Kebenaran bawa telefon bimbit dan iPad ke Sekolah.. langkah nak selamatkan Kroni ke?


Selain dari punya kebolehan memperbodohkan penyokong mereka satu lagi kebolehan pemimpin-pemimpin UMNO/BN ialah membina harta dengan menggunakan air liur sahaja..

Isnin lalu Kementerian Pelajaran dilaporkan dalam usaha merangka Draf Peraturan Pendidikan (Disiplin Murid) 2012 yang akan membenarkan pelajar membawa peralatan komunikasi termasuk telefon bimbit dan iPad ke sekolah mulai tahun depan.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong berkata, pihaknya bagaimanapun akan menetapkan garis panduan yang mengawal penggunaan alat komunikasi tersebut bagi mengelakkan ia mengganggu proses pengajaran dan pembelajaran di kelas.

Menurutnya, keputusan untuk membenarkan telefon bimbit dibawa ke sekolah adalah selari dengan perkembangan semasa serta mengambil kira faktor keselamatan pelajar.

Bagaimanapun Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) tidak merestui cadangan Kementerian Pelajaran itu atas alasan ia membawa lebih banyak keburukan terutama dari segi tumpuan pelajar terhadap pembelajaran.

Pengerusi PIBG Nasional Prof Datuk Dr Mohamad Ali Hassan berkata pelajar tidak sepatutnya dibenarkan membawa sebarang peralatan komunikasi termasuk telefon bimbit ke sekolah kerana ini bukan sahaja boleh mengganggu tumpuan mereka terhadap pelajaran, malahan akan mewujudkan budaya tunjuk menunjuk dalam kalangan mereka – myMetro

Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) menyifatkan keputusan Kementerian Pelajaran itu sebagai tindakan yang hanya akan menambah beban dan tugas kepada pihak sekolah serta bakal menimbulkan.

Presidennya, Hashim Adnan, berkata antara masalah yang dikenal pasti berkemungkinan berlaku kecurian telefon bimbit, hilang fokus ketika guru mengajar dan kewujudan ‘ejen’ menjual kad tambah nilai di kalangan pelajar.– myMetro

Dan komen para Guru-guru yang kebanyakkannya menolak kebenaran penggunaan peralatan komunikasi termasuk telefon bimbit dan iPad sila lihat di ( SINI )

Walau begitu banyak tentangan kebenaran bagi penggunaan peralatan komunikasi terutamanya iPad pasti akan dilaksanakan jika UMNO/BN masih kekal berkuasa selepas PRU13 ini.

Ini adalah perlu kerana tanpa kebenaran tersebut tindakan Ismail Sabri Yaakob Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) yang telah berjanji untuk mempromosikan tablet 1Malaysia Pad kepada 1.4 Juta pelajar seluruh negara tidak akan berguna.


Itu adalah janji yang dibuat olehnya ketika melancarkan produk keluaran MalTechPro iaitu 1Malaysia Pad sekitar bulan Mei lalu.

1Malaysia Pad berukuran tujuh inci adalah tablet yang menggunakan sistem operasi Android Gingerbread 2.3, kamera belakang tiga megapiksel dan hadapan 0.3 megapiksel, mempunyai sambungan WiFi serta dilengkapi aplikasi terbaru 1Malaysia Club, 1Malaysia Messenger dan 1Malaysia Info.

Produk yang mula dijual June lalu pada harga RM999 sebuah dianggap terlalu mahal kerana menggunakan perisian yang sudah out of date.

Tak tahulah aku berapa buah yang telah terjual dipasaran..

Sebagai langkah menjamin produk keluaran MalTechPro iaitu 1Malaysia Pad atau 1Mpad tidak berkubur begitu saja Kementerian Pelajaran diperkudakan supaya membenarkan penggunaan iPad di Sekolah.

Sudah tentu iPad yang dimaksudkan ialah 1MPad atau 1Malaysia Pad bukannya lain-lain tablet..

Ini kerana MalTechPro telah didaftarkan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia lebih kurang tiga bulan yang lalu iaitu pada 5 April 2012 dengan modal berbayar RM1000.

Dan yang paling penting… 35 Peratus dari sahamnya dipegang oleh Ketua Pemuda Umno Selayang yang juga Exco Pemuda Umno Malaysia merangkap Ketua Biro Ekonomi Dan Pembangunan Usahawan Pemuda Umno Malaysia, Sohaimi Shahadan – sila baca di ( SINI )

Kan aku dah kata pemimpin-pemimpin UMNO/BN dengan menggunakan air liur sahaja mereka boleh membina harta..

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive