Kes Liwat : Laporan HKL tidak lengkap dan tepat- pakar Australia

KUALA LUMPUR: Pakar Patologi dari Australia, Dr David Wells dalam keterangannya pada perbicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata laporan perubatan Hospital Kuala Lumpur tidak lengkap dan tepat.

Dalam keterangannya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini, Dr Wells memberitahu pentingnya untuk merekod kes seksual secara terpeinci, kerana ia memperincikan apa yang terjadi dan akan diteliti oleh ramai orang.

“Ia (aspek) penting untuk proses dokumentasi pesakit,” katanya.


Ketika ditanya peguam, Sankara Nair apakah menjadi kebiasaan untuk mencatatkan tabiat mangsa seksual, beliau berkata ‘ia penting untuk direkodkan’.

“Saya sedikit kecewa dengan sejarah yang direkodkan,” katanya sambil menambah beliau tidak menemui sebarang penemuan klinikal yang direkodkan pada laporan perubatan HKL.

Selain itu, Wells turut mempersoalkan catatan doktor yang menyebut ‘tiada penemuan konklusif’ sedangkan berdasarkan pengalaman beliau, ia sepatutnya ditulis ‘tiada sebarang penemuan”.

Katanya perkataan “konklusif” bermaksud doktor yang memeriksa Saiful kurang pasti akan penemuannya sendiri.

Beliau berkata ketika borang proforma Saiful menunjukkan ada pendarahan, laporan perubatan pula menunjukkan sebaliknya.

Menurutnya, borang berkenaan sepatutnya diisi dengan betul. “Ia mesti diisi untuk menunjukkan kesemua pemeriksaan dibuat sewajarnya. Saya keliru oleh bahagian-bahagian penting yang hilang,” kata beliau.

Menurut Wells lagi, pencemaran bahan DNA juga adalah isu penting dan mengakui ia tidak boleh dihentikan dan bukti itu perlu disokong oleh ujian klinikal lain.

Beliau juga mengakui kemungkinan berlaku kesilapan manusia.

Sebelum itu, Dr Wells menerangkan tentang kelayakan beliau, yang merupakan ketua pasukan forensik di Victoria Institute Of Medicine dan profesor di Monash Universiti, Australia. Well menyatakan beliau mempunyai kepakaran mengenai keganasan seksual dan menulis beberapa buku dan artikel mengenai keganasan seksual.

Beliau juga pernah menjadi saksi di Australia dan United Kingdom. Wells berkata beliau juga melatih pegawai polis, jururawat dan doktor yang melakukan perubatan forensik. Beliau juga pernah mengadkaan kursus di Malaysia dan membantu melatih doktor di sini.

Wells menyatakan beliau menjadi saksi di pelbagai mahkamah, dari majistret hingga Mahkamah Tinggi dan percaya testimoni beliau diterima oleh mahkamah.

Beliau juga memberitahu mahkamah beliau telah menetap di Malaysia selama tujuh tahun dan bapanya bekerja dengan bekas Perdana Menteri Malaysia pertama, Tunku Abdul Rahman.


http://www.keadilandaily.com/?p=19335


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

1 comments:

comments
Anonymous
August 23, 2011 at 4:36 PM delete

Najis dan Rosfatmama tak boleh tido lena nampaknya..siakap senohong gelama ikan merah, bercakap bohong lama2 memfitnah.. bulan depan hantu altantuya pulak datang mengganggu!!!

penganut UMNO - fitnah untuk hidup

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive