'Perusuh bawa Pisau' saman Berita Minggu RM10 Juta

TEMERLOH, 16 Ogos: Seorang Pemuda Unit Amal yang pernah digambarkan oleh akhbar Berita Minggu sebagai 'perusuh yang membawa pisau' dalam himpunan Bersih 9 Julai lalu, menghantar notis tuntutan fitnah terhadap akhbar berkenaan.


Abdul Razak Endot, 33, dalam notis yang difailkan melalui syarikat guaman Sazali & Lim dan ditujukan kepada Ketua Pengarang Berita Minggu serta penerbit dan pencetak syarikat The New Strait Times Press (M) Bhd., meminta pihak berkenaan membayar ganti rugi sebanyak RM10 juta.

Dalam notisnya, pihak berkenaan juga diminta memberhentikan penyebaran fitnah dan menerbitkan permintaan maaf tanpa syarat.

“Tindakan ini perlu bagi membersihkan imej saya yang tercemar teruk akibat penyiaran gambar dan ulasan akhbar berkenaan,” katanya kepada Harakahdaily.

Akhbar Berita Minggu bertarikh 10 Julai iaitu sehari selepas perhimpunan Bersih di Kuala Lumpur di halaman muka depannya telah menyiarkan gambar seorang pemuda bertubuh sasa dan bertopeng sambil memegang pisau.

Abdul Razak atau lebih dikenali sebagai Ajak, berkata tangannya memegang bendera jalur gemilang bukannya pisau sebagaimana kapsyen di bawah gambar akhbar berkenaan tetapi gambar tersebut telah diubah suai.

Bercerita lanjut, Abdul Razak berkata beliau turun ke Kuala Lumpur pada perhimpunan tersebut sebagai anggota Unit Amal PAS yang diajar dengan disiplin tinggi. Beliau diarahkan mengawal keselamatan puluhan ribu rakyat di hadapan menara Maybank.

Katanya, pada masa itu Polis Simpanan Persekutuan (FRU) melepaskan gas pemedih mata. Bagi mengawal pemimpin, beliau sempat mengutip kelongsong gas yang masih berasap itu lalu membalingnya ke atas rumput bukannya ke arah polis,” ujarnya.

Tambahnya lagi, gambar yang disiarkan akhbar berkenaan seolah-olah memegang pisau dan membaling batu sedangkan beliau memegang bendera jalur gemilang dan membaling kelongsong gas ke tepi.

Serentak dengan itu, beliau menganggap akhbar kawalan Umno itu berniat jahat dan fitnah sehingga merosakkan nama baik serta reputasinya serta dipandang rendah oleh masyarakat.

“Saya merupakan seorang peniaga dan imej yang dipaparkan oleh akhbar berkenaan amat negatif menyebabkan saya boleh dipandang serong oleh masyarakat dan pelanggan. Sebab itu saya mahukan keadilan dan imej saya dibersihkan.

“Saya juga sering terlibat dengan kerja-kerja amal dan kemasyarakatan. Jadi jika gambaran ganas itu tidak ditarik akan terus merosakkan imej saya di mata masyarakat,” ujarnya.

Sementara itu, Abdul Razak memberitahu notis yang telah dihantarnya itu memberi tempoh 21 hari kepada pihak akhbar berkenaan untuk dipatuhi. Jika tidak, tindakan undang-undang seterusnya akan diambil.


Harakahdaily

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

6 comments

comments
Anonymous
August 16, 2011 at 12:15 PM delete

kasihan dengan beliau

Reply
avatar
Anonymous
August 16, 2011 at 1:50 PM delete

Boleh menang ni woo. Jadi jutawan lah engko yeak. PDRM skrg dah ada 1 unit IT yg boleh modified bukti. Kes ni adalh bukti kukuh bhw fitnah video seks DSAI adalah rekaan PDRM.

Reply
avatar
Anonymous
August 16, 2011 at 2:01 PM delete

anon 1.50pm

haaa tu dia spy mai dah apa lagi yg tuan spy tau mai la cita kat sini tuan spy...aku suka dgr gebang kelakar mcm tuan spy nih

Reply
avatar
Anonymous
August 16, 2011 at 11:24 PM delete

Org kg koi, great!!
Semoga berjaya.

Reply
avatar
August 17, 2011 at 11:25 AM delete

Berita Minggu untung berjuta2 sehari selepas BERSIH 2.0

Apa lagi tuntut la berjuta-juta balik.

Gunakan duit tu untuk persiapan pilihanraya.

All the best.

Reply
avatar
August 17, 2011 at 12:39 PM delete

beli Hummer trus wei.hahahha..kayo.

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive