Tuesday, April 29, 2014

Siasatpun belum dia dah kata 'Blackout' sebabnya.. boleh percaya ke ni?


Alasan yang dikemukakan oleh Pengerusi JPP Datuk Johari Abdul rentetan dari kekecohan Pemilihan Cabang Batang Sadong, Sarawak baru-baru ini ialah 'Blackout'..

Kononnya kejadian itu itu berlaku apabila kertas undi bagi pemilihan PKR berkenaan sedang dikira di pusat mengundi, di sebuah bilik hotel bajet di kawasan berkenaan.

Mungkin agaknya dia menyangka yang ahli-ahli PKR ini mudah diperbodohkan sebagaimana pemimpin UMNO memperbodohkan ahli-ahlinya...

Siasatpun belum dia dah keluarkan alasan...

Sepatutnya dijalankan dulu siasatan, dikemukakan bukti-bukti yang menyokong dakwaan kononnya berlaku blackout itu, bukannya bercakap tanpa sebarang fakta.

Ahli-ahli PKR sila baca dan fahamkan betul-betul apa yang Johari Abdul kata ni...

Jawatankuasa Pemilihan Pusat PKR mengesahkan berlakunya kejadian bekalan elektrik terputus di lokasi pengiraan kertas undi di Cabang Batang Sadong, Sarawak lalu mencetuskan kekecohan. 
Pengerusi JPP Datuk Johari Abdul berkata, kekecohan itu berlaku apabila kertas undi bagi pemilihan PKR berkenaan sedang dikira di pusat mengundi, di sebuah bilik hotel bajet di kawasan berkenaan. 
Ada sekumpulan petugas yang menjalankan tugas, oleh kerana tempat itu di kawasan pedalaman, tiada lokasi sesuai diadakan pengundian, jadi mereka memilih tiga bilik di hotel bajet berkenaan. 
"Sehabis waktu pilihan raya, petugas dan wakil daripada calon bawa undian ke dalam bilik untuk pengiraan, dan ketika itu seluruh kawasan Batang Sadong tiba-tiba terputus bekalan elektrik," kata Johari pada sidang media di Ibu Pejabat PKR, di Petaling Jaya hari ini. 
Katanya, ketika kejadian itu berlaku, dua wakil calon pergi ke bilik berkenaan dan mendapati kertas undi berselerakan. 
"Ketika mereka sedang buka tong undi dan mengira, kebetulan bekalan elektrik terputus. 
"Terdapat dua calon majlis pemilihan pusat yang datang untuk memastikan pengiraan, tetapi mereka terpaksa menunggu beberapa minit sebelum pintu bilik dibuka," katanya, dan menambah, insiden itu kemudiannya mencetuskan kekecohan. 
"Mereka ambil gambar kertas undi berselerakan, lalu mereka mendakwa wujudnya unsur penipuan," katanya. 
Johari bagaimanapun berkata pihaknya akan melakukan penyiasatan segera berhubung perkara itu. 
"Saya akan menyiasat perkara ini. Selepas ini saya terus ke Batang Sadong," katanya lapor The Malaysian Insider

Lebih menarik lagi ialah Pengerusi PKR Sarawak sendiripun ternganga bila diajukan soalan mengenai 'blackout' ini oleh wartawan... sila baca di SINI

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails