Strategi 'Kajang Move' dah terlanggar tembok ke ni?


Jika benar apa yang dilaporkan oleh portal Pro UMNO yang berdasarkan banyak sumber ini.. nampaknya strategi 'Kajang Move' dah terlanggar tembok..

Tembok yang dimaksudkan ialah halangan yang akan menafikan Ketua Umum PKR, DS Anwar Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor jika beliau menang dalam PRK DUN Kajang ini..

Cita-cita Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi Menteri Besar Selangor menerusi pelan hebatnya mungkin tidak akan kesampaian.
Ia berikutan penyandang jawatan itu, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim enggan meletak jawatan. Berdasarkan sumber peringkat tertinggi, Abdul Khalid dijadualkan perlu menandatangani surat perletakan jawatan yang disediakan oleh kepimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR).
Bagaimanapun difahamkan Abdul Khalid enggan berbuat demikian. Surat perletakawan jawatan sulit itu merupakan sebahagian daripada pelan becita-cita tinggi untuk memberi laluan kepada Anwar memimpin Selangor.
Surat itu dipercayai bertarikh 23 Mac iaitu tarikh hari pengundian Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang.
Surat bertarikh tersebut dibuat dengan jangkaan Anwar akan memenangi PRK Kajang dan menyertai DUN Selangor.
Sumber kerajaan negeri turut memaklumkan The Star bahawa Abdul Khalid menasihatkan Istana Selangor bahawa beliau tidak akan meletak jawatan.
"Beliau rasa seperti dipermain-mainkan oleh Anwar," katanya sumber berkenaan. Abdul Khalid juga dikatakan sudah menerangkan kepada Sultan Selangor mengenai situasi politik di Selangor dalam pertemuan mingguannya pada Rabu lalu.
Difahamkan Sultan Selangor yang mahir mengenai Perlembagaan Negeri, dijangka tidak mengganggu hal politik namun akan mematuhi sepenuhnya semua undang-undang negeri.
Sejak Abdul Khalid menghadap sultan, beliau diperhatikan kini sentiasa berada dalam keadaan 'angin baik' dan selalu tersenyum.
Pemerhati berkata keadaan rambutnya sering dilihat sebagai 'pengukur angin' - kini dilihat sentiada kemas dan rapi serta kelihatan ceria.
Walau bagaimanapun, Abdul Khalid perlu menghadapi 'pertempuran sengit' dalam usaha mengekalkan kedudukannya.
Difahamkan DAP menggesa supaya diadakan mesyuarat khas Pakatan Rakyat pada minggu depan.
Seorang pemimpin senior DAP dikatakan memaklumkan kepada PKR bahawa jika parti itu gagal menguruskan Abdul Khalid, parti itu akan mula memberikan tekanan kepadanya. Abdul Khalid dilaporkan kehilangan sokongan DAP Selangor berikutan isu rampas Bible.
Bagaimanapun tidak semua Adun DAP akan memberi tekanan terhadap Abdul Khalid kerana sekumpulan Adun parti itu yang diketuai oleh pemimpin kuat mereka akan terus memberi sokongan kepadanya.

Itu sebahagian dari apa yang dilaporkan oleh Rakyat News di SINI

Tapi jangan takut... walaupun kelihatan strategi 'Kajang Move' itu kelihatan akan melanggar tembok, namun masih ada jalan penyelesaiannya..

Pilihan pertama akan menyebabkan 'political damage' serta 'image damage' buat yang menjadi tembok..

Pilihan kedua bagi memecahkan tembok itu akan memberikan 'political damage' buat yang melanggar dan dilanggar.

Kedua-dua pilihan yang ada itu, aku harap para pemimpin PKR Selangor sedia maklum, kalau tak tahu juga sila tanya..

Jadi buat yang telah merangka strategi 'Kajang Move' ini.. sila fikirkan betul-betul sebelum melaksanakan langkah seterusnya itu walaupun kita masih ada masa tiga tahun untuk memadam 'political damage' itu..

The Malay Mail juga telah melaporkan perkara yang sama..

The Malay Mail Online

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive