Wednesday, February 8, 2012

Wang EPF bukan milik UMNO/BN..

8 Februari 2012Tanggungjawab menyediakan prasarana untuk rakyat adalah tanggungjawab sesebuah kerajaan yang telah dipilih atau menguasai majoriti pilihan rakyat didalam sebua negara.


Dalam isu pinjaman RM1.5Billion dari KWSP untuk membantu 20,000 rakyat yang tidak mampu memiliki rumah ianya dana dari simpanan untuk hari tua pekerja yang merupakan rakyat Malaysia telah digunakan.

Mengapa wang rakyat digunakan untuk membantu rakyat? kemana menghilang reserve tunai negara?

Jika pihak bank komersil sendiri tidak bersedia untuk membiayai projek berkenaan kerana mungkin merasakan ianya kurang selamat dan tiada jaminan.. apakah pula jaminan oleh Kerajaan UMNO/BN..

Kenapa pula pinjaman akan disalurkan pula oleh KWSP kepada Kerajaan UMNO/BN dan Kerajaan UMNO/BN akan menyalurkan pinjaman tersebut kepada pihak peminjam sedangkan ianya boleh dilakukan terus oleh KWSP?

Jika UMNO/BN mahu mendapat pujian dari 20,000 rakyat tersebut.. gunakanlah duit UMNO/BN.. bukannya duit rakyat...


*******************************************

Pakatan serah memorandum, gesa KWSP kaji pinjaman RM1.5 bil

Pakatan Rakyat hari ini menyerahkan memorandum (lihat di bawah) kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berhubung keputusannya membiayai pinjaman kepada pembeli rumah kos rendah.

Ahli parlimen Pakatan yang terdiri dari Nurul Izzah Anwar (Lembah Pantai), Tony Pua (Petaling Jaya Utara) dan Dr Dzulkifli Ahmad (Kuala Selangor), turut menggesa Pengerusi KWSP, Tan Sri Samsudin Osman supaya mengkaji semula dan menolak cadangan berkenaan.

Tony Pua berkata, pada 2010, kerajaan mengumumkan terdapat sembilan bank komersil yang sepatutnya meluluskan pinjaman kepada pembeli yang layak.

Sebaliknya, kata beliau, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin baru-baru ini mengumumkan penggunaan wang KWSP sebanyak RM1.5 bilion bagi tujuan itu.

“Beliau (Nong Chik) sebelum ini menjelaskan pinjaman ini tidak diberikan secara langsung kepada pembeli-pembeli rumah kos rendah, pinjaman ini akan diberikan terus kepada pihak kerajaan dan pihak kerajaan memberi jaminan sebanyak 2.67 kali ganda jumlah pinjaman,” kata Pua.

Beliau mempersoalkan mengapa syarat ketat diterima KWSP, sedangkan bank komersil sendiri tidak bersedia memenuhi syarat pembiayaan berkenaan.

Sementara itu, Nurul Izzah yang senada dengan kenyataan Tony Pua berkata, kerajaan tidak menyatakan perincian bagaimana wang KWSP digunakan bagi membiayai pinjaman perumahan.

“Secara teknikal penjualan (rumah) boleh diluluskan sebelum perjanjian dimeterai antara kerajaan dan KWSP, bayangkan dalam suasana ini sekiranya wang rakyat dibazirkan,” ujarnya.

Dr Dzulkefly Ahmad pula menyatakan KWSP sebelum ini hanya bersetuju memberikan pinjaman RM300 juta sahaja bagi menjamin keselamatan wang pencarum.

“Kami dimaklumkan bahawa jumlah pinjaman tidak dapat tahap RM1.5 bilion seperti yang diumumkan pihak menteri. Buat masa ini hanya RM300 juta sahaja diperuntukan demi kepentingan pencarum-pencarum,” katanya.Sila klik pada imej untuk lebih jelas

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails