30 kakitangan PKNS bukan dipecat cuma tak disambung kontrak..


Sepatutnya pihak yang mahu menjadikan perkara ini sebagai isu, fahami dulu apa yang dimaksudkan dengan 'Kakitangan Kontrak', bukannya menjadikannya sebagai modal untuk menyerang pentadbiran  Kerajaan Negeri Selangor..

Tidak terdapat definisi khusus bagi menjelaskan maksud pekerja kontrak di dalam Akta mahupun undang-undang bertulis yang lain.

Namun, mengikut kamus Oxford, pekerja kontrak ditakrifkan sebagai buruh atau pekerja kontrak dan biasanya merujuk kepada pekerja yang diambil bekerja untuk tugas tertentu bagi suatu tempoh tertentu.

Penamatan tempoh khidmat mereka bergantung kepada pihak yang mengambil mereka bekerja dan ianya boleh ditamatkan bila-bila masa.. ikut suka depa..

Lagipun pelantikan secara kontrak itu bukan bermakna satu jaminan kakitangan diserap sebagai tetap, ini perlu difahami sejak awal apabila seseorang menandatangani tawaran kerja kontrak.

Justeru, jika kontrak disambung, ia wajar dianggap ‘bonus’ tetapi jika tidak disambung mereka perlu menerimanya dengan hati terbuka.

Hak dan budi bicara perlu difahami dalam isu ini, hak pekerja kontrak mematuhi kontrak serta menikmati segala bayaran yang diperuntukkan undang-undang, manakala aspek disambung atau tidak adalah budi bicara majikan.

Penyambungan kontrak bukan hak pekerja, malangnya seperti biasa, media tunggangan UMNO baik TV3 mahupun Utusan cuba mensensasikan isu ini..

Utusan melaporkan..

SHAH ALAM 4 Feb. - Masa depan hampir 30 kakitangan kontrak PKNS Holdings Sdn. Bhd. (PHSB) iaitu anak syarikat Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) kelam apabila kesemua mereka dipecat serta-merta tanpa sebarang alasan daripada pihak pengurusan.

Difahamkan kesemua kakitangan terbabit menerima surat arahan pemecatan itu selepas menghadiri satu perjumpaan dengan pihak pengurusan syarikat berkenaan pada kira-kira pukul 9 pagi hari ini.

Surat arahan pemecatan bertarikh 3 Februari 2014 tersebut (semalam) ditandatangani Pengerusi PHSB, Datin Norazlina Zakaria.

Wakil kepada kakitangan yang terlibat, Dr. Alif Aiman berkata, mereka terkejut dan tidak menyangka sama sekali menerima arahan sedemikian daripada pihak pengurusan PHSB yang didakwa dibuat tanpa mengikut prosedur.

Menurutnya, pemecatan itu dianggap sebagai satu tindakan penganiayaan terhadap kakitangan berikutan arahan tersebut bukan sahaja dibuat tanpa sebarang notis awal, malah pengurusan syarikat berkenaan juga tidak memberikan sebarang alasan mengapa tindakan itu diambil.

"Ini yang kami kesalkan. Kami datang kerja pada hari ini tiba-tiba kami dipanggil dalam satu perjumpaan oleh pihak pengurusan dan diberitahu perkhidmatan kami telah ditamatkan.

"Sehingga saat ini kami tidak tahu apa sebab syarikat berhentikan kami. Kami tidak melakukan kesalahan atau melanggar apa-apa peraturan syarikat," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Tambah Alif yang merupakan Pengurus Kanan Pemasaran PKNS, berdasarkan surat tersebut, pihaknya hanya dimaklumkan mengenai tindakan itu yang dibuat selaras dengan perubahan dan hala tuju PKNS bagi menyusun semula organisasi dan sumber manusia termasuk PHSB.

"Ada antara kami telah berkhidmat selama tiga tahun, ada juga yang baru berkhidmat selama empat bulan. Bayangkan apa nasib dan perasaan kami diberhentikan begitu sahaja. Kalau kami melakukan sebarang kesalahan, mengapa tidak dikenakan surat tunjuk sebab, adakan siasatan dalaman?

"Akibat tindakan ini, kami hilang punca pendapatan. Bagaimana kami nak tanggung kehidupan keluarga, biayai persekolahan anak-anak, bayar bil, bayar pembiayaan rumah, kenderaan dan sebagainya? Apakah pihak PKNS dan kerajaan negeri memahami nasib kami ini?

"Selama ini kerajaan negeri menyatakan mereka membela kebajikan rakyat, namun dalam kes kami ini, apakah kerajaan negeri benar-benar berpegang kepada apa yang diperkatakan mereka sebelum ini? Kami juga rakyat," tegasnya.

Menurut Alif, mereka akan membawa perkara itu kepada Jabatan Perhubungan Perusahaan Selangor, esok.

Sementara itu, seorang kakitangan yang enggan dikenali memberitahu, keputusan PHSB memecat mereka secara tiba-tiba dipercayai dibuat oleh Pemangku Pengurus Besar PKNS, Azlan Md. Alifiah atas arahan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurutnya, tindakan tersebut mungkin berkait rapat dengan arahan kerajaan negeri sebelum ini yang menukarkan Pengurus Besar PKNS, Datuk Othman Omar dan Setiausaha PKNS, Norita Mohd. Sidek susulan pertikaian arahan penyingkiran Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali daripada jawatan Ahli Lembaga Pengarah syarikat itu.

Pada perenggan yang kedua terakhir jelas menunjukkan mengapa isu penamatan kontrak mereka ini dijadikan isu besar oleh media tunggangan UMNO.

Hakikatnya mereka bukannya dipecat.. cuma tidak dilanjutkan kontrak, itu dua perkara yang berbeza tu...

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menafikan penglibatan beliau dalam pemecatan hampir 30 kakitangan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor Holdings Sdn Bhd (PHSB).

Beliau ketika ditemui berkata keputusan itu dilakukan sendiri pihak pengurusan PHSB dan menganggap tiada sebarang pemecatan pekerja berlaku melainkan pemberhentian disebabkan mereka tidak melanjutkan kontrak kakitangan terbabit.

Abdul Khalid berkata menerusi nota yang diberikan kepadanya, pihak pengurusan PHSB memaklumkan tindakan itu adalah sebagai langkah untuk menentukan jumlah pekerja yang sesuai dalam organisasi berkenaan memandangkan pekerja yang diberhentikan itu adalah pekerja kontrak.

"Itu adalah keputusan pengurusan PHSB dan saya percaya pasti ada sebabnya malah pada saya konsep dipecat boleh jadi tiada tetapi konsep tidak diteruskan pelantikan boleh jadi," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Menghafaz Al-Quran Peringkat negeri Selangor anjuran Jabatan Agama Islam Selangor di Shah ALam malam tadi.

Ketika diminta mengulas sama ada pemberhentian itu ada kaitan dengan isu dalaman yang dihadapi PKNS kini, Abdul Khalid turut menafikan ia disebabkan perkara berkenaan malah kes itu masih lagi dalam proses pendengaran yang dikendalikan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor - Sebahagian dari laporan Bernama

Hmmm.. rasanyalah kalau Anwar pegang jawatan MB Selangor tu.. hari-hari kita akan dengar berita yang negatif saja pasal Selangor ni...

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive