Permainan 'Aku Jimat' yang menyindir Rosmah sudah dibuang?


Nampaknya ada pihak yang benar-benar terasa dengan permainan 'Aku Jimat'.. Setelah sembilan hari berada di pasaran, permainan 'Aku Jimat' yang menjadikan Rosmah sebagai inspirasi permainannya telah dibuang atau ditiadakan dari pasaran..


Permainan ini dijual secara on-line, jadi untuk membolehkan ianya dihentikan penjualannya dipasaran, ganti rugi perlu disediakan.. berapa agaknya jumlah gantirugi yang dah dibayar untuk mengeluarkannya dari pasaran?

Takkanlah ianya ditarik begitu saja sedangkan ianya telah menjadi permainan elektronik kedua paling popular di kalangan aplikasi berbayar di Malaysia..

Mana ada syarikat yang mahu rugi begitu saja kerana Rosmah..

Permainan 'Aku Jimat' dibuang?

Aku Jimat, permainan elektronik kedua paling popular di kalangan aplikasi berbayar Malaysia, nampaknya sudah tidak ada lagi selepas sembilan hari diperkenalkan.

NONEPermainan tersebut yang dipercayai diilhamkan dari watak Datuk Seri Rosmah Mansor - isteri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak - nampaknya telah dibuang daripada iTunes App Store Apple.


Malaysiakini telah mendapat maklumat mengenainya semalam.

Pada hari Sabtu, Aku Jimat muncul sebagai permainan kedua paling popular di kalangan aplikasi berbayar di Malaysia selepas beberapa portal berita melaporkan mengenainya.

Permainan itu yang diberikan penarafan lima bintang oleh pengguna, dibangunkan oleh Kumpulan Antartika dan dijual pada harga US$0.99 setiap muat turun.

Tidak diketahui bila aplikasi permainan itu dibuang. Kuasa untuk berbuat demikian terletak di tangan Apple dan pemaju permainan tersebut.

Malaysiakini telah mengirimkan emel pertanyaan mengenai perkara itu kepada Apple,. Bagaimanapun sehingga ini belum mendapat jawapan.

Menurut syarikat pemajunya, permainan itu adalah "untuk mendidik anak-anak kepentingan menabung” sejak kecil dan “lebih awal jika seseorang berjimat maka, lebih banyak yang dapat dikumpulkan”.

NONEDengan tabung berbentuk seekor kucing, pemain dikehendaki menyambut duit syiling bernilai US$1000 (RM3,100) setiap satu yang digugurkan bagi membuat pembelian - sama ada sebuah rumah bernilai US$5,000,000 (RM15, 000,500) atau kereta berharga US$300,000 (RM10,000).

Pengguna juga boleh membeli mana-mana sembilan beg tangan yang ditawarkan, bernilai antara US$ 9,000 hingga US$ 110,000 (RM27, 900 hingga RM440,000) atau juga cincin berlian bernilai US$24 juta (RM74 juta).

Setiap syiling bernilai $1,000 tetapi jika seseorang itu bernasib baik, jongkong emas bernilai $1,000,000 akan digugurkan.

Pemain bagaimanapun mesti berhati-hati untuk mengelakkan diri mereka daripada terkena bom.

Ini kerana bagi setiap kali mereka terkena bom, tambahan umur setahun akan dimasukkan kepada pemain dan seseorang dipaksa untuk "bersara" pada usia 99 tahun.


Malaysiakini

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

4 comments

comments
Anonymous
January 26, 2012 at 12:07 PM delete

Siapa makan cili.......

Reply
avatar
Viva Oren
January 26, 2012 at 12:25 PM delete

ni bkn makan cili dah..nie tahap makan taik kot..huhu..baru terasa sampai ke perut..

Reply
avatar
lensa
January 26, 2012 at 12:42 PM delete

hahaha..anak lelaki najib guna iphone,entah2 anak dia sendiri download dan main game tu

Reply
avatar
Anonymous
January 26, 2012 at 1:01 PM delete

jgn ikut tabiat si buntal ni...
jimat dari kecik....
berkali2 tukaq jantan...
bila masa nak berjimat..
kah...kah...kah....

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive