Oooo... Patutlah PAS kalah di Kedah..Apa yang dinyatakan dalam kajian oleh Umcedel ini hanyalah sebahagian dari beberapa faktor yang menyebabkan PAS tumbang di Kedah..

Bukan sahaja gagal mengurus kritikan tetapi memandang sepi teguran dan peringatan dari penyokong juga antara faktornya..

Malah ada sahabat pernah menyatakan apabila diberitahu kepada pimpinan Pakatan Rakyat Kedah bahawa akan berlangsung dua perjumpaan antara Ahli Majlis Ketua-Ketua Kampung Kedah dan Mukhriz yang mahukan sokongan mereka dalam PRU13 yang lalu, di Parit Buntar November 2012..

Jawapan yang diterimanya... "Allah.. Orang-orang PAS bukannya serupa dengan orang PKR yang boleh dibeli tu..."

Jawapan yang sama juga diterima bila diberitahu.. berhati-hati bila memilih 'Polling And Counting Agent (PACA)' terutama sekali Counting Agent..

Malas nak cakap apa yang BN dah buat.. tapi seawal jam 2.00 tengahari lagi ada sumber dari BN dengan yakin boleh bagitahu.. "Bro.. padan muka hangpa.. Kedah kami punya dah...."

Lain-lain faktor orang PAS Kedah boleh dapatkan info dari PAS Baling..
Dan kesalahan tidak seharusnya diletakkan dibahu Ustaz Azizan semata-mata malah semua pimpinan Pakatan Rakyat Kedah khususnya PAS harus dipersalahkan..

Menurut Umcedel.. Selain dari gagal urus kritikan.. EGO antara penyumbangnya..

Pengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) Prof Mohd Redzuan Othman berpendapat PAS gagal mengekalkan pentadbiran di Kedah kerana tidak mampu menguruskan kritikan dan juga prestasi yang ditunjukkan menteri besar negeri itu.

Katanya, perkara ini amat menonjol jika dibandingkan dengan negeri Kelantan, di mana PAS berjaya mengekalkan pentadbiran.

"Untuk menang, anda tidak boleh cuma katakan bahawa kami parti kuat yang telah bekerja keras untuk tempoh yang lama.

"PAS di Kedah bukan seperti PAS di Kelantan. Di Kelantan, di antara lapan orang yang ditinjau, empat akan sokong PAS, tiga BN, tapi kesemua lapan orang akan sokong (bekas MB) Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

"Saya tidak mahu mengulas terlalu panjang memandangkan (bekas MB Kedah) Datuk Seri Azizan Abdul Razak kini berada di hospital, tapi kita semua tahu keputusannya (pilihan raya),” katanya.

Berucap dalam satu forum untuk membincangkan mengenai kesan pilihan raya tersebut, beliau berkata trend sama dilihat di Selangor, di mana Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menjadi faktor utama kemenangan Pakatan di negeri itu.

Jelasnya, tinjauan menunjukkan sokongan setinggi 60 peratus di seluruh negeri itu, yang kebanyakannya merupakan penjawat awam dan kakitangan syarikat berkaitan kerajaan, katanya.

Kegagalan BN untuk menamakan calon MB juga menyumbang kepada faktor kekalahan di negeri tersebut, katanya ~ Malaysiakini

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive