Friday, November 11, 2011

Najib buat apa pulakdah ni??Suatu masa lalu apabila DS Nizar menyalakan dan memegang lilin semasa menyertai majlis berkabung bagi memperingati kematian Teoh Beng Hock dalam majlis memperingati kematian Teoh Beng Hock beliau dikatakan melakukan gimik politik bertujuan meraih simpati untuk diri beliau dan penyokong-penyokong dari Pakatan Rakyat.


Dan berkata pula seorang Pensyarah Jabatan Fiqh dan Usul Fiqh Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Prof. Datuk Dr. Mahmood Zuhdi Ab. Majid, sebagai pemimpin beragama Islam, Nizar tidak sepatutunya memegang lilin pada acara keagamaan itu, perbuatannya akan mempengaruhi masyarakat Islam kerana beliau adalah seorang pemimpin dan wakil rakyat yang dipilih oleh rakyat.

Tambahnya lagi "Tindakan Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin memegang lilin semasa menyertai majlis berkabung bagi memperingati kematian Teoh Beng Hock, adalah luar budaya Islam”.

Kita bimbang soal haram atau halal diketepikan semata-mata mahu mengejar kepentingan politik parti tertentu didalam negara ini"

Bagaimanapun gambar Nizar memegang lilin itu bukanlah gambar ketika majlis berkabung bagi memperingati kematian Teoh Beng Huat seperti didakwa oleh pencacai-pencacai UMNO.

Menurut Drs.Khalil Idham Lim, ADUN Titi Serong dan juga Ketua Penerangan PAS Perak Gambar tersebut dan upucara menyalakan lilin adalah semasa sesi Sidang Media pada jam 11.00pagi 17 Julai, bertempat di wisma DAP Ipoh .

Sidang Media tersebut dianjurkan oleh Skretariat Pakatan Rakyat yang dihadiri oleh sekitar 20 ADUN PR dan pimpinan tertinggi parti.

Sekarang… gambar diatas ialah gambar terbaru Najib yang menyalakan pelita sempena sambutan Deepavali selepas beliau mengerjakan Haji baru-baru ini… apa pula pencacai UMNO nak kata?

Sedikit info pasal menyalakan pelita ni..

Menurut lagenda masyarakat tamil, Raja Naragasura yang kejam dan selalu memeras rakyatnya, telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Sebelum mati, Raja Naragasura meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada yang mereka yang baik tentang godaan hantu dan syaitan, peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia.

Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali.

Dalam hal ini.. Aku tidak menyalahkan Najib.. kerana apa yang kelihatan sekarang Najib cuba sedaya upaya untuk menonjolkan imej positif..

Yang patut dipersalahkan ialah Menteri yang sepatutnya menasihati Najib dalam hal hal keugamaan ini.. dia buat apa?? makan gaji buta ka? atau sibuk menyambung kerja-kerja renovation rumah yang tergendala kerana ke Makkah?

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails