Monday, October 13, 2014

Memalukan!! Gara-gara percaya fitnah macai, MP BN kena gelak dalam Dewan..


Cerita pasal Guan Eng beli kereta berperisai yang harganya lebih mahal dari Hummer ini sebenarnya adalah satu cerita lama.

Ceritanya muncul dalam Facebook apa nama tah yang akupun dah lupa ketika 'S' Class baru milik Kerajaan Negeri Pulau Pinang hangat diperdebatkan dalam berbagai laman sosial.

Ianya bukanlah fitnah dari pemilik laman Facebook itu sebab admin Facebook itu telah menulis dengan huruf besar 'SINDIRAN' pada awal cerita itu.

Berita itu pada mulanya muncul di Facebook dengan penafian yang ia adalah satu berita olok-olok - namun perkara itu gagal difahami oleh blog yang menyebarkannya.

Entah macam mana tiba-tiba ianya kembali berdedar dalam laman sosial seminggu dua yang lalu.. mungkin kerana macai dah tak ada modal nak dijadikan isu.. jumpa saja cerita tu terus recycle..


Betul atau tidak.. mereka tak kisah..

Kemudiannya beberapa blog pro-Umno minggu lepas mengedarkan gambar Conquest Knight IV yang didakwa dibeli Lim pada harga RM2,298,263.75.

Tetapi cubaan macai-macai itu untuk memperbodohkan rakyat Malaysia kurang berjaya.. malangnya ianya berjaya memperbodohkan Ahli Parlimen dari UMNO sendiri...

Kan dah kena gelak...

MP BN ditertawa bangkit 'kereta perisai' Lim

Datuk Zahidi Zainul Abidin (BN-Padang Besar) diketawakan sebilangan MP Pakatan Rakyat kerana menyoal tentang berita olok-olok membabitkan kenderaan rasmi ketua menteri Pulau Pinang.

Zahidi bertanya tentang perkara itu sewaktu mencelah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang membahaskan Belanjawan 2015 tengah hari ini.

Zahidi bertanya tentang pembelian kereta rasmi Lim Guan Eng yang menurutnya dilengkapi perisai kalis peluru.

Pertanyaan itu membuatkan Khalid Samad (PAS-Shah Alam) berdiri dan mula ketawa pada beliau.

Menurut Khalid, berita olok-olok itu mula disebarkan oleh blog pro-Umno dan Zahidi kini mempercayainya.

"Padang Besar (Zahidi) ini tertipu dengan propaganda Umno sendiri yang mengatakan ketua menteri beli kereta harga RM2 juta.

"Ini bila dah cukup banyak sangat penipuan, dia sendiri pula percaya.

"Inilah satu kes yang agak kelakar bila dah banyak sangat penipuan, yang menipu itu pun percaya dengan penipuan mereka sendiri.

"Jangan percaya sangat tentera siber Umno ini semua. Tak ada gunalah," kata Khalid mengundang kemarahan dari seorang lagi MP Umno.

Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim (BN-Baling) bangkit dan membidas Khalid.

"Permatang Pauh (Anwar), tak usik Umno langsung. Hujah itu baik. Janganlah kacau daun," katanya.

Khalid membalas, "Cara Shah Alam, cara Shah Alam. Cara Permatang Pauh, cara Permatang Pauh".

Anwar kemudian menegaskan bahawa tuduhan pembelian kenderaan bernilai RM2 juta itu tidak benar.

Menurutnya, Lim tiada apa-apa yang mahu disorokkan tentang pembelian kenderaannya yang bernilai RM300,000 ~ Malaysiakini

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails