Harga minyak dunia turun

Ini berita dari Bisnis Indonesia.. aku cari laporan dari Malaysia tak jumpa..

Oleh Bloomberg
Senin, 05 September 2011 | 21:39 WIB



LONDON : Harga minyak di pasar dunia turun menyikapi lesunya perekonomian Amerika Serikat dan China yang diperkirakan mengurangi konsumsi minyak.


Di Bursa ICE Futures, London, harga minyak Brent untuk penyelesaian Oktober turun US$1,72 atau 1,5% ke level US$110,61 per barrel pada perdagangan sore hari pukul 15:00 waktu setempat.

Sementara itu, di Bursa New York Mercantile Exchange, perdagangan harga minyak untuk pengiriman Oktober dibuka melemah US$2,35 ke level US$84,10 per barrel.

Tobias Merath, Kepala Riset Komoditas Credit Suisse AG di Zurich—yang memperkirakan harga minyak bulan ini di kisaran US$80—US$90, mengatakan faktor kelesuan ekonomi dan problem pendanaan di kalangan investor menjadi pemicu merosotnya harga minyak.

"Kombinasi kedua faktor itu akan menimbulkan masalah bagi pasar. Tak ada faktor kuat untuk mendongkrak harga minyak," ujarnya melalui telepon kepada Bloomberg.

Dari sisi produksi, merosotnya harga minyak juga dipicu oleh langkah Exxon Mobil Corp dan Shell yang merumahkan staf lapangan setelah Badai Tropis Lee menerjang proyek lepas pantai di Teluk Meksiko.


Bisnis.com

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

7 comments

comments
September 20, 2011 at 11:32 AM delete

Kita bila pula lagi? Kalau naik saja minyak, ada terus mesyuarat merasionalisasi minyak negara, sekarang tak ada mesyuarat ke? Tolong panggil mana mana ketua kedai pam minyak umum penurunan harga..
Tak tahan dah...

Reply
avatar
September 20, 2011 at 11:56 AM delete

jangan le mare...

kat mesia ni sumua naik...

yang turun ujan ngan tanah runtuh jer...

Reply
avatar
September 20, 2011 at 12:35 PM delete

Walau kerajaan turunkan harga minyak sekalipun, harga barangan yang sudah naik tetap tidak akan diturunkan oleh peniaga2 terutama pekedai2 runcit. Dimana kata yang kerajaan ini mengambil langkah kawalan kos hidup rakyat kalau yang kita namapak dan alami ialah kerajaan naikkan harga minyak 20 sen, peniaga2 naikkan harga berlipat ganda ikut suka hati mereka. Tapi bila kerajaan turunkan harga minyak, peniaga2 buat tak tahu aje? Ada pun kedai 1Malaysia yang murah tapi kedai itu belum ada disemua tempat. Kita nak tengok kalau betul kerajaan nak laksanakan kawalan kos hidup, kerajaan mesti buat kedai 1Malaysia disemua tempat, biar semua pekedai runcit yang menipu dan tamak lingkup, baru diorang tahu apa itu qada dan kadar Allah SWT!!

Reply
avatar
rakab
September 20, 2011 at 6:34 PM delete

Bagus lah kalau dah sedar bahawa kedai dan barangan 1malaysia bertujuan mengawal dan memecahkan monopoli kawalan harga oleh persatuan2 peniaga2 cina yang tamak.

Pendekatan ini sedang berjalan dengan lancar dan hasilnya semakin di rasai apabila pengedaran barangan 1Malaysia menjangkaui seluruh negara nanti.

pssstt,...nasib baik kedai aku dah tranform jadi kedai tukaq,..hujung tahun ni dapatlah barangan 1Malaysia...jangan marah noooo,...bukan riak!..cuma info aje...kehkehkeh.

Reply
avatar
Anonymous
September 20, 2011 at 8:32 PM delete

ni lah orang macam rakab, PPas, AKP cukup anak haram, umno dok tipu rakyat pun depa dok jilat tak habis2.
rakab, hang ni toya lah! bagi kat aku alamat kedai2 1 malaysia di Penang ni. Aku rasa nisbah 1 kedai 500,000 orang kot! kepala otak hang bodoh kalau hang kata kedai haramjadah satu malaysia ni membantu...kecuali membantu kedai todi hang lah kot?
Kedai 1 malaysia ni cuma gimik najib atas nasihat yahudi apco saja, tak lebih dari tu.

Reply
avatar
rakab
September 20, 2011 at 11:34 PM delete

kahkahkah..

seronok jugak tengok pecacai ajijah nih meroyan !.

Projek kedai 1Malaysia tu kan baru bermula....sabarlah..

Kedai 1malaysia mungkin tak ada banyak..tetapi barangan 1Malaysia yang akan masuk ke kedai-kedai biasa.

Reply
avatar
Anonymous
September 21, 2011 at 8:21 AM delete

rakab
barangan 1 malaysia tu masuk kedai todi hang lah kot!
kedai 1 malaysia baru bermula kepala otak hang...pi tengok calendar tu jangan dok cakap macam pecacai najis bangang!

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive