Wednesday, September 24, 2014

Reman 15 anggota, pegawai Kastam dilanjut lima hari lagi.. huih!! tutup muka jenis apa depa pakai ni?


Tempoh penahanan reman terhadap 15 anggota dan pegawai Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM) termasuk seorang yang bergelar Datuk dilanjutkan selama 5 hari lagi bermula esok sehingga 29 September ini.

Majistret Ahmad Solihin Abdul Rahman membenarkan permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk melanjutkan tahanan reman mereka berhubung siasatan kes penyeludupan arak dan rokok yang tidak dibayar duti dan cukai kastam membabitkan kerugian RM4 bilion kepada negara.

Mereka yang berpakaian lokap tiba di mahkamah, di Petaling Jaya pada pukul 10.05 pagi.

Mereka ditahan bagi membantu siasatan mengikut Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan 2001.

Mereka merupakan kumpulan kedua yang direman di mahkamah sama pada 18 September lalu, termasuk dua dari Ipoh, Perak. Pada 4 September lepas, kumpulan pertama iaitu seramai 12 pegawai Kastam ditahan reman berhubung kes sama.

Penahanan semua individu itu adalah hasil pemantauan lebih setahun di kawasan Zon Perdagangan Bebas Cukai di Pelabuhan Klang (PKFZ). – Bernama


Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails