Thursday, October 31, 2013

Video saat-saat Treler dipandu laju sebelum rempuh kenderaan JPM tersebar..


Gara-gara sebuah treler yang membawa kontena  terbang memasuki arah lebuhraya yang bertentangan semalam, kesesakan yang teruk telah berlaku di Lebuhraya SKVE Serdang..

Bagaimanapun kemalangan tersebut dilaporkan tidak menyebabkan sebarang kehilangan nyawa, cuma seorang yang memandu kenderaan SUV Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri yang dalam perjalanan dari Putrajaya patah tangan akibat rempuhan treler itu.


Daripada video awal sebelum kemalangan itu, sudah dapat dilihat yang pemandu lori kontena itu seperti tidak menghiraukan keselamatan pengguna jalan raya lain sebaliknya membawa laju melebihi 100 km sejam.

Apabila tiba di laluan lurus, ia memecut sehingga gagal dikawal menyebabkan ia terbalik dan tercampak ke lorong bersebelahan bertentangan yang menghala ke Kuala Lumpur.

Kejadian berlaku pada petang 30.10.2013 Rabu... Saksikan!!


Sumber info dari SINI

Negara kita ada Polis Traffik.. negara kita juga ada JPJ dan negara kita ada SPAD..

Walaupun begitu banyak agensi penguatkuasaan undang-undang lalulintas namun penguatkuasaannya bagaimana?

Adakah perlaksanaannya mengikut musim atau dikuatkuasakan pada musim-musim perayaan tertentu saja?

Antara tiga Agensi penguatkuasaan di atas, yang sering aku nampak melakukan operasi penguatkuasaan ialah Polis Traffik dan JPJ di Pulau Pinang ini..

Tetapi yang sering ditahan untuk pemeriksaan oleh mereka bukanlah lori lebih muatan yang menggunakan arang batu sebagai bahan bakar (aku tulis macam ni sebab banyak lori yang mengeluarkan asap hitam serupa keretapi zaman dulu..).. yang sering ditahan ialah motorsikal.. kenapa?

Kalau tak percaya lihatlah di selepas tol Jambatan Pulau Pinang dari Seberang Perai menghala ke bahagian Pulau..

Semalam dalam perjalanan ke Arau, Perlis di atas Lebuh Raya Utara Selatan, kereta aku yang dipandu pada kelajuan 120Km/Jam telah dipotong oleh sebuah 'Low Loader Treler'.. entah berapa laju dia bawak entahlah..

Nak record videopun aku tak berani sebab jalan basah sebab hujan...

Yang tak tahu apa itu 'Low Loader Treler'.. ni jenis treler yang bawa kenderaan berat contohnya mcm jengkaut tu..

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails