Obama telefon Najib.. Laporan Utusan vs Kenyataan Media White House.. tengoklah apa yang tak sama..


Hari ini antara perkara yang dilaporkan riuh rendah oleh media-media tunggangan UMNO/BN baik media cetak mahupun media on-line ialah 'Obama Telefon Najib'.

Kononnya dalam panggilan telefon itu Obama menyatakan, beliau memahami dan menerima proses serta keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) Malaysia pada Ahad lalu.

Oleh itu Lidah Rasmi UMNO @ Utusan melaporkan kononnya "Obama telefon Najib iktiraf keputusan PRU-13"

Betul ke Obama memahami dan menerima proses serta keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 seperti apa yang dilaporkan oleh Utusan itu?

Ini apa yang dilaporkan oleh Utusan..

KUALA LUMPUR 14 Mei - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama membuat panggilan telefon secara mengejut kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini. 
Dalam panggilan telefon itu Obama menyatakan, beliau memahami dan menerima proses serta keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) Malaysia pada Ahad lalu. 
Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataannya memberitahu, Obama turut diberi penerangan ringkas tentang usaha kerajaan memastikan proses pilihan raya yang bersih dan adil. 
"Obama mengucapkan tahniah kepada Najib di atas kejayaan beliau menerima mandat daripada rakyat untuk terus memimpin negara ini," jelas kenyataan itu. 
Dalam perbualan telefonnya dengan Najib, Obama telah menyatakan persetujuan untuk menghadiri Sidang Kemuncak Keusahawanan Global di ibu negara pada 11 dan 12 Oktober ini. 
Menurut Pejabat Perdana Menteri, Malaysia dan AS akan terus memperkukuhkan hubungan dua hala menerusi kerjasama serantau dan antarabangsa. 
Obama turut menyentuh perdagangan dua hala dan pelbagai hala manakala secara khusus beliau mengharapkan inisiatif Kerjasama Trans Pasifik (TPP) akan dimeterai dalam masa terdekat. 
Kedua-dua pemimpin tidak ketinggalan berbincang tentang isu pengawalan senjata nuklear.
Sementara itu, Najib berkata, beliau menghargai panggilan peribadi dan minat yang ditunjukkan oleh Obama terhadap Malaysia serta komitmen Presiden AS tersebut untuk menjalin hubungan yang lebih erat antara kedua-dua negara ~ Utusan

Ini pula kenyataan Media yang dikeluarkan oleh White House..

Yang mana antara kenyataannya ialah.. "The President noted that Malaysians had turned out in record numbers to vote and welcomed the Prime Minister’s efforts to address concerns about election irregularities."

Maknanya.. "Presiden itu berkata bahawa rakyat Malaysia telah keluar mengundi dalam jumlah yang menjadi rekod dan menyambut baik usaha Perdana Menteri untuk menangani kebimbangan mengenai penyelewengan pilihan raya."

White House

Mananya Obama kata beliau iktiraf keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) Malaysia itu?..

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive