Najib berbasikal pula...


Senyum... tak perlu kata apa-apa...

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini menyertai kira-kira 5,000 pelajar sekolah mengayuh basikal sejauh tujuh kilometer dalam program Kayuhan Amal 1Malaysia Untuk Pelajaran di Straits Quay, Tanjong Tokong di sini.


Najib yang tiba di tempat permulaan di sini pada jam 7.25 pagi, disambut oleh kira-kira 20,000 pelajar sekolah serta Ketua Menteri Pulau Pinang,Lim Guan Eng, Menteri di Jabatan Perdana Menteri,Tan Sri Dr Koh Tsu Koon dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri,Datuk Zainal Abidin Osman.

Nampak tak gambar Guan Eng kat atas tu? dia tersegih bukan tersenyum lagi..

Sebenarnya projek ini adalah usaha sebuah penerbitan surat khabar berbahasa Cina yang aku terlupa namanya tujuannya adalah untuk membantu mengumpul dana bagi membantu pembelajaran di Sekolah sekolah Cina.Mereka bercadang untuk mengumpulkan RM15Juta untuk 15 sekolah rendah..

Cadangan telah dikemukakan kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dengan penyertaan hampir mencecah 5000 peserta dan beliau telah diminta untuk 'flag-off' peserta.

Apabila terpandang jumlah penyertaan yang begitu besar dan dana yang mahu dikumpul juga besar, Guan Eng telah telah memanjangkan permintaan tersebut kepada Najib.. kan Najib gila publisiti.. mesti dia terima punyalah..

Dengan syarat sumbangan datang atau diusahakan oleh Najib.

Bagai dijangka.. Najib menerima dan menjanjikan sumbangan, lalu program dinamakan Kayuhan Amal 1Malaysia Untuk Pelajaran.

Pasal itulah Guan Eng tersengih... tak perlu pening kepala mana nak tolong cari RM15Juta tu.. Najib kan ada..

Mahal harganya yang Najib perlu bayar untuk berbasikal tu sebenarnya..



Najib cycles with 5,000 students, gives RM15m to Penang Chinese schools

GEORGE TOWN, Sept 25 — Datuk Seri Najib Razak cycled seven kilometres with 5,000 Penang schoolchildren and handed RM1 million each to 15 Chinese schools here under the “1 Malaysia Charity Ride for Education 2011” today.

Some 20,000 schoolchildren greeted the prime minister on his arrival at the Straits Quay in Tanjong Tokong here, Bernama Online reported.



Penang Chief Minister Lim Guan Eng, Minister in the Prime Minister’s Department Tan Sri Dr Koh Tsu Koon and Penang Umno Liaison Committee chairman Datuk Zainal Abidin Osman were present.



Najib recounted before flag-off that the programme reminded him that he last rode a bike when he was a child fifty years ago, when he rode from the prime minister’s residence (his father was prime minister then) at Perdana Lake Gardens to the National Mosque to buy nasi lemak.

The prime minister said lightheartedly he practiced for the event by riding in the hotel lobby he was at. He said the hotel staff thought he was a little “crazy” riding the bicycle in the corridors.

Najib said the cycling programme meant a lot to him since it was in line with his 1 Malaysia concept, which cut across race and religious lines, bringing families together.

He said it was a noble cause that the programme set to collect RM15 million for 15 Chinese secondary schools, five of them private. The money came from the public and 1MDB.

The cheques were handed to SMJK Chung Ling Butterworth, SMJK Jit Sin, SMJK Chung Ling, SMJK Heng Ee, SMJK Phor Tay, SMJK Perempuan Cina, SMJK Union, SMJK Convent Dato Keramat, SMJK Chung Hwa Confucian, SMJK Sacred Heart, Chung Ling (Private) High School, Jit Sin Independent High School, Penang Chinese Girls High School (Private), Phor Tay (Private) High School and Han Chiang High School.

The event was organised by Kwong Wah Yit Poh and sponsored by 1MDB.

The prime minister also presented 5,000 bicycles at the participating students.

Tourism Minister Datuk Seri Dr Ng Yen Yen, Dr Koh, Lim, Kwong Wah Yit Poh chairman Datuk Ong Gim Huat and Penang state executive councillors, were in attendance.

Koh, who is also Penang Barisan Nasional chairman, was unfortunately involved in a minor accident at Pantai Molek during the event.

Koh said he was not able to brake and avoid collision with two bikes which had knocked into each other in front of him.




The Malaysian Insider

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

31 comments

comments
Anonymous
September 25, 2011 at 6:31 PM delete

Rosmah tak mengayuh sekali ke.. teman teringin nak nengok rosmah kayuh lebih2 lagi pakai legging.. huhh mesti mantop punya..

Reply
avatar
September 25, 2011 at 6:31 PM delete

Hahahahaha....dari bas ke basikal lepas ni naik motor pastu merentas desa pulak, maka tertawanlah hati dan minda rakyat dengan road show jelajah malaysia si PM bahlol ni macam Forest Gump pulak. Lepas tu keluarlah media dengan berita2 syok sendiri kembang habis telur Najib. Rugilah AKP tak ikut kalau tak tentu dapat basikal free (kurang2 pun jenis Giant takpun S-Work yang 3,4 ribu sebiji).

Reply
avatar
rakab
September 25, 2011 at 7:38 PM delete

macam-macam program Najib bersama rakyat.

Sekejap ke hulu, sekejap ke hilir,ke darat ke baruh,...semua najib pergi.

Hari tu naik teksi, kemudian naik bas,..laa ni kayuh basikal pulak !!

Inilah pemimpin berjiwa rakyat !

psssst,....Anwar berahim pun sibuk jugak!....sibuk keluar masuk mahkamah !!kahkahkah....dah bertahun. kahkahkah....

Reply
avatar
September 25, 2011 at 7:44 PM delete

Blog ni aku tengok macam BANGANG je! Basikal pun nak jadi isu?? DAH KERING IDEA ke?? atau dah GOBLOK!

Naik basikal salah! Jumpa Rakyat salah! Apa yang baik bagi puak PENCACAI PEMBANGKANG ni ea??

Mungkin baik bagi pencacai PR ini adalah jual Bangsa Melayu kot... Atau suruh Yahudi Zionis Israel perintah Malaysia...

Reply
avatar
Anonymous
September 25, 2011 at 7:54 PM delete

Kalau dah BLOG ni bangang... yang hang dok SINGGAH tu buat apa.... hang pun BANGANG jugak laaaaa... berkali2 BANGANG

NAJIB BINI ROSMAH tu syok sendiri ajaaa.... tu pun sekoq lagi BANGANG...

---> joesirap

Reply
avatar
September 25, 2011 at 8:02 PM delete

nanti retak lutut kembali dan RM1Juta duit rakyat habis, cakap repair lutut..

[Klik Sini]Oh Suamiku Kaki Lucah

Reply
avatar
September 25, 2011 at 8:02 PM delete

Woi Goblok,

Aku dah cakap yang mula bahasa kesat ni ialah pencacai UMNO, kau dah buktikan.

Bangang2 blog ni pun, kau lagi bangang sebab kau yang goblok pun masuk sini jugak kan? kan? Lagi goblok lah kau sebab macamlah kau tak tau apa saja yang ada nama Melayu, tanah Melayu, keretapi tanah Melayu dan bangsa Melayu dah lama tergadai oleh UMNO, sampai tak ada apa lagi yang nak dijual tentang Melayu ni.

Takyah nak suruh Zionis Yahudi Israel perintah Malaysia, UMNO lebih dulu dah kontrakkan pada Apco. Tak lama lagi kominis bakal menantu Najib pulak yang akan ambilalih, ada faham tak goblok?

Reply
avatar
September 25, 2011 at 8:08 PM delete

Dah ada orang share... aku masuklah... Nama pun Internet - Dunia Tanpa Sempadan... Bebas... Dan lantaklah aku nak singgah!

Anymous, asal ko nak marah, aku komen blog Bangang?? Ko terasa ke?? Ooo mungkin ko peminat tegar blog BANGANG ni kot... Sebab tu ko marah sangat...

Reply
avatar
September 25, 2011 at 8:15 PM delete

FMZam... Tanah melayu tergadai?? Tanah Melayu tergadai dan dijajah disebabkan ketamakkan pemimpin zaman dahulu.. Asal lak UMNO disalahkan??

Tu kg Buah Pala sape yang jual kat bangse cina kat penang tu??

Reply
avatar
Anonymous
September 25, 2011 at 8:20 PM delete

Bukan tegar....terbukti blog ni amat baik....
Susunan ayat macam orang yang sama...
Lagi satu goblok dah sah makan nasi kangkang kah mah.....
Dah ikut rentak mat monggol kaki burit...
kah...kah...kah...
kalau tak boleh tahan jgn komen.....
kalau nak bertahan juga jumpa mat tuak hishamudin...
dia boleh kasi tips bertahan guna juboq....
kah...kah...kah...

Reply
avatar
Anonymous
September 25, 2011 at 8:22 PM delete

Rosmah biawak gemok mana boleh berbasikal......
ya ampooon......kata basikal tu
kah...kah...kah....

Reply
avatar
September 25, 2011 at 8:30 PM delete

Goblok,

Dunia tanpa sempadan, betul, bebas pun betul, dan lantak lah kau nak singgah pun betul, ko nak komen pun betul. Jadi kami nak komen atas komen ko tu apahal salah pulak? orang nak marah komen ko tu apahal marah pulak? Nak jadi peminat tegar blog ni kenapa ko dengki pulak. Kata bebas goblok!

Reply
avatar
September 25, 2011 at 8:49 PM delete

Goblok pandai kata blog ni bangang, nampak macam terer aje, tapi dia punya hujah goblok tu sama aje macam pencacai2 UMNO yang dah biasa dalam blog ni. Goblok, ko tukarlah nama apa pun kalau dah memang kau bangang pakai nama goblok pulak tu, makin bertambah lah kebodohan pencacai2 UMNO ni.

Reply
avatar
rakab
September 25, 2011 at 8:50 PM delete

Heheheheee...

padan muka kau orang kena maki !!

Geng aku dah bertambah kat sini..

Tak lama lagi blog ASD naik ranking Alexa...

Reply
avatar
Anonymous
September 25, 2011 at 9:10 PM delete

geng2 pelesit...
kah..kah...kah...

Reply
avatar
rakab
September 25, 2011 at 10:32 PM delete

Pakatan akan terjunam dalam PRU13 nanti.

Nik Aziz bercanggah pendapat dengan Hj.Hadi isu hudud!...Anwar sokong nik aziz walaupun berlapik.

Karpal dan nik aziz berentam sama sendiri. Apa dah jadi ?...apa nak jadi ?

Sedangkan PRu13 semakin hampir.

Bila Anwar masuk penjara,..siapakah yang akan mendamaikan Dap dan pas ini ?.

pakatan rakyat sedang menuju kehancuran !

Umno/BN akan menuai hasil di Pru13 nanti!

Reply
avatar
Anonymous
September 25, 2011 at 11:04 PM delete

Apalah UMNO ni, dia ingat kalau DSAI tak ada maka Pakatan Rakyat tak ada pemimpin? Mat Sabu tu sapa? Guan Eng tu sapa? Bukankah mereka itu mampu berdamai antara satu sama lain.

Lainlah macam Soi Lek sikit-sikit ugut UMNO, sikit-sikit ugut UMNO. Padanlah UMNO pun layan cina yang berzina tu... selamba je UMNO biarkan cina tu hina Islam, bukan sekali dah banyak kali dah.

Takyah nak bangkit isu Karpal, sekarang dia bising sebab teknikal je... tapi kalau satu parlimen setuju hudud dimaktubkan sebagai undang-undang, dia akan turut je sebab dia pengamal undang-undang yang profesional.

Reply
avatar
Anak kg pertama
September 25, 2011 at 11:19 PM delete

LGE nak ambil kredit dgn program nie, nak cari modal utk buat ceramah PR nanti..mungkin LGE kata KERAjaan DAP telah sumbang dana pada program nie utk rakyat P.Pinang..

Rasanya LGE masih terkejut biawak pasal org ramai datang di majlis terbuka Aidilfitri Sek.Men.Guar Perahu tempoh hari..dan kali nie pulak LGE pi join nak tengok pulak ada ke kaum2 dia nak turun atau tidak..rupanya ramai juga...dah LGE pakai baju kuning...malam nie demam kuning le dia...atau mengigau nak basikal atas katil..

P/S: LGE pun teringin nak basikal free le...

Reply
avatar
September 25, 2011 at 11:38 PM delete

AKP@Faizal a/l Rahim@dd darai dildo,

Apa ko tak bawak mak bapak kau sekali waktu LGE terkejut biawak, nak jugak tengok camna ko berlari masuk bawah ketiak mak ko. Binawe punya AKP, ko ingat LGE tu sesumpah macam ko, bila nak maki hamun pakai nama dd, bila nak berlakun lebai pakai nama AKP. Tak cukup ke elaun maki yang UMNO bagi ko sampai ko nak cekek pakai dua tiga nama? Jadi dd maki hamun jadi AKP buat fitnah. Darai AKP.

Reply
avatar
Anak kg pertama
September 25, 2011 at 11:43 PM delete

ASD..minta check nombor IP!! FMzam dah meroyan teruk le..

Reply
avatar
Anonymous
September 26, 2011 at 7:32 AM delete

akp bangang! akp bangang! akp bangang!
kau tak nak ASD kasi IP aku sekali ke bahalol!

Reply
avatar
Anonymous
September 26, 2011 at 7:34 AM delete

ooi rakab hang ni toya la!
ranking ASD dah memang tinggi pasal pecacai murahan macam hang dok lepas geram kat sini, blog hampa muram!
komen haa disini bagus juga, sekurang2-nya aku tahu penyokong UMporNo-apco ni masih tahap otak lembu.

Reply
avatar
Anonymous
September 26, 2011 at 7:50 AM delete

Goblok
baguslah geng otak lembu umno kini dah bertambah!
apa yg hang dok buat gila pasal kg buah pala! kalau tak tahu hujung pangkal, lain kali tanya jgn dok buat komen bodoh.
tanah kg buah pala yg penduduk asalnya 98% india tu dibangunkan oleh JV antara Numestro dgn koperasi pegawai kerajaan negeri. Tanah tu asalnya milik koperasi. Bila dah buat kondo, sekarang ni ikut strata title lah, kalau cina beli unit kondo tu cina punya lah, kalau melayu beli melayu punyalah...itu orang panggil pecah lot...ada faham! masa dok halau india dulu tu geng2 umno kg baru air itam jadi kepala samseng selepas numestro bagi kontrak rata tanah kat mereka...numestro ni kamceng dgn umno.
Tu lah hampa umno, bila orang kata umno gadai kepentigan melayu, tak kiralah samada tanah ke, hak ke, maruah ke.. hampa tak percaya..tapi orang melayu Penang dah 50 tahun dok kena tipu dgn umno bukan, jadi kami bukan lagi buta....jangan mimpi lah umno nak dpt balik penang. najib boleh pi kayuh basikal keliling pulau pun dia tak dapat balik penang.
Tapi peringatan buat najib..jgn mai kayuh basikal tangan kosong...bawa lagi RM15juta, nak bagi kat sekolah tamil pula.

Reply
avatar
rakab
September 26, 2011 at 4:12 PM delete

non 743, 750,

Pagi-pagi buta hang dah merapu!
kenapa??..malam tadi tak dapat ke?

kehkehkeh...

Reply
avatar
Anonymous
September 26, 2011 at 4:20 PM delete

rakab
Aku tak merapu macam hang dan aku tak kaki peluk bini (gedebok) macam hang.
hanya orang gila seks macam hang saja dok harap habuan siang malam (kesian bini hang).
Hang ni toya lah rakab!!

Reply
avatar
Anonymous
September 26, 2011 at 4:34 PM delete

woit rakab,
mana ada anon 7.43 bukan 7.34
teruk sgt pengamatan hang...
mamai ke?
gila ke baruah ooi?

Reply
avatar
September 26, 2011 at 5:22 PM delete

Wakakak ade tenat PM kita ni nanti. Kahkahkah manakan tidak, dah nak PRU ni barulah dia bertungkus lumus. kahkahkah. Mcm bebudak nak examlah, dah nak exam baru nak buka buku sampai ke pagi tak tidur tak rehat. Hahaha pas ni ke mana pulak PM ni ye...hahahha

Reply
avatar
September 26, 2011 at 10:57 PM delete

anwar ibrahim naik katil jer ....

Reply
avatar
KIBAS
September 27, 2011 at 1:10 AM delete

umnogok dan pencacai Akp/RAKAB/pPAS adalah pemuja juboq utk menang nak tawan PP...bodoh punya idea

Reply
avatar
Anonymous
September 27, 2011 at 10:54 AM delete

pPas
Bukan anwar aje yg naik katil, rakab lagi kerab naik katil dok peluk bini gedebok dia tu pagi, petang, siang, malam.
Hang tak pernah naik katil ka pPas? kesian....kempunan rupanya hang.

Reply
avatar
Anonymous
September 27, 2011 at 12:34 PM delete

Nampak Ramai pencacai UMNO berhujah bangang disini.. ini kira bagus sebab blog sudah terkenal.. anggap semua macai-macai ni budah terencat.. layan je.. walaupun jelas kebodohan mereka tak boleh disembunyikan lagi.. sekejap timbul, sekejap tenggelam..

apa2lah macai UMNGOK, yang pasti majoriti nampak hangpa semua (macai UMNGOK) bangang!!

arios...

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive