Monday, October 3, 2011

BN boleh Menang BESAR - Utusan

Cuba baca dan perhatikan artikel dari Lidah Rasmi UMNO ini.. dan bandingkan dengan apa yang disiarkan oleh Bernama di bawah..Berita dari Lidah Rasmi UMNO.

KUBANG PASU 2 Okt. – Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, pemimpin dan ahli UMNO perlu mengetepikan kepentingan peribadi dan kembali berpegang pada asas perjuangan parti jika mahu memastikan Barisan Nasional (BN) mencapai kemenangan besar dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).


Bekas Perdana Menteri itu berkata, ahli UMNO di semua peringkat mesti sedar bahawa mereka berjuang bersama parti tersebut demi agama, bangsa dan negara, bukannya kerana ingin mendapat jawatan atau habuan.

Pada masa sama, kata beliau, mereka seharusnya sentiasa bersyukur dan berpuas hati selagi kepentingan agama, bangsa serta tanah air terpelihara meskipun tidak mendapat jawatan, tidak menjadi calon atau calon pilihan mereka tidak terpilih.

“Kalau ada kesedaran dan perasaan syukur dengan setakat yang diperoleh, Insya-Allah UMNO akan bersatu dan boleh menang besar,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada majlis Perhimpunan Perdana Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) Kedah Siri 2 dihadiri lebih 4,000 orang di Dewan Wawasan Jitra, hari ini.

Hadir sama isteri beliau, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali; Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri dan timbalannya, Datuk Ahmad Bashah Md. Hanipah serta Datuk Mukhriz Mahathir.

Menurut Dr. Mahathir, semangat perjuangan UMNO dalam kalangan pemimpin dan para ahlinya pada masa ini dilihat agak pudar akibat sikap melebihkan kepentingan peribadi berbanding parti sehingga sanggup sabotaj sesama sendiri.

Akibat sikap demikian, katanya, wujud ‘penyakit’ cantas mencantas yang dilihat masih kritikal dalam parti itu apabila calon pilihan atau diri sendiri tidak terpilih sehingga sanggup berusaha membuktikan senarai terpilih itu tidak menepati kriteria ‘calon boleh menang’.

“Sampai sekarang ada puak-puak dalam parti. Kita tidak boleh hanya setia pada orang itu atau orang ini, tetapi perlu setia kepada parti,” ujar beliau - Lidah Rasmi UMNO


Berikut adalah berita dari Bernama yang tidak disunting oleh Lidah Rasmi UMNO..
JITRA: Ahli UMNO perlu balik pada perjuangan asal parti demi agama, bangsa dan tanah air dengan mengetepikan kepentingan diri untuk memenangi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 yang dijangka tidak lama lagi.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, berkata hanya dengan cara itu penyakit yang menjadi 'duri dalam daging' iaitu mencantas atau menikam belakang dalam diri orang-orang UMNO akan terhapus.

"Dulu orang UMNO berkorban apa saja untuk parti, sanggup gadai barang kemas dan sebagainya untuk bantu parti tetapi sekarang mereka pegang jawatan sebab hendak dapat kontrak, jadi calon atau sebab tertentu.

"Jika diadakan PRU waktu ini, UMNO boleh kalah besar kerana sokongan dan semangat mereka telah pudar," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan 'Bicara Negarawan' pada perhimpunan perdana Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) siri kedua peringkat negeri di Dewan Wawasan di sini, hari ini.

Hampir 2,000 pengerusi dan setiausaha JKKKP dari seluruh negeri hadir mendengar bicara beliau yang berlangsung selama sejam. Hadir sama pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah, timbalannya Datuk Mukhriz Mahathir serta jawatankuasa Perhubungan UMNO Kedah.

Dr Mahathir berkata Barisan Nasional (BN) bagaimanapun boleh menang besar pada PRU ke-13 sekiranya penyakit dalam diri orang UMNO ini terhapus.

Beliau yang ditanya adakah sesuai PRU diadakan sekarang, menjawab: "Pada pendapat saya sekarang belum sesuai. Banyak lagi yang perlu dilakukan lagipun UMNO belum cukup kuat."

"Dalam UMNO masih ada puak. Saya fikir perpecahan masih kritikal. Kalau ada kesedaran dan perasaan syukur dan terus bersatu, BN boleh menang. Orang UMNO seharusnya buang sifat tidak puas hati. Walaupun tidak dapat apa yang dihajati mereka tetap menikmatinya dalam bentuk lain," katanya.

Mengenai parti PAS yang mengulangi hendak melaksanakan hukum hudud, beliau berkata: "Mereka buat begitu kerana rasa nak kalah."

"Negara ini mengandungi penduduk berbilang agama dan bangsa. Kalau 100 peratus Islam tiada masalah. Hudud yang hendak dilaksanakan terhadap orang Islam sahaja seperti kata (Datuk) Nik Aziz Nik Mat (Mursyidul Am Pas), itu betul... tidak adil. Islam menuntut keadilan dalam semua perkara.

"Dalam satu kes melibatkan seorang Islam dan seorang bukan Islam, orang Islam dihukum potong tangan dan bukan Islam dijel....adilkah itu. Bagi Nik Aziz adillah, bagi saya tidak adil.

"Kalau nak potong tangan, sama-sama kena potong tangan, kalau jel, sama-sama masuk jel. Jenayah sama hukuman pun patut sama.

"Kerajaan bukan tidak setuju dengan hukum hudud tetapi keadaan dalam negara kita tidak sesuai. Berapa banyak negara Islam yang benar-benar melaksanakan hukum hudud," soal Dr Mahathir.

Beliau yang ditanya seorang wartawan akhbar Cina mengenai sama ada kerajaan akan membenarkan Chin Peng yang dilaporkan sakit untuk balik ke Malaysia, Dr Mahathir berkata rakyat masih marah pada komunis.

"Dia pilih untuk mengkhianati negara.... kita kena ambil kira perasaan orang kerana ramai jadi mangsa komunis, kehilangan keluarga, putus kaki. Ramai orang tidak maafkan dia. Kita kena fikir perasaan mereka bukan Chin Peng," katanya.

Dr Mahathir menegaskan Chin Peng berjuang kerana hendak mendirikan kerajaan komunis bukan menuntut kemerdekaan, berlainan dengan perjuangan Datuk Onn Jaafar, Tun Sambanthan dan beberapa lagi tokoh yang memperjuangkan kemerdekaan. - BERNAMA


Kesian kat pencacai UMNO.. terutamanya Makcik-Pakcik di Felda dan pendalaman yang membaca Lidah Rasmi UMNO itu.. hidup-hidup ditipu oleh Lidah Rasmi UMNO itu, kerana kepada mereka dilaporkan yang indah-indah saja tentang UMNO..

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails