Wednesday, October 26, 2011

Blogger UMNO tak Sekolah dakwa China PressArtikel dari China Press ini telah diterjemahkan oleh sebuah Blog Pro UMNO.. Tahniah dan terima kasih buat beliau kerana kalau tak diterjemahkannya aku tak akan tahu apa sebabnya kebanyakkan Blogger Pro UMNO kelihatan bodoh bila menulis.

Berikutan tersiarnya terjemahan itu, ramai blogger Pro UMNO sudah marah malah ada antara mereka menulis mengatakan kononnya “Inilah masaalahnya apabila sesebuah agensi akhbar tidak mempraktikkan etika kewartawanan yang betul dan berwibawa.”


“Mereka melepaskan artikel-artikel tanpa mahu menggunakan otak mereka itu mengetahui kesahihan tulisan di dalam akhbar mereka…”

Padahal Utusan Malaysia yang menjadi kebanggan mereka lebih teruk lagi, Oleh kerana editor Utusan tak menggunakan otak bila menyambung fitnah dari Blogger Pro UMNO, Utusan telah disaman oleh beberapa orang pemimpin Pakatan Rakyat..

Bacalah artikel yang menyerlahkan sebab kenapa Blogger Pro UMNO kelihatan bodoh ini..


Laman Blog Yang Berpihak Kepada UMNO Tidak Bersekolah
Oleh Koh Kok Wee

Kali ini blog yang memihak kepada UMNO bukan membantu UMNO tetapi sebaliknya menjatuhkan UMNO, dalam strategi serangan politik pula sememangnya memutar belitkan fakta, punyai muslihat dan fitnah menfitnah, selalunya sengketa ini hanya berkisar pada orang-orang dewasa sahaja, tidak pernah heret budak mentah masuk ke kancah perbalahan.

Apa yang dikatakan blog yang memihak kepada UMNO itu, kali ini sudah tidak ikut peraturan cara pendekar, mereka kini kaitkan anak ketua menteri Pulau Pinang cuba diwar-warkan dalam artikel-artikel mereka. Akhirnya DAP dapat membongkarnya, rupa-rupanya pelajar perempuan yang dimaksudkan itu adalah gambar budak perempuan sedang bermain chess, menyebabkan orang yang meyebarkan fitnah itu terkedu tidak boleh berbuat apa-apa.

Walaupun gambar itu tidak disolek ataupun disunting, dan mereka menggunakan serangan secara terang-terangan, sebenarnya tindakan mereka itu sedang perlekehkan anak perempuan kepada seseorang ibu bapa untuk dijadikan sasaran, selalunya memang tidak akan kesampaian dan berhasil.

Al kisah cerita lama di zaman hulubalang di negeri China, perebutan kuasa antara hulubalang Xiangyu dan hulubalang Liu Bang di zaman King of Western Chu Xi chu di wilayah Xi Chu Ba Wang, peperangan yang tiada penghujungnya. Ada seorang penasihat Xiangyu berkata, kami telah tangkap ayahanda Liu Bang, minta Liu Bang menyerah diri, jika tidak ayahandanya akan digulai, seorang anak akan tahu betapa seksanya ayahandanya digulai?

Akhirnya Liu Bang berkata: Xiangyu! Kita sejak kecil berkawan baik seperti adik beradik, ayahanda saya juga seperti ayahanda kamu, kenapa kamu hendak gulai ayahanda kamu sendiri? Jika benar-benar mahu gulai ayahanda, jangan lupa bagi separuh dagingnya kepada saya.

Liu Bang cuba megelak, cara Liu Bang mengelak itu Xiangyu tidak boleh berbuat apa-apa, akhirnya dapat selamatkan nyawa ayahandanya.

Kedudukan Akhlak Sudah Tidak Bertempat

Dahulu pada zaman The Warring States Period, Panglima negeri Wee bernama Le Yang menyerang negeri Chong Shan, kebetulan anak kepada Le Yang berada di negeri Chong Shan, maharaja Chong Shan tangkap anak Le Yang untuk dijadikan tebusan, maharaja Chong Shan ikat anak Le Yang digantung di dinding kota, memaksa tentera Le Yang berundur, jika tidak anaknya akan dibunuh.

Taktik sedemikian tidak dapat memaksa tentera Le Yang berundur, dengan itu maharaja Chong Shan bunuh anak Le Yang, gulai dagingnya dan diserahkan kepada Panglima Le Yang untuk santapan. Akhirnya menjadi kemarahan keseluruhan tentera Panglima Le yang, kota Chong Shan akhirnya tewas diserang habis-habisan.

Maharaja Chong Shan yang berlagak bijak, menerima padah apabila membunuh anak Panglima Le Yang.

Sebab itu apabila dalam persengketaan cuba menyerang keluarga seseorang, terutama sekali puak ibu bapa dan anak-anak, mengugut mereka sebagai tebusan, biasanya tiada kesan, sebaliknya yang rugi adalah diri sendiri. Yang pertama sekali kedudukan akhlak diri sudah jatuh, yang kedua sebaliknya menaikkan semangat juang kepada pihak lawan, mereka akan semakin kuat dan bertenaga untuk berjuang habis-habisan.

Kelihatan blog yang memihak kepada UMNO tidak baca sejarah China, mereka ingat jika pergunakan anak seseorang itu untuk digembar gemburkan, berkesan untuk meyerang pihak lawan, akhirnya sendiri yang kecundang, mirip dengan filem cerita "African Monk", kerana gara-gara UMNO nanti BN akan terkena tempiasnya jatuh tersungkur, dengan itu juga pihak lawan akan dapat meraih lebih banyak simpati.

Bermain politik sehingga jatuh ke martabat ini, lebih baik terima kehancuran daripada hidup cacat dan sengsara.

China Press

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails