Thursday, December 1, 2011

Airport Tax sudah naik...Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) telah menaikkan tariff cukai lapanganterbang atau Airport Tax untuk semua penerbangan keluar masuk antarabangsa mulai 1 December 2011.


AirAsia berpendapat kenaikkan ini tidak boleh diterima kerana kemudahan yang ada di lapangan terbang sekarang adalah tidak memadai dengan cukai yang dikenakan.

Hmmm.. mungkin dinaikkan untuk meringankan beban akibat kenaikkan Kos pembinaan KLIA2 yang bakal menggantikan Terminal Lapangan Terbang Tambang Murah dari RM2 bilion kepada RM3.9 bilion kononnya ekoran penambahbaikan yang dilakukan di terminal baharu itu.

Penambahbaikkan itu akan menyebabkan KLIA2 beroperasi sepenuhnya pada April 2013, enam bulan lewat berbanding tarikh sebelumnya.

Pengarah Urusan Malaysia Airports Holdings Bhd. (MAHB), Tan Sri Bashir Ahmad berkata, penambahbaikan dalam keluasan KLIA2 itu dibuat bagi membolehkan terminal itu menampung penumpang sebanyak 45 juta berbanding anggaran awal 30 juta sebelum ini..

Ditanya bagaimanakah MAHB akan mendapat dana bagi menampung kenaikan kos KLIA2, Ketua Pegawai Kewangannya, Faizal Mansur berkata, syarikat itu mempunyai baki sebanyak RM600 juta daripada terbitan sukuk yang belum ditebus. Berita penuh sila baca di ( SINI )

Komen Tony Fernandes Boss AirAsia

“I am deeply disappointed with the decision and shocked to hear that KLIA2 can now cater for 45 million passengers when ...only last week it was 30 million. Where is the 15 million going to be (housed) when there is no floor space?

“At 45 million, the airport appears to be bigger than Dubai airport,” he said.

He added that “MAHB cannot make excuses for cost overruns. MAHB must be made accountable. My worst fear has been confirmed.”

He also twitted about the RM3.9bil figure, saying that “I am sure that is not the finalfigure”.


Sasaran KLIA untuk menampung 25 juta penumpang pun tak tercapai mahu disasarkan 45 juta penumpang pula untuk KLIA2…

Semuanya hanya untuk memenuhkan poket kroni.. patutlah Tony Pua pertikai… sila baca di SINI.

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails