014

Letupan di Bukit Bintang: Bekas Menteri salahkan Najib dan pertikai kecekapan Polis..Tan Sri Zainuddin Maidin di dalam blognya hari ini berkata, kesanggupan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tanpa berunding dengan rakyat yang menyokongnya telah ‘dihukum’ dengan kejadian letupan bom dihadapan sebuah kelab malam di Bukit Bintang pagi tadi.

Beliau juga mempersoal kecekapan pihak polis kerana gagal mencium rancangan buruk ini lebih awal.

“Untuk memadamkan berbagai spekulasi liar yang boleh mencemarkan imej baik negara, Timbalan CID Kuala Lumpur, ACP Khairi Ahrasa segera menyatakan bahawa kejadian itu mungkin berpunca dari persengketaan kongsi gelap dan siasatan sedang dijalankan dari semua sudut.

“Jika secepat itu diketahui puncanya, maka tidak pula polis secepat itu menciumi rancangan mereka.”

Zainuddin yang juga merupakan bekas Ketua Pengarang Utusan Melayu berkata, kenyataan Khairi itu bertujuan untuk mematahkan spekulasi, namun tidak menghalang orang ramai untuk mengaitkan kebarangkalian apa yang selama ini berlaku di Selatan Thailand dan Indonesia telah tercetus di Malaysia.

“Keyakinan ramai tergugat terhadap keupayaan pihak polis untuk memastikan keselamatan.

Zainuddin juga menyatakan bahawa, dengan kejadian pagi tadi, tiada siapa yang dapat menghalang rakyat dari berfikir bahawa Perdana Menteri Malaysia hanya mahu menjadi wira di mata Obama dengan meletakkan demokrasi dan liberalisme Malaysia setaraf dengan nilai globalisasi wacana Barat sehingga sanggup menghapuskan ISA yang selama ini menjadi payung keselamatan negara..

Baca ni..

APAKAH INI KERANA CINTA BUTA KITA KEPADA PRESIDEN OBAMA?

Seorang tebunuh dalam letupan yang mencederakan 14 orang di hadapan sebuah kelab malam di Bukit Bintang yang merupakan kawasan hiburan malam paling panas di Kuala Lumpur yang juga popular dengan kunjungan gay dan lesbian.

Untuk memadamkan berbagai spekulasi liar yang boleh mencemarkan imej baik negara , Timbalan CID Kuala Lumpur AC Khairi Ahrasa segera menyatakan bahawa kejadian itu mungkin berpunca dari persengeketaan kongsi gelap dan siasatan sedang dijalankan dari semua sudut.

Jika secepat itu di ketahui puncanya maka tidak pula polis secepat itu menciumi rancangan mereka sekalipun kenyataan itu memberikan gambaran sebagai ada penetrasi polis di kalangan mereka itu.Artinya mereka lebih cekap dan cepat betindak dari polis.

Walaupun kenyataan itu betujuan mematahkan spekulasi tetapi tidak dapat menghalang orang ramai untuk mengaitkan apa yang selama ini berlaku di Selatan Thailand dan Indonesia telah tercetus dalam negara kita.Keyakinan ramai tegugat terhadap keupayaan keselamatan .

Juga tidak dapat dihalang aliran pemikiran rakyat bahawa hal itu berlaku kerana Pedana Menteri Malaysia mahu menjadi wira kepada Obama dalam meletakan demokrasi dan liberalisme Malaysia setaraf dengan nilai Globalisasi wacana Barat sehingga sanggup menghapuskan ISA yang selama ini menjadi payung keselamatan negara.

Dan ini menimbulkan kemarahan di kalangan puak pelampau yang selama ini dapat dibendung oleh negara dengan menunjukan perimbangan dan kebijaksanaan kita bertindak dan menjalankan policy negara walaupun anti extemisme.

Kesanggupannya menghapuskan ISA tanpa berunding dengan rakyat yang menyokongnya adalah menjadi bukti sah dalam pekara ini.Hal ini juga telah mematahkan kuasa polis untuk melakukan tindakan preventive yang berkesan walaupun kuasa baru diberikan.

Walaupun Tun Dr.Mahathir juga semasa pemerentahannya menyedari bahawa kita tidak mungkin terlepas dari mulut buaya dalam menghadapi new colonialisme Barat tetapi kita tidak sampai terlihat menjilat punggong buaya untuk selamat dari naga.

Najib telah telah menghancurkan pagar yang dibina dengan darah dan air mata oleh ayahnya ~ Zamkata

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails