Betulkah Anwar arahkan pagar dirempuh?.. cuba tengok video ni..


Sekali lagi Blogger-blogger pro UMNO mempamirkan mereka mempunyai daya imaginasi yang tinggi dalam menterjemahkan sesuatu perkara yang tidak pasti.


Jika sebelum ini seorang Blogger Pro UMNO telah menterjemahkan gerak bibir pemimpin Pakatan Rakyat yang hadir semasa pertabalan DYMM SPB Yang DiPertuan Agong dengan menterjemahkannya sebagai menghina atau mempermainkan Sultan-sultan yang sedang berangkat masuk ke dewan.

Kali ini mereka menterjemahkan bahasa isyarat antara Azmin dan Anwar pula..

Berbekalkan sebuah videoclip (lihat video di bawah) yang memaparkan Anwar Ibrahim dan Azmin Ali berkomunikasi dengan menggunakan isyarat tangan, Blog-blog pencacai UMNO melemparkan tuduhan mengatakan Anwar mengarahkan supaya sekatan atau pagar di Dataran Merdeka dirempuh.

Dari video ini juga pencacai-pencacai UMNO itu menggunakan daya imaginasi mereka untuk menterjemahkan apa maksud isyarat tangan Anwar kepada Azmin itu.
Hasilnya terjemahan mereka sudah tentu akan mengatakan bahawa Anwar telah memberikan arahan kepada Azmin supaya sekatan atau pagar di Dataran Merdeka itu dirempuh.

Bagaimanapun laporan Blog pencacai-pencacai UMNO itu dinafikan Anwar dalam satu siding Media hari ini..

Baca sebahagian dari laporan oleh The Malaysian Insider ini..

PETALING JAYA, April 30 — Datuk Seri Anwar Ibrahim and Azmin Ali denied today exchanging signals to break a police barrier in front of Dataran Merdeka during Saturday’s Bersih rally, insisting that the opposition leader had asked the PKR deputy president to negotiate with police.

PKR de facto leader Anwar told a press conference the rolling motion he made with his hands directed at the Gombak MP meant to “nego, nego.”

Azmin said he then jerked his thumb over his shoulder and nodded to the former deputy prime minister to say “I had already negotiated with police.”

“Nego, nego. Make sure you start talking to the police officer behind you,” Anwar said, repeating the rolling gesture before adding “break means break” and thrusting an open palm in front of him.

The Permatang Pauh MP pointed out that he had earlier told the crowd to “turn right into Jalan Tuanku Abdul Rahman, not left into Dataran Merdeka” and insisted at no point did he call for people to enter the historic square – The Malaysian Insider

Ok.. Dengar apa yang Anwar Ibrahim sebut diawal video di bawah ini pula..
Anwar sebut.. bergerak ke kanan, kanan makna ke arah Jalan Tuanku Abdul Rahman... bukannya ke kiri yang menghala ke Dataran Merdeka tu..

Laporan berkaitan..

Bersih 3.0: Anwar arah ke jalan TAR, bukan Dataran

PETALING JAYA, 30 April: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru semua pihak agar tidak terpengaruh dengan mainan media Umno BN yang cuba mengalihkan isu sebenar mengenai perhimpunan Bersih 3.0.

Beliau berkata, lapan tuntutan rakyat ke arah pilihan raya bersih dan adil harus diutamakan dan semua pihak harus menghormati kebebasan rakyat untuk berhimpun dan bersuara.

"Semalam hari merdeka rakyat apabila 300,000 rakyat keluar menuntut pilihan raya yang bersih dan adil.

"Semua orang datang dengan harapan untuk berhimpun di Dataran (Merdeka) jadi jangan masuk dalam mainan media Umno BN untuk alih isu sebenar," kata beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PKR, Tropicana, hari ini.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu seterusnya menafikan sekeras-kerasnya bahawa beliau dan timbalannya, Azmin Ali memberi arahan kepada peserta himpunan agar merempuh kawat berduri yang dipasang di sekeliling Dataran Merdeka.

Beliau sebaliknya menjelaskan, arahan dikeluarkan agar peserta bergerak ke kanan iaitu ke Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR), bukan ke Dataran Merdeka seperti yang ditulis dalam blog-bloh pro Umno.

"Saya sebut dan merayu kepada peserta, tolong bergerak ke kanan, kanan makna ke arah Jalan Tuanku Abdul Rahman.

"Tapi saya tidak menyalahkan peserta yang bergerak ke arah Dataran Merdeka kerana mereka datang bukan kerana Anwar, bukan kerana (Datuk S) Ambiga tapi kerana menuntut pilihan raya yang bersih dan mahu berhimpun secara aman di Dataran.

"Nak kata kita hilang kawalan, memang tidak benar," katanya yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen.

Azmin pula menjelaskan, isyarat tangan kepada Anwar bukan bermaksud beliau mahu peserta merempuh Dataran Merdeka sebaliknya menunjukkan bahawa beliau mahu berunding dengan polis.

"Saya bertemu dengan polis di hadapan halangan polis. Saya memberi isyarat kepada Anwar bahawa saya berbincang dengan polis dan bukannya menghasut penyokong untuk merempuh masuk ke Dataran Merdeka.

"Namun, seorang anggota polis memberitahu saya bahawa dia belum mendapat sebarang arahan. Selepas itu, saya arahkan semua penyokong supaya duduk dan bertenang," jelasnya.

Beliau juga mempersoal polis yang bertindak melepaskan gas pemedih mata kepada semua peserta sedangkan tindakan boleh diambil ke atas sekumpulan yang didakwa merempuh penghadang.

"Kalau isu masuk ke Dataran satu kesalahan, kenapa sembur air kimia dan gas pemedih ata kepada semua orang?

"Ambil sahaja tindakan kepada mereka yang merempuh masuk itu," katanya.

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post