Dana KWSP mencecah RM444.5 Billion.. Najib tentu gembira..Dengan jumlah dana terkumpul yang mencecah USD145,570 Juta atau bersamaan dengan RM444,593 Juta, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)rakyat Malaysia telah tersenarai sebagai yang kelima terbesar dalam Pengurus Dana Pencen Dunia.


KWSP adalah agensi kerajaan Malaysia di bawah Kemeterian Kewangan ianya ditubuh secara rasmi di bawah enakmen Akta Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 1991 (Akta 452.

Berfungsi menguruskan pelan simpanan wajib pekerja dan pelan pesaraan untuk mereka yang bekerja di Malaysia dan keahlian adalah wajib bagi warganegara Malaysia atau bukan warganegara yang merupakan penduduk tetap.

Kedudukan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah meningkat dari tempat yang keenam pada tahun 2010 ketempat yang kelima pada tahun 2011dengan peningkatan jumlah dana terkumpul dari RM332.902 Billion menjadi RM444.593 Billion.


Sumber dari SINI

Jumlah yang sebesar ini sudah tentu amat menggembirakan Najib dan konco-konconya, kerana ianya boleh digunakan mereka untuk dipinjamkan kepada kroni-kroni mereka seolah-olah dana terkumpul itu adalah milik mak bapak mereka..

Ini bukanlah tuduhan melulu, tetapi sejarah telah membuktikan bahawa selama ini dana dari KWSP iaitu dana yang dikumpulkan dari hasil titik peluh rakyat telah digunakan mereka sewenang-wenangnya..

Ahli Parlimen Indera Mahkota , Azan Ismail pernah mempersoalkan 12 pinjaman sektor kerajaan daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang tidak mendapat jaminan Kerajaan.

“Hanya satu pinjaman saja yang ada jaminan kerajaan. Kita mempersoalkan 12 (pinjaman) kenapa tidak ada jaminan kerajaan. Tapi Menteri Awang Adek menjawab ‘pinjaman yang selamat’,”

Menurut Azan, soalan beliau berdasarkan laporan Ketua Audit Negara 2010 yang mendedahkan pinjaman KWSP bernilai RM55.1 bilion dilulus tanpa jaminan kerajaan.

Berikut adalah antara penggunaan dana milik KWSP yang digunakan oleh Kerajaan UMNO/BN ikut suka mereka..

Tahun 2012

RM 1.5 billion wang KWSP biayai peminjam bermasalah:

Kerajaan menggunakan RM 1.5 billion daripada dana KWSP untuk membantu peminjam bermasalah yang ingin memeiliki rumah kos rendah di Wlayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Kerajaan dilaporkan meminjam wang dari KWSP pada kadar 5.5% dan mengenakan bunga sebanyak 6.5% kepada yang ingin meminjam daripada kerajaan.

Ia dikritik ramai kerana langkah itu menambah jumlah hutang kerajaan UMNO/BN yang sedia ada.

Kerajaan Umno BN juga dikritik kerana mengenakan caj sebanyak 1% kepada mereka yang meminjam.

Naib Presiden KEADILAN, YB Nurul Izzah, MP Petaling Jaya Utara, YB Tony Pua mencadangkan agar Bank Rakyat dan Malaysia Building Society Bhd mengambil alih tanggungjawab itu.

Tahun 2011

KWSP pemberi pinjama terbesaar kepada Kerajaan Persekutuan UMNO/BN:

Menurut statistik Anggaran Pembelanjaan Persekutuan 2011, KWSP adalah peminjam terbesar kepada Kerajaan Persekutuan apabila meminjamkan RM 56.59 billion kepada Kerajaan Persekutuan UMNO/BN dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Badan-badan ini pula masih lagi berhutang sebanyak RM 48.36 billion KWSP, pada masa sama juga KWSP juga melabur RM93.11 billion keatas bon kerajaan UMNO/BN.

Jumlah kedua-dua angka ini meliputi 40% dariada dana yang ada dalam KWSP atau dengan bahasa mudah, KWSP menggunakan 40% WANG RAKYAT MALAYSIA untuk dipinjamkan pada kerajaan UMNO/BN.

Tahun 2011 juga..

RM 50 billion dipinjamkan KWSP tanpa sebarang jaminan:

Laporan Ketua Audit Negara 2011 mendedahkan KWSP meminjamkan RM 55.1 billion kepada 13 syarikat berkatian kerajaan (GLC) dan hanya 1 daripada 13 pinjaman itu mendapat jaminan kerajaan.

Banyak pihak berpendapat pemberian pinjaman secara tidak berhemah itu menjadi punca pencarum KWSP menerima dividen yang agak rendah saban tahun.

Pada 2011, KWSP mengumpul dana sejumlah RM444.593 Billion namun dividen yang diterima pencarum hanyalah 5% pada 2010.

Sepatutnya pengurusan dana sebesar itu boleh memberikan dividen lebih baik sebagaimana PNB yang berjaya memberi sekitar 7-8% setahun

Tahun 2010

KWSP meminjamkan RM 3 billion kepada Felda:

Pada tahun 2010, KWSP meminjamkan RM 3 billion kepada Felda untuk melancarkan ‘Felda Global Venture’.

Sebelum ini Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan membuat pengakuan di dalam Dewan Rakyat bahawa rizab tunai Felda menjunam daripada RM 4.08 billion pada tahun 2044 kepada hanya RM 1.35 billion pada tahun 2009.

Tahun 2002

Kegagalan Skim Pengeluaran Pembelian Komputer KWSP:

Pada tahun 2002, KWSP menggantung Skim Pengeluaran Pembelian Komputer (SPPK) selepas ia berjalan selama lebih lima bulan.

Ia dibuat kerana KWSP mendapati kebanyakan mereka yang mengeluarkan duit untuk membeli komputer daripada skim itu menyalahgunakan dengan tidak membeli komputer.

Tahun 1996

Pinjaman RM 500 juta kepada TimeDotCom:

Pada tahun 1996, Menteri Kewangan pada masa itu, Tun Daim Zainuddin mengaku bahawa KWSP memberikan pinjama sebanyak RM 500 juta kepada TimedotCom.

TimedotCom adalah syarikat milik Tan Sri Halim Saad, tokoh korporat Melayu segera yang dilihat ramai sebagai rapat dengan mantan Perdana Menteri, Tun Dr mahathir sewaktu pentadbirannya.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive