Monday, November 25, 2013

Selepas gelar pekerja MPPP 'Kucing Kurap', Jeff Ooi gelar Mansor Othman 'Tokong' pulakdah...


Ahli Parlimen Nibong Tebal Mansor Othman hari ini menegur rakan sejawatnya daripada DAP ekoran kenyataan kontroversi "kucing kurapnya" yang merendah-rendahkan pegawai berpangkat rendah.

Mansor yang juga pengerusi PKR negeri itu menggesa Ooi menarik balik kenyataan itu dan memohon maaf kerana ia bertentangan dengan semangat dalam Pakatan Rakyat.

"Jika mahu menegur penjawat awam, beliau perlu melakukannya melalui saluran yang betul. "Gangguan sedemikian tidak mencerminkan profesionalisme sebagai seorang anggota Parlimen," kata Mansor. 

Tambahnya lagi, komen Ooi itu tidak sesuai dan tidak sepatutnya kerana istilah yang digunakan itu bersifat keji dan tercela.

Ooi bagaimanapun mempertahankan ucapannya dan menyindir kembali Mansor:

"Kita hampir terlupa beliau di Pulau Pinang. Adakah dia 'tokong' di sini? Jangan cuba jadi tokong."

Ogos tahun lalu, Mansor terpalit kontroverso ekoran bocornya minit mesyaurat PKR yang mendedahkan beliau melabelkan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng sebagai tokong.

Bernama semalam melaporkan, lawatan Ooi di Pasar Jelutong di George Town bertukar 'kecoh' apabila seorang pekerja Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) menggesanya menggugurkan label 'kucing kurap' yang ditujukan kepada kakitangan bawahan MPPP, Sabtu lepas.

Ketika ditanya, Ooi mengaku memberi label 'kucing kurap' kepada kepada beberapa pegawai MPPP kerana mereka tidak membawa perangkaan terkini mengenai kedudukan penjaja di Jelutong selain tidak berpuas hati apabila pegawai kanan yang sepatutnya hadir tiada dalam sesi lawatan itu.

"You are insulting me by sending a lower officer itu 'kucing kurap' (anda menghina saya dengan menghantar pegawai pangkat rendah itu 'kucing kurap')...

"Kita nak selesaikan masalah tetapi pegawai kanan itu serah kepada seorang yang lebih junior dan mereka tidak boleh buat keputusan," beliau dipetik sebagai berkata oleh Bernama lapor Malaysiakini.

Sementara itu mantan Ketua AMK Pulau Pinang, Saudara Amir Ghazali melalui laman Facebooknya juga turut menasihati Jeff Ooi agar memohon maaf kerana tindakannya itu.

Menurutnya langkah memohon maaf ahli politik DAP itu dapat menghentikan pertikaman lidah sesama semua pihak berwajib dalam media, selain, menjernihkan muafakat kedua-dua parti dalam Pakatan Rakyat negeri.

"Sebaiknya, demi perpaduan erat yang telah diikatsimpulkan DAP dan PKR, kewajaran untuk pemohonan maaf diberi perhatian oleh Jeff Oii adalah keutamaan," ujar Amir..

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails