Tuesday, November 8, 2011

Boleh Percaya ke Noh Omar ni?

Boleh percaya ke Noh Omar ni? Hari tu dia kata pintu pusat fidlot akan dibuka kepada sesiapa sahaja untuk dilawati sebagai bukti ketelusan kerajaan dalam penganugerahan projek itu.

Tapi bila rombongan pimpinan KEADILAN dan juga NGO membuat lawatan ke Pusat Fidlot Kebangsaan hari itu mereka dihalang daripada masuk meninjau ladang lembu itu.. sila baca di (SINI)

Hari ini pula bila beliau sudah tak mampu untuk mempertahankan isu Lembu Shahrizat ini beliau berkata “OK, saya tawar pusat ternakan satelit ini kepada anda,”.


Aku cadangkan buat sesiapa sahaja pemimpin dari Pakatan Rakyat.. terima cabaran itu dengan syarat apa yang Shahrizat, Laki dan anak-beranak dapat dipindahmilikkan kepada sesiapa saja yang sanggup menerima projek itu..

Noh Omar tawar projek NFC kontroversi kepada Pakatan

KUALA LUMPUR, 8 Nov ― Datuk Seri Noh Omar menyatakan kesediaan untuk menawarkan wakil rakyat pembangkang mengendalikan sendiri pusat ternakan lembu ― projek ternakan berkandang kebangsaan (NFC) yang berkontroversi. ― pendirian dibuat ketika bertikam lidah di Parlimen berhubung projek tersebut.

NFC dimiliki oleh suami Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Jali, Datuk Dr Mohamad Salleh Ismail dan anak-anaknya Izran and Izmir.

“OK, saya tawar pusat ternakan satelit ini kepada anda,” kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani (gambar) ini ketika menggulung perbahasan peringkat jawatankuasa rang undang-undang perbekalan di Dewan Rakyat.

“Saya sedia tawar projek ini kepada mana-mana anggota pembangkang. Saya akan beri kepada sesiapa sahaja yang berupaya untuk mengendalikan projek NFC,” katanya.

Noh menjawab soalan Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin yang bertanya mengapa hanya 20 daripada 71 pusat ternakan satelit yang dirancang untuk NFC beroperasi.

Omar juga berjata NFC tidak boleh mengeluarkan kesemua pinjaman RM250 juta yang diperuntukkan untuk projek berkenaan.

Katanya, ada syarat-syarat yang dikenakan untuk dipenuhi sebelum boleh mengeluarkan wang daripada dana tersebut.

Katanya, pengeluaran daripada dana tersebut untuk projek itu perlu diluluskan oleh jawatankuasa teknikal, yang diketuai oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar.

Noh menjawab dakwaan PKR bahawa penyata-penyata kewangan yang difailkan kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia menunjukkan NFC telah mengeluarkan kesemua RM250 juta sehingga 31 Mac 2009.


The Malaysian Insider

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails