Gempar! Shahrir Samad pula bercakap dengan kerusi di Johor!!

Jika semalam telah disiarkan satu laporan beserta dengan beberapa keping gambar tentang insiden yang memalukan Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Perlis, ini pula satu insiden yang memalukan buat pemimpin UMNO di Johor..

Muhyiddin dalam satu lawatan kerjanya ke negeri Perlis pada 27 april 2013 lalu terpaksa bercakap kepada kerusi yang lebih banyak dari manusia dalam satu program Pemimpin Bersama Rakyat anjuran BN Perlis..lihat di ( SINI )

Calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi Parlimen Johor Baru Tan Sri Shahrir Abdul Samad pula berucap dalam satu majlis dengan dewan yang hampir kosong apabila hanya kurang 100 sahaja penduduk Cina dari Taman Century di sini yang hadir semalam.

Bagaimanapun Shahrir mempersalahkan pihak penganjur kerana majlisnya yang tidak mendapat sambutan sama sekali itu...


Ini laporannya yang dipetik dari The Malaysian Insider..

JOHOR BARU, 29 April — Calon Barisan Nasional (BN) di kerusi Parlimen Johor Baru Tan Sri Shahrir Abdul Samad berucap dalam satu majlis dengan dewan yang hampir kosong apabila hanya kurang 100 sahaja penduduk Cina dari Taman Century di sini yang hadir semalam.

Shahrir yang merupakan ahli Parlimen di kawasan yang dikenali sebagai “sting garden” oleh penduduk temapatan sejak enam penggal itu juga dilihat gagal menarik kelompok masyarakat Cina dalam program anjuran parti komponen BN, Gerakan.

Malah, bekas Timbalan Perdana Menteri Tun Musa Hitam, yang dijadualkan akan berada di sana, juga tidak muncul.

Program yang dijalankan di Dewan Persatuan Wushu Hua Tiong itu turut menyaksikan kerusi kosong gagal dipenuhkan walaupun penganjur turut menyediakan jamuan bagi hadirin.

Shahrir ketika berucap di hadapan majoriti masyarakat cina yang berusia itu turut menjelaskan kemasukan Pakatan Rakyat (PR), terutamanya DAP di Johor akan mengubah budaya masyarakat berbilang kaum di negeri kubu kuat BN itu.

“Orang luar datang kata Umno rasis dan tiada pandangan seimbang ... dan yang cakap ini DAP, mereka bukan mahu undi orang Melayu, tetapi mahu jadi suara orang Cina, itu pandangan yang racial,” kata Shahrir yang pernah memenangi kerusi Parlimen Johor Bahru atas tiket calon bebas selepas meletakkan jawatan sebagai protes kepada perdana menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad pada 1988 malam tadi.

“Sebagai orang Johor saya ingin menyatakan kita diajar untuk membuat keputusan. Sama ada kita Melayu Cina, India ... cara sebagai orang Johor mahu kita teruskan atau orang seperti Kit Siang akan bawa keadaan lain,” katanya, merujuk kepada Penasihat DAP Lim Kit Siang.

Jelas Shahrir, cara yang dibawa pemimpin veteran DAP itu bukanlah cara masyarakat Johor, kerana rakyat berbilang kaum di negeri itu mengamalkan kaedah komuniti berbincang dengan kerajaan tanpa melibatkan retorik politik.

Shahrir yang memenangi kerusi berkenaan pada 2008 dengan majoriti 43,143 undi kali ini akan menentang pesara tentera, calon PKR daripada PR, Jeneral (B) Tan Sri Md Hashim Hussein.

Hashim merupakan anak jati Kempas, Johor dan merupakan bekas tentera yang pernah berkhidmat untuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di serata dunia serta berjanji akan meningkatkan mutu dan taraf hidup anggota tentera ekoran kehidupan mereka kini dakwanya tidak dibela kerajaan.

“Ini soal kita harus fikir benar-benar kerana ia tentunya keputusan dan persoalan yang begitu besar.

“Selama ini tiada masalah yang kita tidak boleh selesaikan. Tiada rintangan menyekat kemajuan kita ke depan,” katanya, dan menambah, “kita mahu ubah kepada keadaan yang kita tak tahu untung atau rugi.”

Kerusi Parlimen Johor Bahru mempunyai sejumlah 96,515 pengundi berdaftar dengan masyarakat Melayu membentuk 51 peratus, Cina 43 peratus atau 41,501, dan baki lima peratus adalah India.

Selepas majlis selesai, Shahrir ketika dalam perjalanan menuju ke kenderaannya turut kedengaran memberi teguran kepada penganjur program itu.

“Lain kali nak organise (anjur), organise betul-betul” ~ The Malaysian Insider

Semakin jelas UMNO/BN ditolak rakyat.. hinggakan dikubu kuatnya sendiri rakyat sudah tidak peduli siapa yang hadir bagi membantu kempen UMNO/BN..

Adakah PRU13 ini akan menyaksikan kubu kuat yang juga negeri kelahiran UMNO menjadi kubur buatnya.. bersamalah kita jadikannya satu realiti..

Oleh itu.. UNDILAH SIAPA SAJA ASAL BUKAN CALON DARI UMNO?BN DAN JUGA BEBAS!!

Buat warga Permatang Pauh.. jangan lupa malam ini...


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive