Anwar sokong Israel?.. Ini penjelasan dari The Wall Street Journal.


Biarpun Anwar telah mengeluarkan kenyataannya dalam Bahasa Malaysia yang menjelaskan tentang apa yang telah dinyatakannya dalam satu wawancara oleh Wall Street Journal, ianya masih dijadikan sebagai isu untuk menyerang beliau.


Bukan saja pemimpin UMNO yang berpura-pura tidak faham malah memperlihatkan sikap hipokrit sebenar mereka dalam hal hubungan antara Malaysia dan Israel yang kononnya tidak pernah wujud, malah pencacai-pencacai mereka turut memperlihatkan kebodohan mereka.

Dan hari ini The Wall Street Journal telah mengeluarkan kenyataannya memperjelaskan tentang isu ini.. bagaimanapun aku yakin para pencacai UMNO tidak akan faham apa yang ditulis kerana ianya di dalam Bahasa Inggeris..

Sebelum itu baca dulu kenyataan Anwar nih!
Dalam kenyataannya, Anwar berkata, “saya diwawancara oleh Wall Street Journal pada hari Khamis, antara soalan yang ditanya kepada saya adalah berkaitan dasar luar negara dan isu Palestin.”

“Saya tuntas menegaskan bahawa kemahuan dan hak rakyat Palestin mesti dibela dan itu merangkumi hak untuk mendirikan negara sendiri serta tidak terus dizalimi. Saya juga mengungkapkan bahawa jika syarat ini dipenuhi maka wajarlah hak rakyat Israel juga dihormati,” katanya lagi.

Ketua Umum Pakatan Rakyat itu berkata, pendiriannya ternyata sejajar dengan prinsip perjuangan PKR yang menjunjung tinggi prinsip keadilan sejagat dan tegas membela hak mereka yang dizalimi.

“Selain itu pandangan saya ini ternyata selari dengan Resolusi 1397 Majlis Keselamatan dan Inisiatif Keamanan Arab yang berteraskan Penyelesaian Dua Negara. Malahan dasar luar negara juga menekankan prinsip Penyelesaian Dua Negara sebagaimana yang diungkapkan Menteri Luar ketika Perbahasan Perhimpunan Agung PBB Sesi ke-66 pada 27 September 2011 di New York,” katanya.

Oleh itu tegas beliau, ternyata dari kenyataan Menteri Luar, dasar Malaysia adalah bersedia menghormati hak rakyat Palestin dan Israel untuk menikmati keamanan dan kedamaian.

“Akan tetapi kesediaan kita pastinya bergantung kepada syarat selagi mana hak rakyat Palestin tidak dicerobohi.


Berikut pula adalah artikel dari The Wall Street Journal yang memperjelaskan keadaan..

Israel Dominates the Debate in Malaysia – Again


Recent comments by Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim have demonstrated yet again how issues related to Israel continue to divide this majority-Muslim country – and could influence the country’s next national election.

In a recent interview with the Wall Street Journal, Mr. Anwar responded to the question of whether he would open diplomatic ties with Israel by stating his “support” for “efforts to protect the security of the state of Israel,” while at the same time backing the “legitimate rights of the Palestinians.” He stopped short of saying he would establish diplomatic relations between the two states – what he describes as a “tricky” issue – and stated that any change to the status quo would remain contingent on Israel recognizing the aspirations of the Palestinians.

Malaysia is one of three Southeast Asian nations including Indonesia and Brunei that does not have diplomatic relations with Israel, though limited economic ties exist between private companies in both countries.

“Some refuse to recognize the state of Israel,” he said, “but I think our policy should be clear – protect the security [of Israel] but you must be as firm in protecting the legitimate interests of the Palestinians.”

The comments triggered a storm of debate and criticism, with members of the ruling United Malays National Organization (UMNO) and other groups accusing the leader of abandoning the Palestinian cause – an emotive cause long-supported in the majority-Muslim Southeast Asian nation.

Lawmakers called on Mr. Anwar’s opposition coalition to release an official statement on the issue, while president of the right-wing Malay group Perkasa Ibrahim Ali said he would raise the issue in Parliament.

Mr. Anwar responded by saying he supported a “two-state solution” with Palestine, a policy he said was no different from the official stance adopted by the United Nations and Malaysia itself.

“I am issuing a stern warning to anyone trying to twist my statement just so that they can say that I have betrayed the aspirations of the Palestinian people,” he said in a statement to the press. His party’s stand “is to defend the rights of whoever it is that has been victimised,” the statement said.

Though an ethnically-diverse nation that practices freedom of religion, Malaysia has declared Islam as its state religion and tensions over Israel-Palestine issues often boil over. A large percentage of the country’s population supports the Palestinian cause, and jumped to criticize Israel after it launched raids on Gaza in December 2008 and stormed a flotilla in May 2010 that was carrying activists and humanitarian aid to Gaza.

Tensions over the issue are even more on edge now, as Malaysia gears up for its next general election, which must be called by early next year, giving politicians more incentive to argue their views in the press than usual.

“The issue is tied in with Malaysia being an Islamic country,” and the idea that “therefore it should support Palestine,” said James Chin, a professor at the Malaysian branch of Australia’s Monash University. He added the caveat that support for the Palestinians became a much larger issue in Malaysian politics after the era of former Prime Minister Mahathir Mohamad, who has been accused by world leaders of holding anti-Semitic views, which he disputes.

In a statement to the local press, Malaysian Foreign Minister Anifah Aman, a member of the ruling UMNO, disputed Mr. Anwar’s claim that Malaysia’s current policy on Israel is the same as his own. Although Malaysia officially supports a “two-state solution” in settling the Israel-Palestinian conflict, it has also sharply criticized actions taken by Israeli forces in the past, which the foreign minister indicated means Malaysia isn’t supporting “all steps” to protect Israeli security.

“[Anwar’s comments] show a blanket support for anything Israel does,” said Khairy Jamaluddin, the chief of UMNO’s youth wing, who disputed any suggestion Malaysia’s ruling party was trying to politicize the issue ahead of an election. “The issue of Palestine is a top foreign policy priority for my party, it would be an issue during the election year or otherwise… timing doesn’t matter.”

In 2010, Mr. Anwar – who in the past has been described as the face of liberal democracy in Malaysia – found himself on the other side of the argument after he lambasted UMNO for its relationship with a public relations firm called APCO. In Parliament, he said the firm was “controlled by Zionists” and working on behalf of the American government to influence Malaysian government policy – a charge denied by both the government and the public relations firm.

At the time, American-Jewish groups such as B’nai B’rith accused the opposition leader of “anti-Jewish” and “anti-Israel” slanders, and called on American officials to suspend their ties with Mr. Anwar.

Still, many analysts believe the latest kerfuffle is largely electioneering on the part of the ruling coalition, preoccupied with the looming possibility that the next election will be the hardest-fought yet.

“They’re just using it as a weapon to bring (Mr. Anwar) down,” said Mr. Chin at Monash University.

The Wall Street Journal

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

23 comments

comments
January 31, 2012 at 8:03 PM delete

... isu dalam bahasa melayu pun tak faham, ni pula teks dalam bahasa ingris dalam wall street jounel, lagi lah bengap mereka ni...

Reply
avatar
Anonymous
January 31, 2012 at 8:14 PM delete

DGN MENGANDAIKN PNJELSAN PUTAR BELIT ANWAR MSKIPUN BELIAU TERKENAL DGN KAKI BOHONG DAN TELAH BBRPA KALI KANTOI BBOHONG,
INI BMKNA JK ISRAEL MBERI KMERDEKAAN PADA PALESTIN, MK KESELAMATAN NGARA ISRAEL AKAN DISOKONG SEPENUHNYA...

EH! SEJAK BILA ISRAEL ADA NEGARA?
BUKANKAH TANAH DAN NGARA YG DIDUDUKI ISRAEL SEKRANG ADALAH MILIK PALESTIN?
ISRAEL MANA ADA NEGARA.

NAMUN PAKATAN MNERUSI KETUANYA AKAN MGHITIRAF KEWUJUDAN DAN KEDAULATAN NEGARA ISRAEL DAN AKAN MYOKONG PENUH USAHA MLINDUNGI KESELAMATN NGARA ISRAEL TSB JK HAK PALESTIN DIHORMATI...?!@#$#
SDGKN JELAS DLM ALQURAN MRK INI TIDAK AKN SESEKALI AKN TUNDUK DGN KHENDAK ORG ISLAM MLAINKN ORG ISLAM MGIKUTI SEMUA TLUNJUK MRK.
ADAKH ANWAR MRAGUI FIRMAN ALLAH DLM ALQURAN?

DASAR PUTAR BELIT...

-rakyat atas pagar yg berfikir

Reply
avatar
January 31, 2012 at 9:13 PM delete

Jika MCA dulu sanggup menerima memorandum (isu Presiden MCA hina Hukum Hududullah) dari Jingga13, apakah NFC tidak sanggup langsung menerima sekeping kertas memorandum pun dari Jingga13? Nampak sangat Pengerusi NFC ini BACUL!!!

http://wikimalay.blogspot.com/2012/01/video-panas-nfc-takut-terima-memo-dari.html

Reply
avatar
Anonymous
January 31, 2012 at 9:14 PM delete

Ini sekoq lagi geng MAMAKUTTI yang mudah lupa.. Dulu masa MADEY jadi tuan dia, Madey ada tulis surat ucap tahniah kpd ehud barak dan menyatakan keinginan untuk wujudkan hubungan diplomatik dgn Israel.. Bukan kah ini menunjukkan Madey telah lama iktiraf negara Yahudi tu..?? BODOH PUNYA BANGSAT NIH..!!

Reply
avatar
January 31, 2012 at 9:35 PM delete

saya masih ingat isu bendera israel berkibar dipwtc, isu ahli sukan israel masuk malaysia, isu jalinan perdagangan dengan israel, isu syarikat israel di malaysia... dan banyak lagi,

Reply
avatar
January 31, 2012 at 9:36 PM delete

Terimakasih ASD kerana siarkan artikel penjelasan kes Anwar ni.

Dengan penjelasan ni aku fahamlah kenapa Anwar mengeluarkan kenyataan tersebut.

"At the time, American-Jewish groups such as B’nai B’rith accused the opposition leader of “anti-Jewish” and “anti-Israel” slanders, and called on American officials to suspend their ties with Mr. Anwar."

Rupanya Anwar nak counter balik kes fitnah APCO tu . Mamat ni takut kalau hubungan dia dengan Amerika terjejas.

YANG PASTI ASD DAN B’nai B’rith SENDIRI MENGESAHKAN HUBUNGAN INTIM DAN LUAR TABI"E ANTARA ANWAR IBRAHIM DENGAN YAHUDI AMERIKA.

Reply
avatar
datuk pujangga
January 31, 2012 at 10:25 PM delete

hati kalu dah gelap,org cerita mcmana pun dok gelap lagu tue laa!..aku xminat isu fitnah2 nie satgi nak kena jawab kat sana plak! yg sendiri pun xtertanggung..

Reply
avatar
Anonymous
January 31, 2012 at 10:32 PM delete

do not bullshit us.....PAS or UMNO i don't care....i may support his court struggle..but this is the darkside of anwar ibrahim...when it involve agama islam you don't project a new idea that differs from traditional ulama/ scholars....the muslims inherits the mazhabi ideas from hanapi, maliki, syafii & hanbali also the right shiaah faith...that also have fatwa & ijtihad which is very credible about israel/ jews...is our islamic knowledge more superior than them?

Reply
avatar
Tokwan Pencen
January 31, 2012 at 10:48 PM delete

Pilihanraya dah dekat, mcm2 yg BN spin, so kita perlu ABUK (Asal BUkan Kati)
Ayuh cucu2 Tok dari berbagai bangsa, PRU13 niii kita ABUKkan BN hingga tinggal habuk.

Reply
avatar
Anonymous
February 1, 2012 at 12:37 AM delete

..


Aku teringat satu kisah yg di cerita kan oleh ustad semasa tazkirah.

Ada seorg perempuan yahudi buta yg sgt sgt benci pd Rasullullah saw.

Bagaimanapun dia di layan dgn baik sekali oleh Rsullullah saw dng menyuapkan dia makan. Sambil makan dr suapan tangan Rasullullah saw perempuan yahudi buta itu marah dan mengatakan dia benci pada Muhammad Rasul Junjungan ku......

Perempuan yahudi buta itu hny tahu yg menyuap dia makan selama ini ialah Rasullullah saw selepas baginda wafat.

Reply
avatar
penternak_lipan
February 1, 2012 at 3:32 AM delete

anon January 31, 2012 8:14 PM yg bemastautin di atas pagar dekat loji kumbahan indahwater
mai nak bagi hang soalan dalam penerangan seket.bagi otak penuh taik hang tu di nyahtoksikkan...
israel tak ada negara sehinga tahun 1948 dalam peristiwa nakba.maka tertubuhlah israel..dan salah seorg penting yg memainkan peranan wujudnya negara israel ialah sir henry gurney tok menakan hang dan kemudian telah di import sir henry gurney oleh puak perikatan(bapa2 pemimpin amno skrg) masa tu untuk menguatkan pemimpin2 melayu yg berfahaman barat.di tanah melayu.dan chin peng telah berjaya membunuhnya.last2 cina komunis juga yg bunuh lahanat tu.pemimpin perikatan(umno) buat apa masa tu? nganga makan angin ka? dan susur jalur keturunan sir henry gurney kalau mengikut keturunan dah turun kepada hang.jadi aku tak salahkan hang kalau hang mempertahankan umno..waima menyalak sebagai org atas pagar dekat loji kumbahan najis indawater..sbb betapa busuknya hang...adalah datang dari betapa busuknya keturunan hang.....


penganutpaspone............
spin jgn tak spin...kalau dah betui anuar buat kenyataan tu,esok hang pi balai polis yg berdekatan rumah hang..copypaste kenyataan The Wall Street Journal dan buat laporan polis.minta diambil siasatan dan atau tindakan undang2 pd DSAI jika dipikirkan perlu.jgn menyalak kat sini.kami hanya rakyat biasa.tak ada kuasa nak buat penangkapan dan siasatan kecuali gani 4tail dan polis.atau hang pi amik maklumat kat dato Taik hang tu..mai buat pendedahan kat sini sama ok...

Reply
avatar
February 1, 2012 at 12:36 PM delete

Isu dalam bahasa apa sekalipun mereka sebenarnya faham tapi sengaja buat tak faham sebab mereka yakin kalau diputar, maka rakyat akan termakan, dan memang benarlah telahan mereka sebab ada 'mangkuk-mangkuk' yang terima bulat-bulat apa yang diputarkan oleh kepala bana UMNO tersebut.

Reply
avatar
rakab
February 1, 2012 at 3:05 PM delete

Nak sokongan yahudi, Anwar
sanggup keluarkan titah taat setia pada zionis !!

Tapi bila kecoh dan teruk kena hentam di Malaysia, Anwar mintak pulak WSJ keluarkan statement supaya bantu redakan keadaan terutamanya di negara ini.

taktik lama untuk selamatkan diri...
cuma puak PKR jer yang kekal bangang !!

Reply
avatar
Anonymous
February 2, 2012 at 12:14 AM delete

rakab komen kau kat atas tu selalu buat aku termenung memikirkan apa kah betul anwar hebat sehingga boleh mempengaruhi media barat spt WSJ..

apa kau ingat wsj tu pembaca dia org felda generasi pertama ke?

kau ingat pasaran majallah tu utk kampung kampung ke?

Reply
avatar
Anonymous
February 2, 2012 at 10:01 AM delete

Anonymous January 31, 2012 9:14 PM

klu tak phm apa isi kandungan surat takyah la nak putar belit kat sini.....cuba phmkn dulu jgn terikut2 statement asd tu adik oiiii

mana betui sokong mana salah sanggah
jgnlah sampai membabi buta pulak

Reply
avatar
Anonymous
February 2, 2012 at 10:03 AM delete

terima kasih asd

krn dgn jelas nampaknya terserlah hubungan intim bang nuar dgn yahudi kali ini

Reply
avatar
Anonymous
February 2, 2012 at 10:11 AM delete

adik manis penternak lipan

ni statement hang aku copy paste "telah di import sir henry gurney oleh puak perikatan(bapa2 pemimpin amno skrg) masa tu untuk menguatkan pemimpin2 melayu yg berfahaman barat.di tanah melayu.dan chin peng telah berjaya membunuhnya.last2 cina komunis juga yg bunuh lahanat tu.pemimpin perikatan(umno) buat apa masa tu? nganga makan angin ka?"

hang nk bgtau yg tu kuminis hero ka apa kat statement hang adik manis penternak lipan oiiiii

klu hang kata kuminis hero aku rasa nk ajak hang ngetehla....susah nk jumpa org yg kata kuminis hero selain mat sabun

Reply
avatar
Anonymous
February 2, 2012 at 4:48 PM delete

Aku sokong statement anon 9.14pm "mana betui sokong mana salah sanggah
jgnlah sampai sokong membabi buta pulak"..rakyat sekarang dah pandai dan boleh fikir dengan waras apa yang diucapkan oleh pemimpin..kesian penyokong-penyokong berkenaan (tak kira samada PR atau UBN)..terpaksa spin ucapan pemimpin mereka samada drp UBN mahupun PR..Jgn sedap ckp tanpa memikirkan sensitivi sesuatu isu itu...tak dapat dinafikan hampir kesemua pemimpin di PR dan UBN adalah pandai..tapi tak bijak..apapun ABU dulu..

Reply
avatar
Anonymous
February 2, 2012 at 10:40 PM delete

Jadual Online pelayaran kapal-kapal Zim Israel Navigation Company berlayar dan singgah suka suki jer ke semua Pelabuhan Logistic diperairan Malaysia, termasuk Port Kelang dan Pasir Gudang Johor.. visit http://www.zim.com/ Click on Box ONLINE SCHEDULE - select "Form Area" (Near East and Israel) - select "To Area" (Asia And Australasia) - select "Origin" (Haifa- Israel) - select "Destination" (mana-mana Pelabuhan di Malaysia) - click "Search".. Persoalan ~ Sejak Pemerintahan Siapa membenarkan Kapal Dagang Israel memasuki perairan Malaysia? Kenapa Pemerintah Malaysia biarkan ianya berlarutan hingga kini? Siapa sebenarnya menjadi "Tali Barut" dan menyokong Yahudi? Moral of the Story ~ Orang lain buat, Orang lain pula jadi Mangsa FITNAH tanpa henti. Berapa juta pengikut dan penyokong buta ikut sama menyebarkan fitnah, moga inilah fitnah terakhir bagi mereka dan segera diberi hidayah.

Reply
avatar
Anonymous
February 3, 2012 at 8:49 AM delete

adakah ini kisah benar

Wartawan: Kenapa Dato Sri saman Utusan Malaysia?

Anwar Ibrahim: sebab akhbar itu memutar belitkan cakap saya dan berniat jahat!

Wartawan: Kenapa Dato Sri menyokong keselamatan dan hak negara Israel?

Anwar Ibrahim: mereka bohong dan memutar belitkan kenyataan saya..berniat jahat!

Wartawan: Adakah Dato Sri akan saman juga akhbar Wall Street Journal?

Anwar Ibrahim: ada soalan lain?..

Ha Ha Ha.... kenapa Anwar Ibrahim tak jawap? Kenapa tak SAMAN akhbar Wall Street Jurnal tu jika benar kenyataan beliau telah diputarbelitkan? Kenapa?

Reply
avatar
Anonymous
February 4, 2012 at 1:01 AM delete

Wahai Rakab yg mengong...patutlah senang diperlembukan oleh peminpinko apa yang Anwar perkatakan pun tak boleh nak faham. Kalau tak faham bahasa Inggeris, sudah pun di translet ke BM tapi masih tak boleh faham gak.....sah sah lah ko ni bahlol bin bengap...

Reply
avatar
Anonymous
February 11, 2012 at 10:45 PM delete

Assalam .... no matter what, it is clearly stated in the Holy Quran that our, Muslims, enemies are the "kafirun".

Thus, our # 1 enemy is Israel and the Israelis, not only they forcibly took, they conquered and lastly,they occupied the Palestinian land. They even murder and massacre the Palestinian men, rape and molest the women and killed their children - the future combat-man of the Palestinian.

# 2 are the followers of the Jews' fingers - the arrogant Americans and her war-minded accomplices - Britain, France etc etc. They professed democracy and equality to all mankind, yet, they bombarded the Islamic nations. They even discriminated the blacks - the brothers of Black Obama.

Enemy # 3 are the "kafiruns" around us - white or black in color; slant-eyes and curly haired; chopsticks and banana leaves while feasting ++! They seemed to be friendly, but deep in their hearts, murmured "hell with you Muslims, Islam and Melayu".

Yet, yet - UMNO is married to MCA, MIC, Gerakan etc etc. PAS is in bed with the Rocket-alliens and the "Fuckatan" Parti Kaki Rusuhan. Quote: "Over my dead body if you want to establish an Islamic country in Malaysia". Woooooh !
What a stand!!

And lastly, # 4 enemy is ourselves. Our race, Melayu! We are easily coerced, "jaga hati" tradition, "tak apa" attitude and last, not least, RM($) is our "second-God". Even if we were asleep, "fulus" "duit" "money" is in our dreams.

Okey lah ..... just my little thought! Waqina-azabban-nar !

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive