Ahmad Maslan sila baca..Merujuk kepada kenyataan Ketua Penerangan UMNO Ahmad Maslan yang telah disiarkan oleh The Malaysian Insider semalam 13 Mac 2012 mengatakan bahawa Datin Seri Dr.Wan Azizah Wan Ismail sepatutnya meletakkan jawatan sebagai Presiden Keadilan apabila suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah disabitkan dengan kesalahan pada tahun 1999.


Kenyataan Ahmad Maslan ini menyerlahkan sifat tidak jujur dan munafik yang ada dalam pemimpin UMNO itu.

Sudah menjadi rahsia umum bahawa Anwar Ibrahim telah disabitkan bersalah hasil konspirasi pimpinan UMNO yang melibatkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir, Polis, Peguam Negara dan badan kehakiman yang tunduk kepada tekanan Pemimpin UMNO.

Disabitkan Anwar telah disambut dengan rasa terkejut dan tidak percaya oleh rakyat Malaysia, dan kutukan di seluruh dunia.

Walaupun menyedari perkara ini pemimpin UMNO seperti Ahmad Maslan terus berpura-pura bahawa sabitan itu adalah betul dan keadilan telah diberikan.

Kenapa Wan Azizah perlu meletakkan jawatan sebagai Presiden Keadilan apabila beliau dan keluarganya menjadi mangsa UMNO yang mengamalkan gaya politik Machiavelli?

Sedangkan beliau mempunyai tanggungjawab sebagai seorang pemimpin politik untuk kekal di jawatan tersebut dan terus berjuang untuk pembaharuan, keadilan dan kebebasan. Ini dia lakukan dengan keberanian dan maruah dalam menghadapi segala kemungkinan.

Adalah sesuatu yang tidak masuk akal untuk membandingkan kedudukan Wan Azizah dengan Shahrizat dan keluarganya, yang jelas bersalah menyalahgunakan dana awam sebanyak RM250 Juta.

Berikutan tekanan berterusan dari pihak pembangkang, Shahrizat mengumumkan bahawa dia akan melepaskan jawatan Menteri yang disandangnya 8hb April depan.

Tindakan tersebut bukanlah satu perbuatan sukarela kerana hakikatnya 8hb April adalah tarikh luput bagi jawatan yang disandangnya melalui lantikan sebagai Senator oleh Najib.

Ahmad Maslan, Muhyiddin dan lain-lain pemimpin UMNO jelas menipu bila mengatakan Sharizat telah mengorbankan dirinya sendiri dengan meletakkan jawatan tersebut.

Malah selama ini meletakkan jawatan untuk bertanggungjawab terhadap salah laku yang dilakukan mereka bukanlah budaya yang ada dalam UMNO yang ada ialah menafikan perkara tersebut biarpun buktinya jelas menyabitkan mereka.

Dilindungi oleh kuasa polis yang luas, media massa yang dikawal dan badan kehakiman yang diperkuda mereka, pemimpin UMNO dan BN tidak pernah melihat keperluan untuk mematuhi prinsip-prinsip akauntabiliti awam dan tadbir urus yang baik.

Kenyataan Ahmad Maslan Oleh itu, sebuah contoh terbaik sikap munafik yang mendalam di dalam UMNO.


*******************************************PRESS RELEASE: No comparison between Wan Azizah & NFC culprit Shahrizat

I refer to Deputy Minister Ahmad Maslan's statement on 12.3.12 that Datin Seri Dr.Wan Azizah Wan Ismail should have quit as Keadilan president when her husband Datuk Seri Anwar Ibrahim was convicted in 1999. This statement exposes UMNO's complete dishonesty and hypocrisy.

It is well known that Anwar Ibrahim was convicted as a result of an Umno-led criminal plot involving then prime minister Dr Mahathir, the police, Attorney General and a compliant judiciary. Anwar's convictions were greeted with shock and disbelief by Malaysians, and worldwide condemnation. Despite this Umno leaders like Ahmad Maslan continue to pretend that the convictions were properly and fairly obtained.

Why should Wan Azizah quit her post when she and her family were the victims of Umno's lawlessness and Machiavellian style of politics? On the contrary, she had a duty as a political leader to stay at her post and continue to fight for reform, justice and freedom. This she did with courage and dignity, against immense odds. It is simply absurd to compare Wan Azizah's position with Shahrizat and her family,who are guilty of misappropriating and misusing RM250 millions in public funds.

It was increasing pressure from the political opposition that forced Shahrizat to announce that she is giving up her ministerial position next month. It was not a voluntary act.

It is thus plainly deceitful for Ahmad Maslan, Muhyiddin and other UMNO leaders to now claim that Shahrizat has 'sacrificed' herself and that she acted magnanimously. In fact, Umno and BN leaders have no tradition of taking responsibility for their misdeeds by resigning their positions.

Protected by extensive police powers, a controlled media and a timid judiciary, BN leaders have never seen the need to adhere to principles of public accountability and good governance. Ahmad Maslan's statement is thus a fine example of UMNO's essential and deep-rooted duplicity.

Issued by,
N SURENDRAN
VICE PRESIDENT
KEADILAN

13.3.2012

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive