Pemuda UMNO Kedah gesa SPRM siasat kes balak kerajaan PAS.


Pergerakan Pemuda Umno Kedah meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kedah memulakan siasatan berhubung dakwaan kes penyelewengan pelaburan balak oleh kerajaan PAS di Papua New Guinea.

Ketuanya, Datuk Shaiful Hazizy Zainol Abidin, berkata siasatan itu perlu dibuat supaya rakyat Kedah mengetahui intipati berkaitan salah guna kuasa yang berlaku semasa zaman pentadbiran allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak sebagai menteri besar Kedah.

Beliau berkata, perjumpaan dengan SPRM itu bagi menyahut cabaran Pesuruhjaya PAS Kedah, Datuk Mahfuz Omar supaya kerajaan negeri sekarang pimpinan Barisan Nasional dan Umno mencari sebarang salah laku kuasa semasa Kedah diperintah PAS.

"Pada 2012, Pemuda Gerakan Kedah membuat laporan berkaitan isu balak ini tetapi hingga sekarang masih dalam siasatan, jadi kita minta SPRM ambil tindakan segera berkenaan isu balak di Papua New Guinea yang mengalami kerugian sebanyak RM13.49 juta," katanya kepada pemberita di Pejabat SPRM di Alor Setar, hari ini.

Beliau berkata, pada 12 Oktober 2008, Kedah Corporation Berhad (KCB) anak syarikat milik penuh Perbadanan Menteri Besar Kedah (PMBKed) menandatangani Perjanjian Penjualan Saham dengan MAS Incorporated (Papua New Guinea) Ltd (MAS) dengan membeli 70% saham dalam syarikat tersebut.

Pada 18 Oktober 2012, Pemuda Gerakan Kedah meminta menteri besar ketika itu (Azizan) memberi penjelasan berhubung projek pembalakan dan perladangan di Papua New Guinea yang mengalami kerugian kira-kira RM13.49 juta.

Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang, berkata berdasarkan laporan Jabatan Audit Negara (2011), kerajaan Kedah mengalami kerugian dalam projek pembalakan dan perladangan yang didaftarkan di negara itu.

"Mahfuz berkata tiada sebarang salah laku pada zaman pemerintahan PAS tetapi di sini kita dapat melihat dengan jelas bahawa mereka menyalah guna tadbir urus kerana tidak melakukan perbincangan sebelum membuat pelaburan balak itu," kata Shaiful Hazizy.

Beliau berkata, sebelum melakukan pelaburan, kerajaan PAS sepatutnya merujuk kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri terlebih dahulu sebelum mengambil keputusan untuk melabur yang akhirnya mengalami kerugian berjumlah jutaan ringgit.

Shaiful Hazizy berkata, SPRM perlu menyegerakan siasatan terhadap kes ini kerana tidak mahu rakyat Kedah berprasangka tidak baik terhadap kerajaan negeri sekarang. - Bernama


... Sikit info untuk dikongsi bersama.. pada 12 Oktober 2008..Kedah Corporation Berhad (KCB) anak syarikat milik penuh Perbadanan Menteri Besar Kedah (PMBKed) pada zaman pemerintahan Pas Kedah telah menandatangani Perjanjian Penjualan Saham dgn MAS Incorporated (PNG) Ltd (MAS) bagi membeli 70 peratus saham dalam syarikat tersebut..

MAS merupakan syarikat yg didaftarkan di Papua New Guinea telah ditawarkan untuk membangunkan dua kawasan seluas 114,429 hektar di negara itu dan tanah2 itu merupakan milik syarikat Baina Agro Forest Limited dan Magarida Resources Development Ltd..

Jutaan ringgit didakwa digunakan untuk melobi projek berkenaan, manakala tuntutan perjalanan tanpa dokumen sokongan yang lengkap serta beberapa kos tak masuk akal juga direkodkan dalam Laporan Audit Negara 2011

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive