TUDM jelaskan kenapa MH370 tidak dipintas..


Setelah hampir 20 hari Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dikritik hebat terutamanya oleh media asing berikutan kehilangan pesawat Boeing 777-200 milik Malaysia Airlines (MAS)dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing... Akhirnya mereka tampil memberikan jawapan..

Media-media luar negara seperti The New York Times, BBC dan CNN mempersoalkan mengapa TUDM tidak berbuat apa-apa ketika radar pertahanan udaranya mengesan sebuah pesawat tidak dikenali membuat "Air Turn Back" dari laluan asal di Laut China Selatan menuju ke perairan Laut Andaman.

"Di mana TUDM ketika semua ini berlaku," tanya Andrew Brookes, bekas juruterbang Tentera Udara Diraja British (RAF) dan penganalisis penerbangan kepada BBC hari ini.

Sejurus sebelum membuat pusingan, pesawat itu telah menutup transponder yang memberikan maklumat tentang jenis, kelajuan dan kedudukan pesawat kepada menara kawalan, selain mematikan sistem dikenali Aircraft Communication Addressing And Reporting System (ACARS) yang menyampaikan maklumat terkini tentang pesawat menerusi satelit.

Media-media luar mempersoalkan mengapa TUDM tidak mengerah jet-jet pejuangnya untuk memintas pesawat itu yang kemudiannya dikenali sebagai MH370, sebelum ia menghilangkan diri di Laut Andaman dan berakhir di Lautan Hindi menurut Najib di ( SINI).

Ada di antara media-media luar negara itu mendakwa kegagalan TUDM bertindak membuktikan terdapatnya kelonggaran dalam kawalan keselamatan ruang udara negara dan menyukarkan pencarian MH370.

Jika sebelum ini pesawat MH370 itu tidak dipintas oleh jet-jet pejuang negara kerana ia dikategorikan sebagai bukan satu ancaman, sebagaimana yang dijelaskan oleh Panglima TUDM Jen Tan Sri Rodzali Daud di dalam sidang media.

"Kebanyakan ancaman bergerak di dalam kelajuan yang amat tinggi dan di altitud yang amat rendah, menuju (ke sasaran) di dalam kedudukan sudut tertentu. Tidak ada jet pejuang yang terbang dengan kelajuan di bawah Mach 1 kerana ia akan menyebabkan enjin 'flame out.".. Sepenuhnya sila baca di ( SINI )

Dan hari ini pula...

Kementerian Pertahanan menjelaskan, pasukan tentera tidak memintas pesawat misteri yang dikesan melalui ruang udara Selat Melaka kerana menyangka ia diarah berpatah balik oleh menara kawalan. 
Timbalan Menteri Datuk Abdul Rahim Bakri berkata, Tentera Udara Diraja Malaysia mengesahkan bahawa pesawat itu tidak memberi ancaman, ketika ia dikesan oleh radar tentera pada jam 2.40 pagi. 
Bagaimanapun, TUDM pada masa itu tidak memastikan bahawa pesawat berkenaan merupakan penerbangan MH370, yang kemudiannya gagal dikesan, katanya di Dewan Rakyat hari ini ~ Malaysiakini

Hanya kerana sangka ia patah balik?.. Habis ada radar tu buat apa?.. Radar tak tunjuk ke MH370 tu menghala kemana?

Kenapa tak jawab.. "Tak sangkalah pulak MH370 tu akan hilang...." jawab macam tu kan lagi senang..

Akupun tak sangka jugak manusia bodoh macam ni Najib boleh lantik jadi Timbalan Menteri..

Tapi kerana jawapan bodoh Timbalan Menteri itu satu lagi persoalan timbul..  Bagaimana Timbalan Menteri itu boleh mengatakan TUDM tidak memintas MH370 itu kerana sangkannya pesawat itu diarah berpatah balik?

Sedangkan pihak TUDM pada awalnya melaporkan mereka telah mengesan sebuah pesawat yang tidak dikenali merentasi Semenanjung?

Hanya selepas tiga hari barulah ianya disahkan sebagai MH370.. sila baca di ( SINI )

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive