Debat di London : Khairy baik, tetapi Rafizi lebih baik.. oleh itu Rafizi '1'. Khairy '0'...


"Khairy baik, tetapi Rafizi lebih baik" itu adalah pendapat daripada pelbagai hadirin ketika diminta mengulas mengenai peperangan dinamik di antara Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan pengarah strategik PKR Rafizi Ramli.


Amat merugikan apabila rakyat Malaysia di rumah terlepas di dalam program perbahasan yang meriah, merangsang dan menarik ini kerana ia adalah wacana intelektual untuk semua. Tiada maki hamun. Tiada panggilan gelaran-gelaran atipikal yang biasa kedengaran di parlimen Dewan Rakyat.

Perdebatan meriah antara Khairy dan Rafizi, menjadi inspirasi kepada Malaysia agar perdebatan seperti ini perlu direplikasikan di Malaysia.

Kedua-dua mereka adalah produk-produk Universiti Inggeris dan kesopanan yang mereka tunjukkan, dihadapan orang ramai yang bersemangat terhadap mereka, telah membuktikan kepada barisan lama di dalam Umno bahawa perdebatan awam adalah sihat dan tidak perlu ditakuti. Walaupun ia tidak sehingga taraf Mitt Romney dan Newt Gingrich, bagi Malaysia, ia adalah percubaan pertama yang sangat cemerlang.

Kedua-dua mereka menyampaikan hujah-hujah mereka pada sebuah majlis pertama tahun 2012 yang dianjurkan oleh United Kingdom dan Eire Majlis Pelajar Malaysia. Topik mereka adalah 'Dasar Awam: Wawasan 2020 - Malaysia bergerak ke arah yang betul?.

Ia bukanlah perbahasan yang Rafizi mahu. Cadangan beliau untuk membincangkan kontroversi Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC). Permintaan pertama tidak rasmi kepada Khairy, melalui media pada 14 Nov, diikuti oleh jemputan rasmi seminggu kemudian. Semuanya tidak dilayan jadi acara di London ini adalah alternatif.


Pelajar telah mengorbankan hari Ahad mereka untuk mendengar penceramah lain seperti, Rafidah Aziz, Marina Mahathir, Pang Khee Teik, Yunis Raiss, Karim Raslan, Zainah Anwar, Dr Dzulkefly Ahmad dan Dr Carool Kersten.

Tanpa ragu-ragu bintang-tarikan mereka ialah pada segmen 'Khairy dan Rafizi'. Kehadiran adalah rendah pada waktu pagi tetapi oleh masa sesi mereka dewan persidangan menjadi penuh dan melimpah ke bilik bersebelahan.

Perwataan pendebat berbeza bagaikan langit dan bumi. Khairy yang tampil dengan gaya gung-ho kelihatan pintar dengan sut kemas bagaikan gaya seorang usahawan. Tinggi dan gelap, beliau sangat berbeza berbanding Rafizi yang mengambil sikap mesra dan bertolak ansur, dengan pakaian berwarna biru muda, warna Keadilan, seakan menghantar mesej bawah sedar yang halus.

Jika Khairy kelihatan seolah-olah seperti 'Aksi Figura', Rafizi (kanan) menyampaikan imej beliau seseorang yang teratur dan teliti, menunjukkan latar belakang mereka yang berbeza.

Jika Khairy kelihatan seperti dia akan menakluk orang ramai, Rafizi dalam pakaian kasual itu pintar, kelihatan lebih terjamin dan mudah didekati, memaparkan bukan sikap acuh tak acuh dan tidak berpura-pura.

Ramai yang biasa dengan ceramah Khairy sebelum ini berpendapat bahawa dia mungkin akan menjadi pemidato yang lebih baik dalam kedua-dua bahasa Melayu dan Inggeris, dan merasa ragu-ragu jika Rafizi dapat menandingi kemahiran berdebat pemimpin Pemuda Umno ini.

Mereka terbukti salah.

Bercakap dari hati

Sepanjang perdebatan itu, Khairy gagal untuk mendapat apa-apa kelebihan berbanding Rafizi. Khairy kelihatan cuba terlalu keras. Dia mungkin menjangka isu kejatuhan Shahrizat Abdul Jalil akan disebut dan tidak langsung menyangka apabila Rafizi mengabaikan isu-isu seperti NFC itu.

Rafizi meraih kesan awal dengan mengakui peranan yang dimainkan oleh bekas PM Tun Dr Mahathir Mohamed, yang dia kreditkan dengan memberikan negara arah tuju. Rafizi ringkaskan keadaan ekonomi dan berkata bahawa jika Wawasan 2020 dapat dicapai, sasaran yang ditetapkan untuk kadar pertumbuhan ekonomi tahunan telah dikekalkan sejak tahun 1990, tetapi ini tidak mapan. Selain itu, sasaran ekonomi telah terkeluar.

Hujah Rafizi ditambah lagi dengan fakta-fakta yang mudah diperolehi daripada rakyat-rakyat yang hidup di jalanan. Beliau turut bercakap tentang jurang perbezaan kekayaan, dan 40 peratus daripada penduduk negara ini berpendapatan bulanan sebanyak RM1,500 atau kurang, kebanyakannya bumiputera .

Beliau membezakan ini dengan orang-orang kaya di atas masyarakat yang terdiri daripada sebahagian kecil masyarakat. Beliau mengaitkan fakta-fakta ini dengan kemarahan rakyat.

Khairy yang gagal menolak penilaian ekonomi Rafizi ini mula menghujani orang ramai dengan angka-angka dan akronim seperti ETP, FDI, Indeks Pembangunan Manusia dan krisis kewangan Asia.

Adakah ini disengajakan?. Adakah niatnya untuk mengelirukan atau dia sekadar tersilap?. Terdapat terlalu banyak untuk diserap dalam satu hujah. Ia adalah sukar untuk disahkan dan sukar untuk dikaitan dengan pergelutan purata rakyat Malaysia.

Sambil mengakui bahawa beliau bercakap dari hati, hujah-hujah Rafizi hadir dalam bentuk yang mudah dihadamkan manakala penggunaan statistik Khairy telah membutakan kami dengan sains dan menjadikan dia seolah-olah kaku seperti kayu yang hanya membaca mengikut skrip.

Pemimpin Pemuda Umno berulang kali mencabar Rafizi soal perpaduan dalam Pakatan Rakyat dan berjenaka: "Berapa kukuhkah perpaduan di dalam PR?"

Mengambil isu di Kedah, Khairy menyerang pendirian Menteri Besar yang menggunakan Akta Universiti dan dan Kolej Universiti (AUKU) terhadap pelajar dan tidak konsisten dalam janji Pakatan.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak juga yang diakuinya. Khairy memuji beberapa langkah Buku Jingga, dan bersetuju dengan pembangkang di atas keperluan perisytiharan aset.

Khairy turut mengakui dakwaan Rafizi bahawa rakyat Malaysia sentiasa berjaya untuk kembali pada masa kesusahan hanya kerana daya tahan mereka. Perdebatan Rafizi: "... kita perlu yakin kepada masyarakat ...." Dan parti-parti politik mesti "terlibat dengan rakyat".

Khairy menegaskan bahawa telah ada suara reformasi dalam Umno. Beliau tidak bersetuju dengan "satu aliran" yang dilakukan oleh sekolah-sekolah kita, Perkasa dan Ibrahim Ali.

Rafizi menyampaikan kekuatan perpaduan Pakatan secara bertulis berdasarkan perlembagaan. Tidak seperti BN, yang hanya boleh mengurus senarai yang longgar bercampur dengan pencapaian yang dibina di atas 50 tahun pembangunan negara, dan bukannya perlembagaan.

Khairy mempertahankan kerajaan dan menampilkan pembaharuan Najib, pemansuhan ISA, pindaan yang dicadangkan kepada AUKU, masyarakat liberal di Malaysia dan hakikat bahawa parti itu komited untuk pilihanraya yang bebas dan adil.

Khairy memainkan kekuatan politik tetapi Rafizi mempunyai kelebihan berbanding Khairy. Sekurang-kurangnya dua kali semasa perdebatan, Rafizi memuji populariti Khairy, terutamanya di kalangan pelajar yang ramai di antara mereka ialah ahli-ahli Kelab Umno. Pada satu ketika dia menggelar Khairy "aset negara". Walau bagaimanapun, beliau menambah, populariti Khairy ini tidak dapat diterjemahkan dalam mempengaruhi Kabinet atau Perdana Menteri.

Rafizi berharap Khairy akan menjadi Menteri Dalam Negeri dan kemudian mengusik beliau mengenai kemungkinan menjadi Menteri Pelajaran untuk membantu menekan pelbagai pembaharuan yang beliau sebutkan. Pada satu ketika, beliau juga cuba untuk menarik pemimpin Pemuda Umno untuk mempertimbangkan untuk menyertai pembangkang, kerana persamaan dan pandangan yang dikongsi.

Seorang pemerhati politik berkata: "Rafizi menang bergaya dan hebat. Khairy telah dihapuskan ".

Seseorang pelajar berkata, "Rafizi 1, Khairy 0."


Video debat tersebut sila lihat di SINI

Laporan dari Malaysiakini ini diterjemahkan oleh Pulakdah

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

22 comments

comments
Anonymous
January 31, 2012 at 10:23 PM delete

To believe or not to believe, that is the question. Video debat ni dah diupload ke Youtube ke?

Reply
avatar
January 31, 2012 at 11:07 PM delete

To Anon 10:23 PM..

Under progress.. will published it soon by someone from there..

Reply
avatar
Anonymous
February 1, 2012 at 12:54 AM delete

so when is the debate on NFC?

Not yet.

Will someone frm anywhere or malay professional group progress the debate..

*****

so when is najib going to London to debate with anwar?

Not wl happen.

NO PROGRESS. Thousands of accuses.


Bye bye.

Reply
avatar
Anonymous
February 1, 2012 at 1:54 AM delete

Kenapa di London bukan di Malaysia?
Khairy,khairy

Reply
avatar
February 1, 2012 at 2:21 AM delete

Mana PPAS dan Rakab? Tak berminat nak mengulas.. O yeeee.. depa ni jenis suka isu seks, liwat, gay.. isu ilmiah mana depa beruk berdua ni nak ambil part..

Reply
avatar
karam sinki wall jurnal
February 1, 2012 at 3:46 AM delete

walaupun debat antara khairy dan rafizi umpama menanti kucing tumbuh tanduk...tetapi desas desus menyatakan debat NFC akan diadakan..tetapi secara tertutup yg akan dilakukan di kondo tmpt lembu melepak dan para peserta debat adalah lembu fidlot vs lembu nfc dan sebagai pencelah adalah laki mami ijat the selak kain.dan mami ijat pulak sebagai moderator.penonton hanya dibenarkan lembu2 sahaja yg masuk.org len tak leh masuk.haram.hari dan waktu adalah rahsia...nak buat pendedahan tak boleh lagi.sbb mami ijat the selak kain tgh tercuti...huhuhuhu

Reply
avatar
Anonymous
February 1, 2012 at 8:54 AM delete

rakab dan ppas tak komen pasal tahap kemampuan otak mereka berfikir tak mampu menganalisa hujah2 perdebatan tersebut. Maklum lah otak simple ala hindustan umno, hanya mampu mecarut dan maki saja.

Reply
avatar
Anonymous
February 1, 2012 at 8:56 AM delete

This goes to show that PR leaders are more intellectual than BN bozos. Apart from Khairy and a few others BN is majority a group of retards and dim witted village gangsters.

And for this reason, BN always strive to keep the rakyat under the coconut shell.

Reply
avatar
Anonymous
February 1, 2012 at 10:34 AM delete

sebelum lawan pun aku dah agak rafizi better , tapi tak kiralah sapa , THIS IS WHAT WE WANT AND WHAT IS SHOULD BE , BRAVO to both of them

Reply
avatar
UMNO DAH TAK RELEVAN.
February 1, 2012 at 11:08 AM delete

KENAPA BUAT DI LONDON, "WAR IN LONDON", CLASH OF THE TITANS..

KENAPA TAK BUAT DI MALAYSIA???
INI MENAMPAKKAN BAHAWA KERAJAAN MALAYSIA TAK TELUS...

DAN RAMAI AHLI2 UMNO SENDIRI SKRG SUDAH TIDAK SEPENDAPAT DGN PARTI MEREKA...

Reply
avatar
Anonymous
February 1, 2012 at 11:10 AM delete

This can only happen outside this "boleh land". There are so much restriction here like in the old communist Russia.
Message to Papagomo or umno cybertroopers if you ever read this, please down load the video in your blogsite, jangan lah hanya pandai download porn aje!

Reply
avatar
butter-prawn
February 1, 2012 at 1:07 PM delete

cant wait for the vid to be uploaded! Please inform us once its available! Thanks ASD n readers.

Reply
avatar
Anonymous
February 1, 2012 at 2:25 PM delete

cara rafizi berpakaian simple je
Bravo

Reply
avatar
Anonymous
February 1, 2012 at 2:26 PM delete

kalau buat kat sini utusex akan putar cerita...
utusex kata rafizi kena tibai...
kah..kah...kah...
buat kat sana ada ketelusan

Reply
avatar
rakab
February 1, 2012 at 3:37 PM delete

Kalau Malaykini tak angkat Rafizi, bukan portal pembangkang laa namanyaaa...

depakan dibayar tuu..

Reply
avatar
silap taip pulak
February 1, 2012 at 3:39 PM delete

Maksud aku 'Malaysiakini'..sorry!

Reply
avatar
February 1, 2012 at 8:45 PM delete

senang je.. pembangkang tetap sokong pembangkang.

Reply
avatar
Anonymous
February 2, 2012 at 12:41 AM delete

tak pelik ke..

Lembu NFC tetap sokong Lembu rakab

Reply
avatar
Anonymous
February 2, 2012 at 12:47 AM delete

.

khairy ambil kesempatan menjadi wira umngok.. dgn harapan utusex buat cerita umngok pun ada hero mrk..

tp utusex dibayar spy jgn pedulikan si khairy tu..

debat yg menjadi dan capai matlamat walaupun khairy kelihatan membalas hujah dgn tepat dan jelas.. tetap merupakan satu permulaan yg baik. Ini lah sepatutnya tggjwb utusex mendidik dan memberi kesedaran kpd masy.

Reply
avatar
Anonymous
February 2, 2012 at 9:55 AM delete

cheguman.....statement hang mmg sgt2 best

kira mcm syok sndri la hihihi

sama mcm undi kat m'kini dolu2 (aku tak igtla pasai apa) tp yg pasti utk tunjukkan sokongan rakyat pd pakatan harami....yg lawaknya si puak pakatan harami bleynyer vote dgn satu ip add berkalikalikalikalikali hahaha lawak....bila dh kantoi cepat2 dikuarkan dr portal hahahah

Reply
avatar
Anonymous
February 2, 2012 at 1:46 PM delete

anon 9:55am
Yg dok syok sendiri tu najib bini rosmah. cerita si khairi kena sepak jin di London tu memang real, tapi muka pemimpin dan penyondol umno termasuk awak memang tebal..mana tahu malu dok tersengeh2 macam kerang busuk.
Dibawah ni cerita najib bukan saja syok sendiri... menipu rakyat lagi ada lah...
-----------------------------------

KUALA LUMPUR, Oct 12 — By offering handouts instead of reforming the national economy, Datuk Seri Najib Razak is not helping Malaysia grow, the Wall Street Journal (WSJ) said yesterday.
The US newspaper criticised the prime minister for failing to follow through on previous pledges to overhaul lopsided economic policies and laws that favour Bumiputeras on a larger scale.
“Malaysian Prime Minister Najib Razak has unveiled a budget full of freebies designed to win over voters in the next general election, expected in the next six months. In the process, he is dashing expectations of economic reforms needed to promote growth,” WSJ said.

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive