Kes demam denggi di sepuluh negeri meningkat.. sebab sampah tak dikutip jugak ke?


Seperti yang korang boleh baca di atas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata pada 19 Mei lalu, sehingga semalam sebanyak 9,500 kes dicatatkan dengan 20 kematian berbanding tempoh sama tahun lepas iaitu sebanyak 7,850 dengan 12 kematian.

"Lima puluh peratus daripada kes demam denggi yang dilaporkan tahun ini ialah di Selangor dan salah satu faktornya kerana sampah tidak dikutip dalam masa yang ditetapkan atau dijadualkan.

Apabila Liow Tiong Lai mengeluarkan kenyataan seperti di atas, maka berlumba-lumbalah blogger-blogger Pro UMNO menuding jari kearah pentadbiran Kerajaan Negeri PR Selangor.

Hasil pembodohan pemimpin UMNO/BN mereka telah menerima bulat-bulat kenyataan dari Menteri Kesihatan itu..

Sedangkan hakikat sebenarnya punca denggi meningkat di Selangor adalah kerana pembiakan nyamuk Aedes di kawasan tapak-tapak perumahan terbengkalai, rumah-rumah kosong, kawasan sekolah, pejabat serta premis kerajaan.

Ini menurut Exco Kesihatan Selangor, Dr Xavier Jayakumar yang menyelar Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai kerana cuba mengelirukan rakyat dengan kenyataan beliau tentang situasi denggi di Selangor.

“Berdasarkan analisa kita semenjak Januari 2011 hingga Mei 2012, peningkatan kes denggi antara lain disebabkan pembiakan nyamuk Aedes di kawasan tapak-tapak perumahan terbengkalai, rumah-rumah kosong, kawasan sekolah, pejabat serta premis kerajaan. laporan penuh sila baca di ( SINI )

Hari ini Bernama melaporkan Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Seri Dr Hasan Abdul Rahman berkata kes demam denggi telah meningkat di sepuluh negeri..

Persoalannya disini ialah adakah peningkatan ini disebabkan oleh sampah yang tidak dikutip juga??

Baca laporan di bawah dan tengok negeri mana ditangga teratas.. dan jangan biarkan diri anda terus menjadi mangsa pembodohan pemimpin UMNO dalam kes ini pemimpin MCA...


Kes demam denggi di sepuluh negeri meningkat


Sebanyak 405 kes demam denggi dilaporkan pada minggu ke-20 iaitu bagi tempoh 13 hingga 19 Mei, yang menunjukkan peningkatan sebanyak 12 kes berbanding 393 kes pada minggu sebelumnya.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Seri Dr Hasan Abdul Rahman berkata 10 negeri menunjukkan peningkatan kes berbanding minggu sebelumnya iaitu Sabah enam kes (86 peratus) diikuti Pahang empat kes (57), Kelantan lima kes (39), Wilayah Persekutuan (WP) Kuala Lumpur dan Putrajaya tujuh kes (37).

Melaka dua kes (29), Kedah tiga kes (19), Pulau Pinang tiga kes (17), Perak dua kes (11), Sarawak dua kes (10) dan Negeri Sembilan satu kes (10).

Beliau berkata jumlah terkumpul kes denggi dari Januari hingga 19 Mei tahun ini ialah 9,607 kes iaitu peningkatan sebanyak 21 peratus atau 1,644 kes berbanding 7,963 kes yang dilaporkan bagi tempoh yang sama tahun lepas.

"Kes kematian akibat denggi juga meningkat sebanyak 67 peratus atau lapan kematian yang mana terdapat 20 kematian bagi tahun ini berbanding 12 dalam tempoh yang sama tahun lepas," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Dr Hasan berkata bagi tempoh yang sama, sebanyak 91 lokaliti mengalami wabak di seluruh negara melibatkan 15 daerah dengan dua lokaliti 'panas' dilaporkan berlaku pada minggu ini iaitu di Taman Mulia (Jalan Budiman) di Cheras dengan sembilan kes dan Bandar Baru Sentul (Apartment Melur) dengan 10 kes.

Beliau berkata pemantauan daripada Kementerian Kesihatan juga mendapati Kuala Lumpur serta empat daerah di Selangor iaitu Petaling, Klang, Hulu Langat dan Gombak mempunyai lokaliti wabak sejak awal tahun sehingga kini dan ia telah menyumbang kepada 82 peratus daripada keseluruhan jumlah lokaliti wabak seluruh negara.

"Oleh itu, peranan masyarakat di setiap kawasan bermasalah denggi amat penting dalam usaha membanteras demam denggi," katanya.


- Bernama

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive