KL Sudah Dibanjiri Aktivis Bersih 3.0 dan Anti-Lynas (Gambar)


KUALA LUMPUR 28 APR : Orang ramai sudah mula membanjiri beberapa lokasi sekitar Dataran Merdeka se-awal 3 pagi hari ini sebagai persiapan untuk berhimpun di tapak bersejarah itu sebagai menyokong kempen BERSIH 3.0 bagi menuntut pilihanraya yang telus dan adil.

Polis Diraja Malaysia juga sudah mula mengarahkan pasukan-pasukan ke lokasi-lokasi tersebut seperti Central Market, Jalan Petaling dan Masjid Jamek.

Tinjauan TVSelangor juga mendapati Jalan Persekutuan ke arah Kuala Lumpur dari Petaling Jaya, depan pusat beli belah Midvalley sudah ditutup.

Di Taman Suria KLCC, pula dianggarkan seramai 350 peserta himpunan membantah loji nadir bumi Lynas telah berkumpul sebagai persiapan untuk berarak ke Dataran Merdeka pada tengah hari nanti.

Turut kelihatan di KLCC bagi menyokong kempen Anti-Lynas itu adalah wakil dari MCA, parti daripada gagasan Umno-BN.

Pemimpin itu yang mendakwa dirinya dari bahagian Indera Mahkota di Pahang berkata beliau turun menyokongtuntutan kempen tersebut kerana khuatir pembinaan loji itu akan membahayakan kesihatan penduduk di sekitar Gebeng dan Kuantan.

Peserta berbaju hijau Anti-Lynas itu akan bercantum dengan peserta berbaju kuning Bersih 3.0 pada sekitar pukul 2 petang bagi mengadakan satu himpunan gergasi.

Persekitaran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dikawal rapi oleh penguatkuasa agensi tersebut setelah tapak itu ditutup dengan pagar besi dan kawat duri.

11.52 pagi : Kelihatan FRU mula berkumpul di Dataran. Kumpulan yang bergerak dari Brickfield sudah sampai di Pasar Seni. Kumpulan dari Petaling Street mula bergerak keluar bersatu di Pasar Seni.

11.30 pagi : Makluman dari unit AMAL PAS anggota mereka yang ditahan belum dilepaskan. Himpunan bantah Lynas kini sampai di hadapan Pudu Raya. Peserta BERSIH yang berkumpul di Puduraya bergabung dengan kumpulan bantah Lynas yang baru tiba dari KLCC. Kumpulan orangramai mencecah 8 ribu orang.

11.26 pagi: Autie BERSIH, Anne Ooi disambut sebagai wirawati di Petaling Street. Kira-kira 10 ribu membanjiri jalan ini, orang ramai bersorak dan polis masih memerhati keadaan.

11.25 pagi : Kemaraan himpunan bantah Lynas kini semakin hampir dengan dataran, mereka kini di Jalan Raja Chulan. Pengguna jalan raya memberi kerjasama baik dengan memberi laluan kepada perarakan rakyat ini, ada di kalangan mereka membunyikan hon kenderaan tanda sokong kepada bantahan.

11.12 pagi : Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin dan Isteri serta 400 orang rombongan dari Perak kelihatan di stesen Putra LRT Pasar Seni. Orang bersorak dan bertepuk tangan.11.09 pagi : Kelihatan khemah dipasang berhadapan dengan BAR Counsil. Restoran sekitar Pasar Seni dipenuhi orang ramai berbaju kuning.

10.47 pagi : Orang ramai daripada KLCC mula turun ke jalanraya kira-kira 3000 orang. Laungan orang ramai mula kedengaran melaungkan Bersih!! Bersih!! di sekitar jalan Petaling Street.

10.29 pagi : A Samad Said sampai di Pasar Seni.

10.28 pagi: Kira-kira 1000 orang berbaju kuning berhampiran BAR Council Jalan Loke Yew. Terdapat juga 300 orang polis berkawal. Helikopter berlegar-legar, orang ramai bersorak setiap kali helikopter terbang rendah.9.46 pagi : KLCC 350 orangramai dari pelbagai bangsa sudah mula berkumpul. TVS sempat menemui wakil MCA Indera Mahkota yang turut sama hadir menuntut kilang memproses nadir bumi itu dihentikan.
David Choi yang juga Ketua MCA Bahagian Indera Mahkota berkata, ini adalah perjuangan rakyat dan kerajaan harus mengutamakan hak mereka.

“Walaupun saya dari BN,tapi saya tetap turun tuntut hak rakyat.

“Ini soal hak asasi rakyat.please stop Lynas,”jelasnya.


 
9.45 pagi -Jalan-jalan menuju ke Dataran Merdeka sudah mula di mula ditutup polis. Orang ramai dari Pasar Seni, KLCC, Petaling Street mula bergerak menuju ke Dataran. Polis kelihatan berkawal.

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post