Friday, January 6, 2012

Perhimpunan 901: Syarat-syarat dari Polis kepada Penganjur.


Syarat yang ke enam yang ditetapkan oleh Pihak Polis untuk membolehkan Himpunan 901 ini diadakan ialah "Sekiranya kawasan tersebut sudah dipenuhi dengan peserta perhimpunan maka peserta-peserta lain hendaklah bersurai dan beredar dari kawasan parkir Mahkamah."


Dengan syarat tersebut bagaimanakah agaknya 100,000 orang yang disasarkan oleh Pakatan Rakyat boleh berada di parking komplekas Mahkamah Jalan Duta itu??

errr.. kita dah kena tipu kah?

Baca laporan ni dulu..

PETALING JAYA 6 Dis : Pakatan Rakyat tetap mensasarkan kehadiran 100 ribu penyokong pada hari keputusan perbicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim, 9 Januari ini, bagi menunjukkan sokongan terhadap kepimpinan Ketua Pembangkang itu.

Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali berkata, Pakatan juga bersetuju untuk menyusun gerakan bagi memastikan jumlah kehadiran itu dapat dicapai.

Beliau turut memberikan jaminan kepada pihak berkuasa bahawa perhimpunan yang akan diadakan di perkarangan luar komplekas Mahkamah Jalan Duta itu, akan berlangsung dengan aman.

“Polis benarkan untuk berhimpun, ini merupakan kejayaan awal Pakatan dan saya yakin dengan pengalaman kita hampir 12 tahun mengendalikan perhimpunan, ia akan berjalan dengan lancar dan aman,” kata Azmin - Keadilandaily


Syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh pihak Polis disiarkan di Facebook Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police ) Jumaat, January 6, 2012 jam 6:58pm

PERHIMPUNAN 901: Syarat Syarat Kepada Penganjur Dan Peserta Perhimpunan

Bahawasanya Ketua Polis Daerah Sentul setelah menimbangkan faktor-faktor keselamatan dan ketenteraman awam mengenakan syarat-syarat berikut kepada pihak penganjur serta peserta Perhimpunan 901 yang akan berlangsung pada 9 Januari 2012 di parkir awam Mahkamah Kuala Lumpur, Jalan Duta, sebagaimana berikut :

1- Penggunaan risalah / banner dengan tagline ‘Bebaskan Anwar 901’ atau ‘Bebaskan Anwar’ adalah TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI semasa perhimpunan berlangsung.

2- Penggunaan pembesar suara selain daripada ‘loud hailer’ TIDAK DIBENARKAN. Penggunaan (2) dua buah loud hailer dibenarkan bagi tujuan mengawal selia peserta perhimpunan.

3- Pengucapan awam TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI.

4- Penganjur perlu memastikan peserta perhimpunan tidak boleh membuat apa-apa perbuatan, membuat bising, memberi apa-apa isyarat yang boleh mengganggu prosiding Mahkamah.

5- Tempat perhimpunan yang dibenarkan adalah di parkir awam sebelah kiri jalan utama ke Mahkamah. Kawasan ini akan diletakkan pita polis untuk menentukan batasan dan sempadannya. Peserta tidak dibenarkan berada di luar kawasan tersebut.

6- Sekiranya kawasan tersebut sudah dipenuhi dengan peserta perhimpunan maka peserta-peserta lain hendaklah bersurai dan beredar dari kawasan parkir Mahkamah.

7- Penganjur hendaklah memastikan peserta perhimpunan tidak membawa sebarang senjata dan para peserta hendaklah memberi kerjasama kepada pihak berkuasa untuk membuat pemeriksaan sekira perlu.

8- Penganjur hendaklah memastikan semua peserta perhimpunan bersurai tidak lewat daripada tempoh satu jam selepas keputusan Mahkamah diumumkan.

9- Penganjur dan peserta perhimpunan hendaklah mematuhi semua arahan yang diberikan oleh pihak polis dari masa ke semasa demi untuk menentukan keamanan perhimpunan tersebut.

10- Peserta perhimpunan tidak dibenarkan melakukan khianat atau bencana kepada harta awam atau mana-mana harta di kawasan tersebut.

Mesej dari Twitter Naib Presiden PKR, N Surendran yaang turut menghadiri pertemuan pagi tadi..

@nsurendrann Police broke their word by imposing 10 conditions tonite on 901 rally- not agreed by us

@nsurendrann Polis mungkir janji dengan mengenakan 10 syarat malam ini berhubung himpunan 901- tidak dipersetujui dengan kita


Hmmm.. Kita kena tipu rupanya..

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails