Netbook 1Malaysia : Belum diguna lagi sudah rosak...


Inilah apa yang rakyat Malaysia peroleh bila sebahagian dari dana yang disalurkan kepada rakyat terpaksa dipulangkan kembali kepada kroni UMNO/BN.

Apa yang dibekalkan kepada rakyat Malaysia akhirnya bertukar menjadi beban buat mereka yang menerimanya antaranya ialah Netbook 1Malaysia ini..

Ianya diberikan secara percuma tetapi memandangkan sifat tamak yang terbungkam dalam diri kroni-kroni UMNO, rakyat yang gembira pada ketika menerimanya.. bertukar duka setelah menerimanya.

Ada yang mendakwa hanya sempat menggunakannya selama satu minggu sahaja malah ada yang mendakwa ianya tidak boleh diguna sejak dari tarikh ianya diterima..

Apa yang pasti ialah.. Kroni semakin kaya.. Rakyat menanggung derita...

Pencacai UMNO dapat apa??.. ni pengumuman buat pencacai UMNO.. Ada sumber mengatakan bahawa Noh Omar akan merekrut 100 Cybertrooper bagi menyerang Kerajaan Negeri Selangor dan seluruh Blog Pro Pakatan Rakyat.. Gaji sekitar RM3000 sahaja sebulan.. berminat?.. ha..ha.. carilah sendiri macam mana nak jadi Cybertrooper tu.. 

*************************************

Netbook 1Malaysia: Rosak sebelum sempat digunakan

TEMERLOH – Entah di mana silapnya, berdozen Netbook 1Malaysia yang diedarkan kepada pelajar di daerah ini terpaksa dihantar ke kedai komputer untuk dibaiki atas pelbagai kerosakan.

Ada antara ibu bapa yang ditemui kecewa kerana hanya sempat menggunakan produk itu dalam tempoh seminggu, malah lebih teruk ada yang mendakwa langsung tidak boleh menggunakannya sejak diterima tiga bulan lalu.


Mohd Pauzi Abdul Ghani, 32, dari Bandar Bera, berkata, dia sedikit terkilan apabila dimaklumkan anaknya, netbook berkenaan langsung tidak boleh digunakan.

Menurutnya, netbook yang diterima anaknya dalam satu majlis pengagihan Jun lalu itu cuba dihidupkan, namun langsung tidak boleh berfungsi.

“Saya sedikit terkilan kerana sudah membeli modem untuk mengakses internet tetapi netbook pula rosak, saya hantar baiki pada 19 Jun lalu dan hari ini baru siap dibaiki,” katanya sewaktu mengambil semula netbooknya di salah sebuah kedai komputer, di sini.

Mohd Pauzi berkata, sebagai bapa penerima, dia tidak menafikan sumbangan kerajaan dalam membantu pelajaran anaknya, tetapi sedikit terkilan apabila produk yang dibekalkan tidak berkualiti.

“Saya takut benda-benda macam ini dimanipulasikan pihak tertentu, mungkin pembekal sendiri tidak mengetahui produk mereka tidak berkualiti, tambahan pula ia diedarkan dalam kuantiti yang banyak dari kilang," katanya.

Mohd Pauzi berkata, dia dimaklumkan memang ramai ibu bapa yang mengeluh mengenai produk itu kerana ada yang baru pakai seminggu sudah rosak.

Sementara itu seorang lagi bapa, Wahid Ahmad Salleh berkata, anaknya juga langsung tidak sempat menggunakan netbook tersebut.

“Anak saya punya pun sama, dapat dalam keadaan sudah rosak, terpaksa hantar ke kedai untuk dibaiki,” katanya.

Sinar Harian yang melakukan tinjauan selama setengah jam semalam turut mendapati dalam tempoh itu tiga pelanggan datang ke kedai semuanya berkaitan netbook yang rosak.

Sinar Harian dimaklumkan kebanyakan ibu bapa menghantar netbook yang rosak pada Jun lalu iaitu selepas menerima pengagihan secara berkelompok di salah sebuah sekolah, di sini.

Menurut pekedai, ada juga ibu bapa yang marahkan mereka sedangkan mereka langsung tidak mengetahui hujung pangkal produk itu.

“Kami hanya bantu orang ramai, kebanyakan netbook yang dihantar mengalami masalah hardisk, motherboard dan screen rosak,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Sains, Teknologi dan Inovasi Pahang, Datuk Mohd Sharkar Shamsudin menggesa Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memastikan produk dibekalkan itu berkualiti supaya tidak menyusahkan orang ramai.

 “Kita akan usahakan penyelesaian isu ini kerana kita tidak mahu bantuan yang diberikan kerajaan menjadi bebanan pula kepada ibu bapa apabila produk tidak berkualiti,” katanya.

~Sinar Harian

*Sinar Harian edisi utara siarkan 5 halaman penuh tentang Netbook 1Malaysia Najib ini hari ini.. korang belilah..*

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive